Alimentaţia corectă pentru femeia gravidă. Care sunt alimentele cu adevărat utile

Ultima actualizare:
Gheorghe Gică explică de ce este important ca gravidele să aibă grijă la alimentaţie
Gheorghe Gică explică de ce este important ca gravidele să aibă grijă la alimentaţie

Cu toţii ştim că alimentaţia în timpul sarcinii este foarte importantă, iar viitoarele mame trebuie să ţină cont despre acest aspect. Medicii ginecologi spun este greşit ca femeile însărcinate să mănânce mai mult doar pentru că vor aduce pe lume un copil şi nu trebuie să mânce tone de cartofi prăjiţi doar pentru că au „pofte”. Din contră trebuie menţinută o greutate optimă şi trebuie să facă mişcare, dacă starea de sănătate o permite.

Perioada sarcinii este o perioadă în care viitoarea mămică trebuie să fie responsabilă în ceea ce privește alimentația. Dacă alimentaţia obișnuită este o alimentație echilibrată, atunci va fi nevoie de doar câteva modificări ale dietei pentru a asigura nevoile nutriționale specifice perioadei de graviditate.

 „Dacă sunteți însărcinată și credeți că puteți mânca tot ce se poate și oricât de mult, ei bine NU. Vechea idee conform căreia viitoarea mamă trebuie să mănânce "pentru doi" nu mai este valabilă. Acum, se consideră că este mult mai importantă calitatea alimentației, nu cantitatea de alimente pe care le consumați. O alimentație corectă contribuie la sănătatea dvs. și furnizează elementele nutritive necesare copilului, pentru o bună creștere și dezvoltare intrauterină”, a declarat pentru Click! doctorul Gheorghe Gică - medic primar obstetrică-ginecologie

Cât de mult este permis să te îngraşi în timpul sarcinii

Creșterea în greutate a femeii însărcinate trebuie atent monitorizată. Medicii spun că variațiile de la normal, într-un sens sau altul pot avea semnificație patologică. Astfel unei gravide care înainte de sarcină avea o greutate normală i se recomandă o creștere medie în greutate de 12 kg. Pe de altă parte, unei femei supra-ponderale i se recomandă să ia in greutate sub 10 kg, în timp ce o gravidă sub-subponderală poate lua în greutate mai mult.

Dar în general, medicii recomandă ca în primele 10 săptămâni de sarcină să se ia în greutate puţin peste o jumătate de kilogram. Adică, în medie 650 de grame. La 20 de săptămâni este permisă o creştere de 4 kilograme, iar la 30 de săptămâni aproximativ 8,5 kilograme în plus faţă de greutatea de dinainte de sarcină. Astfel, la 40 de săptămâni, o gravidă poate cântări cu aproximativ 12,5 kilograme mai mult faţă de cât avea ânainte să rămână însărcinată.

Medicul ginecolog Gheorghe Gică a explicat ce înseamnă de fapt „îngrăşarea” femeii însărcinate. „Acest câștig ponderal se face pe seama mai multor componente: făt: 3500 g, placentă: 650 g, lichidul amniotic: 900 g, uter: 1000 g, glande mamare: 600 g, creșterea volumului sangvin matern: 1200 g, acumulare de lichide, edeme: 1700-5000 g şi rezerve (proteine, lipide): 2500-3000g”.


    Gheorghe Gică explică de ce este important ca gravidele să aibă grijă la alimentaţiefoto: captura Facebook
Gheorghe Gică explică de ce este important ca gravidele să aibă grijă la alimentaţiefoto: captura Facebook

Medicii spun că nu există nicio formulă magică pentru o dietă perfect sănătoasă în sarcină, cu toate acestea, există o serie de nutrienți ce merită o atenție specială într-un regim alimentar corect în timpul sarcinii. „Medicul care vă supraveghează sarcina vă va sfătui să luați un supliment de multivitamine în funcție de nevoile dvs, însă, alături de acesta este recomandabil să vă hrăniți corect”, a mai spus Gheorghe Gică.

Iată care sunt alimentele recomandate în timpul sarcinii și a nutrienților optimi.

Acidul folic este o vitamină B care ajută la prevenirea defectelor de tub neural, anomalii grave ale creierului și măduvei spinării. Lipsa de acid folic în alimentația în timpul sarcinii poate crește riscul de naștere prematură.

Cele mai bune surse de acid folic sunt cerealele, legumele cu frunze verzi, citricele, fasolea uscată, mazărea şi arahidele.

Calciu.  Atât mama, cât și copilul, au nevoie de calciu pentru oase și dinți puternici și sănătoși. Totodată, calciul ajută  sistemele circulator, muscular și nervos să ruleze normal.

Cele mai bune surse de calciu sunt produsele lactate ( iaurt, lapte, brânză), sucul de portocale, somonul, spanacul și cerealele.

Proteinele. Acestea  sunt esențiale pentru creșterea copilului, în special în timpul trimestrelor al doilea și al treilea. Cele mai bune surse de proteine  sunt carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, ouăle, fasolea uscată, mazărea, tofu.

Fierul. Este folosit pentru producerea hemoglobinei, o proteină din celulele roșii care transportă oxigenul la țesuturi. În timpul sarcinii, volumul de sânge crește pentru a se adapta modificărilor din organismul gravidei și pentru a ajuta bebelușul să se formeze.  În sarcină, nevoile de fier aproape se dublează.

„Deficitul de fier din organismul femeii însărcinate o poate face pe acesta mai sensibilă la infecții, iar copilul poate avea greutate mai mică la naștere”, a explicat ginecologul,

 Cele mai bune surse de fier sunt carnea roșie slabă, carnea de pasăre, peștele, cerealele, fructele cu coajă lemnoasă și fructele uscate.

Ce NU trebuie să consumi în timpul sarcinii

Însă nu numai alimentele permise în timpul sarcinii sunt principala grijă a femeii însărcinate.

 Lista alimentelor interzise atunci când porți o sarcină în pântece este una din cele mai mari griji pe care trebuie sa o ai. Când rămâi însărcinată, în afară de a respecta tot ce îți spune medicul tău din punct de vedere al analizelor și al ritmului de viață, trebuie să ai lista a ce nu ai voie să mănânci pe durata celor 9 luni.

Laptele nepasteurizat, carnea şi ouălele nepreparate termic suficient sunt principalele alimente de care o femeie gravidă trebuie să se ferească pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Apoi urmează  pate-ul de orice fel, pește ton, rechin, spadă, legumele culese verzi și coapte ulterior artificial şi produse alimentare cunoscute datorită potențialului alergen cum sunt alunele, căpșuni sau fructele de pădure.

„Sarcina nu trebuie considerată ca o perioadă în care se poate manca orice și oricât. În definitiv, sarcina nu este o competiție pentru mâncat, iar scopul nu este creșterea rezervelor adipoase ale mamei, ci asigurarea nutrientilor necesari pentru o bună dezvoltare a fătului. Practic, abia în ultimul trimestru, gravida necesită 300 cal/zi în plus față de necesarul de dinainte de sarcină. Alimentația în timpul sarcinii trebuie să respecte un criteriu important : să fie una echilibrată. O dietă alimentară echilibrată în sarcină te va ajuta să ai o sarcină ușoară și să aduci pe lume un bebeluș sănătos”, a mai explicat ginecologul Gheorghe Gică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net