Atenție la căpușe! Tot ce trebuie să știi despre mușcătura de capușă

Ultima actualizare:

A venit vara, iar riscul să fim mușcați de căpușe crește în aceste zile călduroase, având în vedere că purtăm îmbrăcăminte tot mai sumară și ne petrecem tot mai mult timp în aer liber. Cei mai vulnerabili sunt copiii și animalele de companie. Specialiștii ne recomandă să avem grijă atunci când suntem în spații verzi, pe sub arbori. Iată ce trebuie să știi despre mușcatura de căpușă.

Căpușa poate transmite boli periculoase, iar mușcătura acesteia poate fi fatală, mai ales la animale. Astfel că este important ca zonele în care riscul de a fi mușcați de căpușe este mare, să fie evitate pe cât posibil. O atenție sporită trebuie avută la locurile de joacă ale copiilor. Astfel, este importantă examinarea micuților atunci când se întorc de afară. Și adulții sunt în pericol, mai ale iubitorii de picnic și grătare în aer liber. Și ei trebuie să se protejeze de insectele care pot stransmite boli grave. 

Căpuşa trebuie scoasă imediat. Insecta adultă este vizibilă pe piele dar nimfele sunt foarte mici și foarte greu de vizualizat, acestea arătând ca un punct negru cât un varf de ac.

Tipuri de căpușe

Căpușele fac parte din clasa arahnidelor, sunt înrudite cu păianjenii și sunt păraziți. Aceste insecte pot varia ca dimensiuni, de la gămălia unui ac până la dimensiunea unei radiere de la un creion. Cu cât se hrănesc cu mai mult sânge, cu atât devin mai mari.

Și culoarea căpușelor variază acestea pot avea diferite nuanțe, de la maro, roșu-maroniu și negru.

Ce se întâmplă dacă te mușca o căpușă

În momentul în care au ajuns pe corp, căpușele tind să migreze spre zonele umede și calde: axilă, zona inghinală sau scalp. Apoi, prin mușcătură își introduc capul sub pielea victimei și încep să se hrănească pe seama organizmului parazitat. Mai grav este că prin mușcătura ei, sau în cazul în care încercăm să o extragem din piele și rămân părți din ea, pot apărea infecții sau chiar boli grave care necesită tratamente cu antibiotice și spitalizare.

Medicii spun însă că mușcătura de căpușă e periculoasă doar dacă parazitul care s-a fixat pe corpul tău e infectat cu anumiți germeni periculoși. Sunt câteva semne care îți spun că se impune un tratament profilactic. Prezentarea la medicul specialist în boli infecțioase e recomandată în momentul în care locul mușcăturii prezintă o roșeață și/sau o inflamare. Specialiștii spun însă că mușcăturile celor mai multe căpușe din România nu prezintă nici un pericol real. Doar anumite specii de căpușe pot trasnmite boli grave (precum boala Lyme și febra butonoasă), iar experții susțin că doar 5% din paraziții de acest fel sunt purtători de germeni periculoși.

Mușcătura de căpușă la copii

Copiii sunt o categorie vulnerabilă în cazul mușcăturilor de căpușe. Din acest motiv, după ce se joacă afară este important ca pielea și părul, mai ales pe scalp și după ureche să fie verificate amănunțit. Când se joacă în zonele cu vegetație abundentă, copilul trebuie îmbrăcat cu haine lungi care să îi acopere mâinile și picioarele . De asemenea, trebuie să poare șosete. De semenea, trebuie folosită o soluție contra căpușelor.

Mușcătura de căpușă la câini

Și animalele sunt atacte de căpușe. Dacă un câine este mușcat de căpușă, starea lui de sănătate este în pericol. Câinii sunt foarte sensibili la mușcăturile acestor insecte, putând chiar să moară dacă nu sunt tratat rapid.

Babesioza sau Piroplasmoza afectează diferite specii de animale și, pentru început se manifestă prin simptome nespecifice. Câinilor le scade pofta de mâncare, slăbesc și sunt foarte obosiți. Totodată, le crește temperatura peste 39 de grade, este apatic și stă mai mult culcat. În câteva zile, poate intra în hipotermie şi poate refuza complet hrana.

Există tratament pentru boală dar poate rămâne purtător al parazitului și al bolii. Veterinarii spun că Babesioza poate fi prevenită prin deparazitarea externă cu substanţe specifice sau prin folosirea unei zgărzi specifice.

Ce boala transmite căpușa

Una dintre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă este Babesioza. Aceasta este o boală cauzată de un parazit ce infectează și distruge eritrocitele (celulele roșii ale sângelui). Simptomele babesiozei sunt asemănătoare unei răceli (febră, dureri musculare, senzație de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, însă se tratează cu antibiotice.

Boala Lyme

 Se mai numeste și borelioza Lyme este cauzată de o bacterie. Și aceasta este transmisă prin căpușă Căpușele se infectează hranindu-se cu insecte ce au sangele infectat de bacterie. Boala Lyme este întâlnită cel mai des în Europa, în America de Nord și Asia. Mai este numită și boala cu 1.000 de fețe. Simptomele bolii Lyme sunt dureri de cap, oboseală și o erupție caracteristică la nivelul pielii. Care apare în decurs de 3-30 de zile de la mușcătură și se răspândește în decurs de câteva zile.

Nici pentru această boală nu există vaccin. Se poate trata ca și babesioza cu ajutorul antibioticelor, tratamentul fiind administrat timp de câteva săptămâni. Dacă nu este tratată, boala Lyme atacă inima și sistemul nervos central.

Encefalita transmisă de căpușă este o infecție virală. Boala se manifestă l anivelul sistemului nervos central și se întâlește mai ales în Europa dar și în Asia.

Cum se scoate o căpușă

Medicii spun să nu folosim sub nicio formă metodele auzite în popor, ”tradiționale”, cum sunt aplicarea de căldură, ceară, acetonă, ulei, vaselină sau benzină pe căpușă. Orice agresiune asupra acestei insecte poate duce la descărcarea virușilor pe care îi conține în organismul nostru.

Pentru a extrage căpușa avem nevoie de o pensetă pe care să încercăm să o fixăm pe capul acesteia cât mai aproape de piele. Tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, însă nu brusc. Căpușa nu trebuie smulsă, răsucită sau strivită.

După ce al extras insecta ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, spălăm locul mușcăturii apoi aplicăm spirt. Local se poate folosi unguient cu antibiotic.  Optional se poate administra si un medicament antihistaminic.

Însă medicii recomandă să nu încercăm să scoatem singuri căpușa și să ne prezentăm la cea mai apropiată unitate de urgențe.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net