6 curiozități despre dantura umană

Ultima actualizare:

    Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Știai că periajul dinților nu este suficient pentru a avea un zâmbet sănătos și frumos? Dantura reprezintă o prioritate în ziua de astăzi deoarece atunci când interacționăm cu persoanele din jurul nostru zâmbetul este primul lucru pe care îl observăm. Iată 6 dintre cele mai interesante curiozități despre dantura umană.

1.Ața dentară te ajută să cureți cu 35% mai mult din suprafața dinților

Cu toții știm cât de important este să ne periem dinții după fiecare masă sau de cel puțin două ori pe zi, după micul dejun și înainte de culcare, însă știm cât de mult ne poate ajuta folosirea aței dentare în ceea ce privește prevenția afecțiunilor dentare? Ei bine, ața dentară ajută la curățarea corectă a dinților deoarece aceasta poate pătrunde în locurile în care periuța de dinți nu poate ajunge și, implicit, nu poate îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană.

O bună igienă orală scade riscurile apariției afecțiunilor dentare, însă oricât de multă atenție am acorda rutinei de curățare a danturii, un zâmbet sănătos și frumos presupune și vizite regulate la medicul stomatolog și realizarea igienizărilor profesionale. Așa cum explică medicii stomatologi în acest articol, detartrajul dentar este recomandat la 4-6 luni pentru a diminua riscurile apariției afecțiunilor dentare precum gingivita sau boala parodontală.  

Detartrajul este un tratament nedureros ce constă în îndepărtarea depozitelor subgingivale de tartru. Tartrul este de fapt substanța calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe suprafața dinților. Datorită tehnologiilor de ultimă generație, în ziua de astăzi detartrajul dentar se realizează cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete, riscurile afectării gingiilor fiind semnificativ diminuate.

2.Câți dinți are un om?

Dantura unui adult este formată din 32 de dinți împărțiți în număr de 16 pe fiecare arcadă (maxilar și mandibulă). Orice dantură sănătoasă este formată din 8 incisivi (4 sus și 4 jos), 4 canini (2 sus și 2 jos), 8 premolari (4 sus, 4 jos) și 12 molari (4 – 6 superiori, 4 – 6 inferiori) în funcție de ultimul molar, măseaua de minte, așa cum este cunoscută de către cele mai multe persoane.

3.Smalțul dinților nu se poate regenera

Smalțul dinților este un strat ce învelește coroana dentară și este una dintre cele 3 componente principale ale dintelui, alături de dentină și cimentul dentar. Smalțul dentar are rolul de a proteja dintele și de a-l apăra împotriva factorilor externi ce ar putea afecta dintele. Acesta este, de fapt, o substanță foarte mineralizată, de aceea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai dure elemente ale corpului uman.

Cu toate acestea, atunci când smalțul dentar este afectat acesta nu se poate regenera. Smalțul este format 96% din substanțe minerale, iar cele 4 procente rămase sunt reprezentate de apă și substanțe organice. De ce nu se poate regenera smalțul dentar? Pentru că acesta nu este format din celule vii care să poată oferi această posibilitate.

4.Femeile zâmbesc mai mult decât bărbații

Studiile arată că femeile zâmbesc în medie de 62 de ori pe zi, în comparație cu bărbații care zâmbesc de 8 ori pe zi. Desigur acest lucru variază în funcție de fiecare persoană în parte, de mediul de viață și de personalitate. Un zâmbet încrezător este în primul rând un zâmbet sănătos, fără diferite afecțiuni. Pentru a te asigura de acest lucru este necesar să acorzi o atenție sporită igienei orale, să îți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi și să folosești ața dentară și apa de gură.

5.Unii bebelușii se nasc cu dințișori deja erupți

Deși există foarte puține cazuri, există și situații în care bebelușii se nasc cu unul sau mai mulți dinți erupți, în general aceștia sunt incisivii centrali inferiori, dinți care în mod normal erup în jurul vârstei de 6-10 luni. Statisticile arată că 1 din 2.000 de nou născuți se naște cu dințișorii incisivi deja erupți, în această situație nu este recomandată în nici un caz extracția dentară deoarece până la apariția dinților definitivi la 6-7 ani, copilul nu va avea dinții inferiori.

6.Mugurii dinților definitivi se formează încă din timpul sarcinii

Dinții definitivi apar la vârsta de aproximativ 6 ani, însă mugurii acestora se formează încă din timpul sarcinii, din perioada de dezvoltare a fătului. Mugurii dinților sunt, de fapt, acele structuri din care se formează dinții, acestea apar din a 6-a sau a 8-a săptămână de sarcină, inițial pentru dinții de lapte și apoi pentru dinții definitivi. Este foarte important ca alimentația mamei să fie corectă și să conțină toate elementele necesare pentru ca dantura viitorului copil să fie sănătoasă, de aceea este recomandat ca acestea să consume alimente care conțin minerale, precum: calciul și fluorul.

Foto: Pixabay

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net