Acces facil la tratamentul fără interferon pentru bolnavii cu Hepatita C

medicament_hepatita_c.jpg

Medicii de familie pot consulta de la distanță
Foto: Arhiva Click!

Tratamentul fără interferon, acordat gratuit pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita C, a fost simplificat. Contractele în vigoare sunt destinate pentru 10.000 de pacienți care au stadiile de fibroză F2, F3 și F4 și pentru 2.000 de pacienți care suferă de ciroză hepatică decompensată, cu virusul hepatitic C.

Vești bune pentru bonavii cu Hepatita C. Protocolul de prescriere a tratamentelor fără interferon, acordat în baza contractelor cost-volum-rezultat derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) până la finalul lunii mai 2018, a fost simplificat și clarificat, astfel încât medicii să poată oferi soluții de tratament tuturor pacienților.

"Comisia de specialitate din Ministerul Sănătății a revizuit protocoalele terapeutice de prescriere a tratamentelor și sperăm ca noua formă a acestor protocoale să fi clarificat nelămuririle care s-au format. Deși limitele financiare ne-au impus să etapizăm tratamentul fără interferon în funcție de stadiul fibrozei pacienților, în primul contract cost-volum-rezultat am reușit să tratăm 5.800 de pacienți, iar în actualul contract în derulare care se încheie la sfârșitul lunii aprilie avem o țintă de 12.000 de pacienți", a declarat Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS.

Conform noilor reglementări, medicii specialiști pot lua în calcul stadiul de fibroză relevat de investigațiile pe care pacientul le-a făcut anterior prezentării la medic pentru obținerea tratamentului. Până la apariția aceste reglementari, gradul de fibroză, elementul cel mai important în baza căruia se stabilește accesul la tratament, putea fi atestat doar de „Fibromax”, investigație realizată în baza unui voucher gratuit acordat de medic. Această modificare a intervenit din cauza deselor situații în care pacienții reclamau faptul că stadiul de fibroză indicat de analiză era diferit de cel indicat de investigațiile anterioare. De asemenea, protocoalele lasă acum la aprecierea medicului specialist necesitatea efectuării unor investigații, care în forma inițială protocoalelor terapeutice erau obligatorii pentru toți pacienții, spre exemplu: endoscopia. 

Tratamentele fără interferon se acordă  în 11 centre din București, Constanța, Cluj Napoca, Craiova, Timișoara, Galați, Iași, Târgu Mureș, Brașov, Oradea și Sibiu. 

Ce este Hepatita C și cum se transmite

Hepatita C este o boală transmisibilă pentru care nu există vaccin. Peste 70% dintre persoanele care suferă de această afecțiune nu prezintă simptome evidente. În anul 2017, 99,32% dintre pacienții tratați de infecție HCV cu tratamente inovatoare s-au vindecat. Hepatita virală C este cauzată de infecția cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului.

Virusul (VHC) se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin utilizarea de instrumentar nesterilizat corespunzator: ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele, prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură etc.). Mai rar, se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau de la mamă la făt. Este bine de știut că hepatita C nu se transmite prin: aer, strănut, tuse, îmbrățișări, sărut, apă sau alimente, tacâmuri, veselă, pahare sau folosirea în comun a toaletelor. 

Loading...

Citește și

  • hepatita c manichiura

    70 la sută dintre persoanele cu Hepatită C nu prezintă simptome, iar dacă ne gândim că virusul se poate transmite la salonul de manichiură sau de tatuaje din cauza instrumentarului nedezinfectat, atunci cifrele sunt alarmante. Depistată la timp, boala se poate vindeca și pot fi prevenite cazurile grave, precum ciroza hepatică sau cancerul hepatic. În premieră în România, un ONG va desfășura, în acest an, o campanie de depistare a Virusului Hepatitic C (VHC) la pacienții care se internează în cele mai mari spitale de stat din România.

  • Dacă partenerul tău are hepatita C, trebuie să folosiţi prezervativul în timpul actului sexual

    633.080 de români au hepatita C, o afecţiune foarte periculoasă de cinci ori mai răspândită decât HIV, care cauzează ciroză hepatică. Se transmite în primul rând prin sânge, dar şi pe cale sexuală. Prin urmare, cuplurile în care doar unul este infectat cu virusul hepatitic C trebuie să folosească prezervativul. Întrebarea ar fi ce se poate face în cazul în care cei doi vor un copil?

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1