Adevărul despre dieta cu struguri

Dacă toată lumea are numai cuvinte de laudă despre fructele toamnei – strugurii, noi îţi vom spune câteva adevăruri care te vor face să-i priveşti cu alţi ochi: nu sunt atât de miraculoşi precum ai crede, nu conţin atât de multe vitamine, în schimb, au multe calorii.

Nu ştii ce să alegi dintre strugurii roşii, albi sau rose? Dacă, în afară de aroma lor, îi cauţi pe cei mai sănătoşi, trebuie să ştii că diferenţele sunt relativ mici şi sunt date de substanţele care se găsesc în coajă. Cu cât coaja este mai închisă la culoare, cu atât conţin o cantitate mai mare de resveratrol, un super antioxidant care previne îmbătrânirea celulelor, întăreşte sistemul imunitar, protejează inima, vasele de sânge şi sistemul cerebral. Acest antioxidant se găseşte în coaja şi sâmburii strugurilor, dar şi în afine, mure, merişor, prune, fasole neagră, sfeclă roşie, varză roşie, vin roşu etc.

„Dacă ar fi să facem un top al celor mai sănătoşi struguri, pe primul loc sunt cei roşii, urmează cei rose, apoi cei albi. Diferenţa dintre ei este dată de coajă, miezul fiind relativ la fel. Strugurii au proprietăţi diuretice, conţin fibre bune pentru tranzitul intestinal, au potasiu, acid folic, caroten şi vitamine din grupul B. Însă strugurele nu este unul dintre fructele cele mai vitaminoase. În plus, conţine multă glucoză, ceea ce se traduce în calorii”, avertizează medicul nutriţionist Corina Zugravu, conferenţiar universitar şi membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti.

Astfel, 100 g struguri conţin 60-70 de calorii, ceea ce e foarte mult. „Din acest motiv, cura cu struguri nu te slăbeşte. Strugurii sunt buni, sănătoşi, recomandaţi tuturor, inclusiv diabeticilor, dar cu moderaţie”, mai spune specialistul.

Mustul – puţine vitamine, mult zahăr

Nici „vedeta” acestei perioade, mustul, nu se poate lăuda cu un aport miraculos la susţinerea sănătăţii organismului. Prin stoarcerea strugurilor, se elimină coaja şi sâmburii unde se află, de fapt, toate fibrele, vitaminele şi antioxidanţii. În must, rămâne doar apa şi glucoza.

„O cană de 250 ml must are 300 de calorii. E ca şi cum ai pompa glucoză cu fiecare înghiţitură. Ca să nu mai vorbim despre faptul că strugurii, plini de praf şi stropiţi cu tot felul de chimicale, nu sunt spălaţi înainte de a fi transformaţi în must”, mai spune Corina Zugravu.

Loading...
 
 

Citește și

  • După portocale, strugurii sunt cele mai cultivate fructe de pe pământ. Indiferent de formă şi culoare, fructele-vedetă ale toamnei aduc multe beneficii organismului nostru.

  • Este sezonul culesului de struguri şi acum se face mustul cel dulce şi parfumat. Printre culegătorii care au luat cu asalt viile s-a aflat ieri şi reporterul Click!

  • struguri anticancer

    Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, SUA, au descoperit recent că în compoziţia boabelor de struguri există aproximativ zece flavonoide noi, care au efecte anticancerigene mult mai puternice decât li s-a atribuit până în prezent.

  • Este o linişte desăvârşită pe Dealu Mare, în imensele podgorii ale Tohaniului. Deodată pământul se cutremură, butaşii trepidează şi îl vezi lângă tine: o ”dihanie” ciudată, specială pentru adunat struguri, poreclită de culegători “Monstrul”.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1