12 reguli de aur ca să mănânci sănătos

Citeste tot despre: 

Vrei să ai un corp sănătos? Atunci ai grijă la alimentaţie! Specialistul Click!, nutriţionist Vera Daghie, ne spune ce reguli foarte importante trebuie să urmăm.

Dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă plată la temperatura camerei în care s-au stors 2-3 felii lămâie.

Orar strict de masă: în fiecare zi mănâncă aproximativ la aceeaşi oră.

Exemplu: mic dejun, între 7.00 - 8.00; dejun, între 12.00 - 13.00; cina, între 18.00 - 19.00. Ideal ar fi să adaugi şi o gustare între mic dejun şi prânz şi una între prânz şi cină (ex: 150 g iaurt sau lapte degresat, fructe, 15 - 20 gr migdale, etc).

Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei sau imediat după (primele 20-30 min)

Nu te feri de lămâie. Contrar "legendei", nu produce arsuri stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric. În plus, nu conţine aproape deloc zahăr.

Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se mănâncă singur.

Cea mai mare greşeală este să consumăm fructele pe post de desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie, plus că îşi vor pierde tot bagajul vitaminic. E de preferat să se consume fructele cu tot cu coajă şi seminţe.

Mănânâncă cât mai încet posibil. Masticaţia consumă calorii, aşa că nu înghiţiţi nimic nemestecat şi încercaţi ca fiecare înghiţitură să fie mestecată minimum 10 secunde.

Culcă-te noaptea, pe cât posibil, pe la aceeaşi oră

Nu ronţăi nimic între mese şi nu sări peste mese, cu excepţia cinei. Chiar şi o alună luată între mese va perturba procesul de digestie

Nu confunda apetitul cu foamea. Nu te lăsa convins de senzaţiile auditive (ce bun a fost...), simţurile olfactive (ce miros...), vizuale (ce bine arată...).

Amăgeşte-ţi foamea! Înaintea meselor principale începe cu o salată de crudităţi sau cu fructe (cu 20 - 30 minute înainte) sau pur şi simplu bea 1 - 2 pahare cu apă.

Bea lichide (minimum 1,5 - 2 litri/zi - cafeaua nu se pune la socoteală). Numai aşa poţi ajuta organismul să elimine deşeurile metabolice

Spune "NU" zahărului, sau înlocuieşte-l cu fructoză. Ferereşte-te de prăjeli, maioneze, grăsimi.

Variante de mic dejun

- 1- 2 fructe
- 150 g iaurt sau lapte degresat (cu 30 g cereale, fulgi, ovăz, tărâţe grâu)
- 1 felie pâine prăjită (NU ALBĂ!) cu 30 g jambon slab de pui sau de curcan, ori 50 g brânză degresată + ceai sau cafea
- 200 ml suc legume (morcovi, ţelină, pătrunjel, cartofi, sfeclă, varză etc)
- 1 ou fiert tare + 1 ardei gras sau 1 roşie.

Variante de dejun

- 125 - 130 g carne slabă (pui, curcan, vită, viţel) la grătar cu 150 g legume fierte sau crude
- salată de sezon; salată crudităţi cu peşte (140 g peşte la grătar cu: salată verde, murături, 200 - 250 g broccoli 150 gr. ciuperci, morcovi etc) exclusiv fructe
- o supă de legume cu 200 g legume la grătar
- 200 - 300 ml sana sau kefir (2,0 - 2,5 % grăsime) cu o felie pâine prăjită secară (integrală, tărâţe), 2 biscuiţi integrali
- 40 - 50 g orez brun (roşu, sălbatic) cu 150 - 200 g legume fierte sau crude
- 200 - 250 g cartofi fierţi sau copţi cu salată verde sau 150 g legume sezon etc.

Variante de cină

- fructe
- salată de crudităţi + 100 - 125 gr carne slabă la grătar
- 1 cană supă legume
- 125 g peşte la grătar, fiert sau la cuptor, în folie
- 75-125 g carne slabă pui, viţel sau vânat la grătar cu salată crudităţii sau de sezon
- 1-2 cartofi copţi cu salată verde
- 75-100 g lactate degresate

loading...
Loading...