Acneea se tratează diferit în funcţie de zona afectată

acneea-1-.jpg

Foto: 123rf

Neplăcutele coşuri apar nu numai pe faţă, ci pe orice zonă a corpului acoperită cu foliculi de păr, cum ar fi pe piept, pe gât, pe spate, braţe, picioare, inclusiv pe scalp. Pentru fiecare zonă există o cauză a apariţiei lor, dar şi un leac pe măsură.

Acneea poate apărea la orice vârstă, iar cauzele sunt în primul rând hormonale. Porii se înfundă din pricina hipersecreţiei glandelor sebacee, iar acolo se produce o infecţie. Cosmeticele, anumite medicamente, frecarea pielii de haine, sau îmbrăcămintea care nu lasă pielea să respire, formând un mediu prea umed şi cald, toate acestea duc şi ele la apariţia coşurilor.

Pe faţă

Trebuie să foloseşti creme hidratante noncomedogenice, demachiante şi produse cosmetice fără ulei, destinate tenului acneic. Machiajul abundent sau produsele care astupă porii agravează problema. Nu te spăla excesiv pe faţă cu apă şi săpun pentru că vei irita şi mai mult pielea. Mergi la un dermatolog să-ţi recomande un tratament extern şi intern. 

Pe scalp

Căldura şi umiditatea stimulează glandele sebacee de pe scalp să producă mai mult sebum, iar riscul de apariţie a micilor iritaţii şi coşuri este mare în cazul unor persoane. Foloseşte un şampon antimătreaţă cu acid salicilic, care exfoliază uşor celulele moarte de pe suprafaţa scalpului şi închide porii.

Pe spate

Această zonă are, ca şi faţa şi pieptul, glande sebacee şi sudoripare care favorizează înmulţirea bacteriilor şi a celulelor moarte, înfundând porii şi ducând la apariţia coşurilor. Ai grijă ce îmbraci! Bumbacul, spre deosebire de poliester, absoarbe excesul de sebum şi de transpiraţie, lăsând pielea să respire. Părul lung, îmbibat cu produse de styling şi lăsat pe spate, irită şi el pielea. Spală-te cu săpunuri antibacteriene şi, dacă nu e suficient, aplică soluţii antiacneice pe bază de acid salicilic sau benzoil peroxid.

Pe gât şi decolteu

Umezeala susţinută de bluze mulate, din materiale sintetice, favorizează apariţia şi pe piept a unor iritaţii sub formă de coşuleţe mărunte. Igiena este foarte importantă. Nu sta transpirată, evită stoarcerea coşurilor şi expunerea prelungită la soare. Aplică şi aici soluţii antiacneice şi geluri vindecătoare cu aloe vera, care ajută la retragerea eritemului.

Pe braţe şi picioare

În general, coşurile apar, în aceste zone, în urma epilării, din cauza iritării foliculilor de păr care nu sunt smulşi. Ceara, datorită căldurii, produce eritem. Epilatorul provoacă traumatisme locale în urma smulgerii firului, iar cremele chimice pot provoca iritaţii. Alege-ţi metoda potrivită cu care, în timp, pielea se va obişnui. Iar după epilare, dezinfectează pielea cu o loţiune alcoolică sau cu betadină, apoi aplică geluri calmante cu aloe vera. 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1