4 boli pe care le poţi trata cu gutui

Ultima actualizare:

Decoctul, «tratament» digestiv

Recunoscute pentru efectul lor astringent, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamaţie a mucoasei intestinale), dar şi a diareei.

În cartea „Mic tratat de fitomedicină", fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă decoctul de gutui pentru tratarea problemelor digestive. Taie o gutuie (necurăţată de coajă) în felii subţiri şi fierbe-le într-un litru de apă până ce volumul amestecului scade la jumătate. Strecoară decoctul prin presare, adaugă 50 g zahăr şi bea câte 2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.

Stimulează funcţiile hepatice

În afecţiunile ficatului şi ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliaţi. Uşoara aciditate a fructelor, dar şi substanţele cu efect antioxidant stimulează funcţiile hepatice şi imunitatea.

Mai mult, rezultatele unor studii recente din Japonia au arătat că gutuile conţin substanţe antivirale, cu rol benefic în hepatită.

Cel mai bun tratament este sucul de gutui, din care se recomandă aproximativ un litru pe zi, timp de o lună - o lună şi jumătate. Pe lângă suc, piureul de gutui este un alt bun protector hepatic. Curăţă 2 gutui şi fierbe-le până devin moi. Pasează gutuile până obţii un piure, după care consumă cantitatea timp de o lună.  

Soluţie în caz de tuse

Gutuile sunt un tratament natural potrivit şi pentru afecţiunile specifice sezonului rece. Datorită efectul emolient, dat de mucilagii, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul tusei, răguşelii şi bronşitei. Pentru a trata toate aceste neplăceri, prepară o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de gutui la o cană cu apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare, timp de o săptămână.

Ceaiul din flori, somnifer natural

Gutuia este şi un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Îl prepari din 20 g de frunze la un litru de apă fierbinte.

Laşi vasul acoperit timp de 10-15 minute, după care filtrezi şi bei câte 2 căni pe zi, până la reducerea simptomelor. Pentru o aromă mai plăcută, poţi îndulci ceaiul cu miere, fie poţi adăuga apă de flori de portocal (se găseşte în supermarketuri şi în magazinele naturiste).

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net