5 semne că ai deficit de potasiu și 10 alimente care te ajută să treci peste această problemă

Ultima actualizare:

    Bananele sunt o sursă bună de potasiuFOTO: Unsplash.com
Bananele sunt o sursă bună de potasiuFOTO: Unsplash.com

Stări de oboseală inexplicabile, cârcei sau crampe musculare, probleme digestive, ori modificări de ritm cardiac sunt semne că ai deficit de potasiu. Acest mineral este foarte important pentru funcționarea organismului nostru. O dietă bogată în fructe și legume ne ajută să trecem peste probleme.

Specialiștii spun că potasiul este responsabil pentru reglarea conținutului de apă și participă activ atât la activitatea musculaturii, cât și la reglarea tensiunii arteriale. Este foarte răspândit în natură, fiind al șaptelea element ca și abundență din scoarța terestră și are unul dintre cele mai importante roluri în buna funcționare a sistemului neuromuscular, controlând nervii și contracția mușchilor.  Fară acest mineral, celulele corpului nu mai pot genera energie și mor.

O cantitate foarte mică de potasiu în plasmă produce afecţiunea numită hipopotasemie ( sau hipokaliemia). Aceasta poate apărea ca urmare a consumului de medicamente, al unor boli sau foarte rar din cauza aportului alimentar insuficient, scrie csid.ro.

Iată cele 5 semne ale deficitului de potasiu:

1. Oboseală. Dacă ţi se pare că nu te odihneşti niciodată suficient şi că nu ai suficientă energie s-ar putea ca o posibilă cauză să fie chiar deficitul de potasiu.

2. Spasme musculare. Potasiul joacă un rol cheie în contracţia muşchilor, inclusiv cele de la nivelul muşchiului cardiac. Astfel, spasmele musculare (cârceii)  sunt simptome care trădeaza lipsa  potasiului.

3. Amețeală sau slăbiciune. Nivelul potasiului poate varia pe parcursul zilei, iar o scădere mare poate să-ţi încetinească bătăile inmii, creând senzaţia de leşin, cauzată de tensiunea arterială scăzută. Este important să mergi la un consult. Furnicăturile, fierbinţeala şi amorţeala la nivelul mâinilor şi picioarelor sunt un alt semn pe care nu ar trebui să îl ignori.

Mai mult, deficitul de potasiu este extrem de periculos şi pentru sănătatea rinichilor. Senzaţia permanentă de sete este o altă urmare a urinării poate anunța un deficit al acestui mineral.

4. Palpitaţii sau hipertensiune. Dacă nu au suficient potasiu, vasele de sânge se pot deteriora ceea ce duce la hipertensiune. Palpitaţiile reprezintă unul dintre principalele simptome al carenţei de potasiu în organism, aceasta afectează contracţiile ritmice ale inimii şi determină bătăile puternice şi accelerate.

5. Balonare și probleme digestive. Când apare deficitul de potasiu, organismul încearcă să regleze nivelul sodiumului şi afectează muşchii stomacului şi ai intenstinelor, cauzând balonare, dureri abdominale, crampe sau constipaţie.

Cauzele deficitului de potasiu

Deficitul de magneziu poate duce și la deficit de potasiu, spun specialiștii. Apoi, alte probleme cum ar fi diareea, voma prelungită, ori transpirația excesivă, scade nivelul acestui mineral din organism.

Atenție, însă, dacă țineți cure de slăbire. administrarea de diuretice sau laxative poate deregla nivelul de potasiu din organism.

Trebuie să avem grijă și la consumul de alcool pentru că și acest apoate duce la pierderea unei cantități importante din acest mineral.

Ce boli cauzează excesul de potasiu

Însă nu numai deficitul de potasiu este periculos. Excesul acestui element- denumit hiperkaliemie în termeni medicali- poate duce la boli severe cum ar fi:

- bolile renale cronice;

 - diabetul netratat și necontrolat;

- deshidratarea;

- sângerările severe;

10 alimente care te ajută să scapi de deficitul de potasiu

Pare surprinzător, dar bananele ne asigură mai puțin de 10% din doza zilnică necesară de potasiu, un mineral extrem de important, care ne protejează de accidentul vascular cerebral și de bolile de inimă. Află din acest articol cum poți să obții restul de potasiu de care organismul tău are nevoie într-o zi, cu ajutorul alimentației, scrie doc.ro.

Iată, așadar, ce alimente pot fi consumate pentru a crește nivelul acestui mineral în organism:

1. Dovleacul. Această legumă dulce întrece bananele la capitolul potasiu, oferindu-ți 582 mg din acest mineral esențial la o porție de aproximativ 140 de grame. Potrivit cercetătorilor americani, adulții ar trebui să consume 4.700 mg de potasiu pe zi.


    Dovleacul este o bună sursă de potasiuFOTO: Pixabay.com
Dovleacul este o bună sursă de potasiuFOTO: Pixabay.com

2. Soia verde. O cană (aproximativ 200 g) de boabe verzi de soia conține 676 mg de potasiu. Soia verde este delicioasă atunci când boabele sunt prăjite și condimentate cu puțină sare.

3. Cartofii dulci. Un cartof dulce conține 542 mg de potasiu, pe când ruda lui, cartoful alb, îți oferă până la 941 mg de potasiu. Însă și cartofii dulci și cei normali vin la pachet cu un nivel foarte mare de vitamina A.

4. Sfecla elvețiană. Vei obține 961 mg de potasiu dacă fierbi o cană de sfeclă elvețiană, așa cum mai este numit mangoldul. Unii nutriționiști sunt de părere că sfecla elvețiană va deveni, în scurt timp, un superaliment la modă, care va fi la fel de îndrăgit precum varza kale.

5. Sfecla roșie. Toacă și coace 150 de grame de sfeclă pentru a obține o doză de 518 mg de potasiu. Este bogată și în acid folic, mangan și cupru, pe lângă fibrele alimentare, magneziu, fosfor, vitamina C, fier și vitamina B6.

6. Fasolea neagră. O cană de boabe de fasole neagră îți oferă 739 mg de potasiu. Aceste boabe sunt, totodată, o sursă excelentă de proteine vegetale și de fibre alimentare. În plus, fasolea neagră are multe alte beneficii pentru sănătate, deoarece conține antioxidanți, fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru și zinc.

7. Avocado. Deși nu este dulce, acesta face parte din familia fructelor, nu a legumelor. Nu e recomandat să mănânci un avocado întreg la o masă, din cauza numărului mare de calorii, dar chiar și o jumătate din fruct îți asigură un aport consistent de potasiu, pe lângă vitaminele A, C și E. În plus, fructul de avocado este bogat în grăsimi mononesaturate, care pot contribui la reglarea nivelului de colesterol.


    Avocado este o sursa buna de potasiuFOTO: Unsplash.com
Avocado este o sursa buna de potasiuFOTO: Unsplash.com

8. Pepenele roșu. Este cea mai bună opțiune de gustare sau desert într-o zi răcoroasă de vară. Fructul este deosebit de bogat în apă, ajutându-te să te menții hidratat, dar conține și licopen și potasiu.

9. Semințele de floarea soarelui.  Sunt foarte gustoase și bogate în potasiu, proteine și vitamina B. În plus, sunt o gustare foarte versatilă și ușor de integrat în alimentație - le poți adăuga în salate, smoothie-uri și gustări, sau le poți lua cu tine la pachet atunci când te afli la drum lung. Acești nutrienți se regăsesc și în varianta de semințe prăjite, însă este de preferat să le consumi în stare crudă, pentru a evita consumul în exces de ulei. 

10. Spanacul. Pe lângă cantitatea impresionată de potasiu, spanacul este o sursă foarte bună de magneziu, fier, fibre alimentare și vitamina C. Este un aliment sărac în calorii, grăsimi și zahăr, deci prietenos cu dieta.

Nivelul de potasiu din organism scade atunci când consumăm alcool, zahăr sau cafea în exces, pâine albă sau dulciuri rafinate.

Citește și:Reţii apă în organism? Aşa poţi scăpa de excesul de lichide!

Gabriel Dorobanțu: «Merele au potasiu şi te scapă de cârcei, în grădină se ţopăie în voie!»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net