Atenţie! A început sezonul căpuşelor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nici nu s-a topit bine ultima zăpadă că deja ne confruntăm cu problema căpuşelor. Acum este perioada în care ele sunt mai numeroase şi foarte active. Cabinetele medicilor veterinari au fost luate cu asalt de căţei muşcaţi de căpuşe, însă şi oamenii sunt în pericol. Iată ce măsuri de prevenţie trebuie să iei.

”Căpuşele au apărut de îndată ce s-a topit zăpada şi temperaturile au ajuns la 5-6 grade Celsius. Primăvara şi toamna este perioada lor de activitate intensă, când sunt mai numeroase şi se hrănesc mai mult. Problema se discută inclusiv la nivel european, unde a fost înfiinţată o structură numită „One Health”, ce se axează pe prevenţia bolilor vectoriale (transmise de insecte)”, explică medicul veterinar Daniel Lescai.

Riscuri

După ţânţar, căpuşele transmit cele mai multe boli, periculoase atât pentru om, cât şi pentru animal. Totuşi, dacă la om se poate transmite o singură boală, Borrelioza (sau boala Lyme), la animal se pot transmite alte trei boli, şi anume Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza. Fiecare boală are simptome diferite, asemănătoare cu cele de gripă, plus inflamaţie la locul muşcăturii. Însă, dacă nu apar simptomele, nu înseamnă că a scăpat. Dacă ştii că ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, trebuie să vă faceţi analize. Dar nu imediat, ci la o săptămână – două după, mai spune specialistul. Trebuie să ştii că de la o singură căpuşă se pot lua mai multe afecţiuni, nu doar una. Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta, adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape.

Cum te fereşti de muşcătură

Pentru a evita problemele, cel mai bine e să iei măsuri de precauţie. Nu umbla desculţ prin iarbă, nu te întinde pe jos, chiar dacă ai sub tine o pătură, şi poartă şosete înalte când te plimbi prin parc. Deparazitează periodic câinele cu picături, spray-uri, zgărzi sau prafuri speciale. 

Totuşi, nici un produs nu îi va oferi protecţie 100%. Când vă întoarceţi de la plimbare, fă-i animalului o inspecţie vizuală şi prin palpare. Dacă observi o căpuşă în blăniţa câinelui tău, îndepărteaz-o cât mai repede.

Cu cât trece timpul, cu atât creşte pericolul. În primele ore de la muşcătură se pot transmite doar boli virale, însă dacă timpul de contact depăşeşte 12 ore se pot transmite boli mai grave. Borelioza, spre exemplu, se transmite în 16 ore de la muşcătură, dacă insecta nu a fost eliminată din piele. „Nu o simţi, pentru că ea introduce în piele un antihistaminic care anesteziază zona. Durerea apare abia după ce căpuşa şi-a terminat «masa» şi s-a desprins din piele”, a mai arătat dr. Daniel Lescai.

Cum îndepărtezi în siguranţă o căpuşă

simeon stalpnicul png

Muşcătura unei căpuşe este însoţită de anestezia zonei afectate, motiv pentru care nu e dureroasă, iar cel muşcat nici măcar nu realizează. Ideal e să fie îndepărtată de un medic, însă dacă nu poţi ajunge imediat, trebuie să respecţi următoarele manevre de îndepărtare, acasă: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi şi nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul şi aplică o cremă cu antibiotic. 


    Dr. Daniel Lescai
Dr. Daniel Lescai

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net