Aşa păstrezi cel mai bine mâncarea la congelator!

Ultima actualizare:
Durata maximă de congelare
Durata maximă de congelare

E sezonul legumelor şi al fructelor şi ţi-ai propus să-ţi faci rezerve pentru anotimpul rece. Revista „Click! pentru femei” îţi prezintă câteva sfaturi pentru congelarea corectă a alimentelor, astfel încât la iarnă să le poţi consuma fără grijă!

Calitatea alimentelor pe care le consumăm influenţează sănătatea noastră, de aceea trebui să fii foarte atent la modul în care le congelezi. O greşeală pe care o fac gospodinele: congelarea nu garantează păstratea calităţilor unui produs la infinit. Chiar dacă este păstrat la -20 grade, fiecare aliment are o anumită perioadă de timp în care nu se alterează.

Carnea şi peştele

Carnea, tranşată şi ambalată  pentru o singură preparare, (alimentele decongelate NU se congelează din nou), în pungi speciale, care asigură închiderea ermetică, se poate păstra maximum nouă luni. Carnea de vită şi de pui se poate păstra 9-12 luni, cea de porc doar patru luni. Peştele crud, cinci-şase luni.

Legumele pot fi păstrate nouă-zece luni. Pâinea îşi păstrează gustul şi calităţile aproape şase luni. Când o decongelezi, aşaz-o pe un şervet de bumbac care va absorbi apa.

Produsele lactate

Smântâna se poate păstra în congelator trei luni, untul, brânza şi laptele - patru luni. La congelator se pot păstra şi mâncăruri gătite, prăjituri, creme. Plăcintele (răcite) se împachetează în hârtie de copt, apoi în pungă de plastic.

Aluaturile, plăcintele şi torturile se pot păstra în congelator trei luni. Atenţie! Nu congela mâncărurile fierbinţi! Lasă-le să se răcească şi transferă-le în casolete speciale, care rezistă în congelator.

Condiţii de congelare

Alege alimentele cu grijă! Toate alimentele trebuie să fie proaspete. Legumele şi fructele trebuie să fie nepătate, fără lovituri, bine coapte.

Se spală sub jet puternic de apă, se şterg bine şi se ambalează în pungi. Pe fiecare pungă se pune o etichetă cu denumirea produsului şi data congelării.

Congelează produsele în porţii care se consumă o dată. Este interzisă recongelarea produselor! Roteşte pungile cu alimente, aşază pachetele proaspete în spate şi aduc-le pe cele mai vechi în faţă.

Nu îngheţa cantităţi mari!

Nu introduce în congelator dintr-o dată o cantitate prea mare de alimente, deoarece îl vei suprasolicita şi nu le va mai îngheţa cum trebuie. Mai mult, temperatura ar putea creşte peste cele - 18 grade recomandate. Eticheta alimentelor congelate deja de producător spune, de obicei, cât timp sunt valabile, iar cele pe care le congelezi tu nu ar trebui ţinute mai mult de două, trei luni. Legumele fac excepţie: pot ţine până la un an. Ar fi bine să scrii pe fiecare pachet data la care l-ai cogelat şi ce conţine.

Reguli pentru dezgheţare

Dezgheţarea rapidă a alimentelor într-un vas cu apă caldă nu este cea mai bună variantă. Dezgheţarea în frigider este cea mai sănătoasă metodă, chiar dacă durează până la 24 de ore.

Dacă te grăbeşti, poţi dezgheţa alimentele în apă rece. Carnea trebuie să stea în pungi, care să nu permită pătrunderea apei în interior.

Cea mai rapidă metodă este dezgheţarea la cuptorul cu microunde. Totuşi, microundele nu sunt indicate, dacă pachetele cu mâncare îngheţată sunt foarte mari: rişti ca alimentele să se ardă la exterior, dar să rămână îngheţate la mijloc.

Mai citeşte:

Atenţie la alimentaţie în sarcină!

Alimente sănătoase indicate în timpul verii. De ce trebuie să ne ferim!

Aşa PĂSTREZI CORECT alimentele în timpul verii

Durata maximă de congelare


    Durata maximă de congelare
Durata maximă de congelare

Nu pune mâncare caldă în frigider ca să economiseşti energie electrică!

- Evită deschiderea inutilă a uşii frigiderului sau congelatorului deoarece cantitatea de aer cald care pătrunde în interior va trebui să fie răcită. În tot acest timp, frigiderul va consuma mai multă energie.

- Setează termostatul la + 4ºC în frigider şi – 18ºC în congelator. Acestea sunt temperaturile optime de funcţionare a aparatului frigorific.

- Păstrează frigiderul şi congelatorul pline. Cu un volum mai mare de alimente răcite, frigiderul îşi va păstra mai uşor temperatura.

- Nu introduce în frigider sau congelator alimente calde deoarece în interior creşte considerabil temperatura. Pentru a răci, frigiderul va consuma mult mai multă energie electrică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net