Alimente sănătoase pentru cei care postesc: cartoful

cartofi-post.jpg

Cartoful e perfect pentru un post sănătos şi echilibrat
foto: Pixabay
Citeste tot despre: 

Am intrat în Postul Adormirea Maicii Domnului. Postitorii care vor să parcurgă acest post cu bine trebuie să respecte rigoruile sale și să se hrănească sănătos. Hrana cotidiană alimente cu calități nutritive și ieftine. Dintre aceste alimente, cartoful merită toată atenția.

Cartoful, o legumă excelentă

Cartoful este o legumă deosebită prin profilul ei nutrițional. Acest aliment este bogat în minerale, vitamine și în diverse micronutrimente. Tuberculul cartofului este bogat în glucide și are un aport caloric de 150 kcal la o porție de 200 g. Nutriționiștii susțin că porția de cartofi este așadar compatibilă  mai mult cu pastele sau cu orezul decât cu legumele proaspete, pentru că acestea au un aport de cel mult 70 kcal/porția. Cartoful conține vitamina C: 40 mg/100 g la cartofii noi. Deoarece conține și polifenoli, cartoful  are calități antioxidante.

Ce efect are asupra organismului 

Cartoful are o valoare nutritivă semnificativă, fiind util pentru o alimentație echilibrată mai ales în cazul copiilor, adolescenților, sportivilor și persoanelor care postesc.

Cartoful conține potasiu și de aceea are efecte diuretice: stimulează eliminarea apei la nivelul rinichilor.

Cartoful este bogat în vitamina C. Trebuie preparat fiert la abur pentru a-i proteja această vitamină.  Polifenolii din compozia sa, îi conferă cartofului o mare putere antioxidantă, semnificativă în prevenirea maladiilor cardio-vasculare și a cancerului. 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1