5 seminţe sănătoase de pus zilnic pe masă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Foarte sănătoase, seminţele ar trebui să ocupe un loc important în alimentaţia nostră zilnică. Sunt surse naturale de proteine, minerale , calciu, magneziu, fibre, acizi graşi esenţiali, dar au şi multe calorii, din cauza conţinutului mare de lipide. Iată care sunt motivele pentru care ar trebui să le includeţi mai des în meniu!

  • Seminţele de dovleac sunt bogate în proteine de calitate, dar şi în elemente minerale, cum ar fi manganul, fosforul, magneziul, cuprul, fierul sau zincul. Au, evident, şi vitamina E, un antioxidant foarte eficient. Dacă alegeţi variant prăjită, se recomandă ca prăjirea să fie scurtă, doar câteva minute, pentru a nu determina degradarea grăsimilor nesaturate. Seminţele se pot mânca şi crude, dar o prăjire uşoară nu pare să le modifice semnificativ valoarea nutritivă. Ca gustare, alegeţi variantele în coajă.
  • Seminţele de in contribuie substanţial la aportul de acizi graşi Omega-3 ai organismului. Au şi un nivel ridicat de lignani, un tip de polifenoli cu acţiune de fitoestrogeni. Lignanii din seminţele de in par să contribuie la protecţia eficientă a organismului împotriva câtorva tipuri de cancer sau contra bolilor cardiovasculare.
  • Seminţele de chia conţin şi ele acizi graşi Omega-3, dar şi fibre solubile care formează un fel de gel în contact cu mediul umed. Consumaţi seminţele de chia împreună cu mult lichid, pentru a nu risca probleme digestive.
  • Seminţele de susan sunt excelente surse de minerale şi vitamine, bogate în acizi graşi Omega-6. Sunt surse de cupru, mangan şi calciu. În ultimii ani, a pătruns şi la noi tot mai mult tahini, o pastă semisolidă, fabricată din seminţe de susan prăjite, conform www.farmaciata.ro.
  • Seminţele de floarea-soarelui constituie o agreabilă gustare, care ne relaxează şi ne stimulează creierul pentru activităţile viitoare. Sunt bogate în tiamină (vitamina B1), cupru, vitamina E, fosfor, magneziu, selenium, acizii graşi Omega-6. În alimentaţia modernă, aceşti acizi graşi sunt destul de răspândiţi, deci nu trebuie suplimentaţi. Ca atare, nu mâncaţi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea-soarelui. Oricum, au multe calorii, deci excesul nu e recomandat. Pe scurt reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent enrgizant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net