10 cauze surprinzătoare ale depresiei

Ultima actualizare:

    Tristeţea este una dintre simptomele depresiei. Agravarea acestei boli poate duce la gânduri sinucigaşefoto: huffingtonpost.uk.com
Tristeţea este una dintre simptomele depresiei. Agravarea acestei boli poate duce la gânduri sinucigaşefoto: huffingtonpost.uk.com

Depresia este o boală de care suferă tot mai mulţi tineri. Aceasta se poate manifesta încă din copilărie şi poate duce chiar la sinucidere. Nu o să-ţi vină să crezi ce poate declanşa depresia. Click! îţi dezvăluie cele mai nebănuite cauze ale acesteia.

1.Starea vremii

Tulburările afective sezoniere sunt frecvent asociate cu depresia de iarnă. Această tulburare se manifestă prin tendința de a dormi mai mult, nivelul redus de energie, dificultatea de a suporta temperaturile scăzute și evitatea activităților sociale. Însă alte persoane suferă de această formă de depresie gravă chiar în timpul verii. „Depresia care se datorează căldurii apare atunci când organismul trece printr-o «întârziere de adaptare la un nou sezon»”, spune Alfred Lewy, profesor de psihiatrie din Universitatea de Ştiinţă şi Sănătate din Oregon.

2. Fumatul

Fumatul a fost mult timp asociat cu depresia. Persoanele care sunt predispuse la depresie pot avea acest obicei. Nicotina este cunoscută pentru efectele nocive asupra creierului. Acest lucru poate explica dependenţa de droguri precum și modificările stării de spirit care vin odată cu dorinţa de a renunţa la fumat.

3. Insomnia

Nu e de mirare că lipsa de odihnă poate duce la stări de nervozitate. Din cauza asta, insomnia ar putea creşte riscul de a deveni depresiv.Un studiu din anul 2007 arată că cei care au luat parte la cercetare au avut o stare liniștită în momentul în care li s-au prezentat imagini deranjante. Lucru care nu s-a întâmplat atunci când aceștia au fost obosiți. „Dacă nu dormiţi, celulele creierului nu au timp să se refacă. Creierul nu mai funcționează bine, iar acesta ar fi unul dintre numeroșii factori care ar putea duce la depresie”, spune Matthew Edlund, director al centrul de Medicină din Florida.

4. Internetul

Petreci prea mult timp pe Internet? O serie de studii sugerează că acest lucru poate fi asociat cu depresia, în special în cazul adolescenţilor. Dependenţii de Internet vor lupta cu viața reală. Aceştia se vor confrunta cu interacțiunea umană, lipsa de companie și pot avea o viziune nerealistă asupra lumii. Unii experți numesc acest lucru „depresia Facebook”.

5. Filmele

Anumite persoane pot ajunge la depresie prin vizionarea unui film. Sfârşitul acestuia poate crea sentimente nostalgice. Spre exemplu, în anul 2009, unii fani ai filmului „Avatar” au raportat o stare de depresie și unii chiar au vrut să se sinucidă, deoarece au fost dezamăgiți că lumea din film este ireală. O reacţie similară a fost stârnită şi de finalele filmelor din seria „Harry Potter”.

6. Zona în care locuiești

Se poate dezbate la nesfârșit care dintre viața de oraș sau de țară este mai bună. Dar oamenii de știiță au constatat că persoanele care trăiesc în mediul urban au un risc mai crescut de a face depresie faţă de cei din regiunile rurale.Un studiu din anul 2011 realizat de revista „Nature” oferă o explicație pentru această tendință. Articolul susţine că locuitorii din mediul urban sunt mult mai stresaţi, iar nivelurile mai ridicate de stres ar putea duce la tulburări psihice. Ratele de depresie variază în funcție de țară și de stat. Depresia se manifestă mai mult în statele bogate decât în statele cu venituri mici.

7. Faptul că nu ești hotărât

Atunci când vine vorba despre alegeri, numărul mare de opțiuni disponibile poate fi copleșitor. Potrivit unui studiu, psihologii spun că alegerile din timpul cumpărăturilor nu sunt o problemă pentru cei hotărâți. Însă, unele persoane găsesc mai greu ceea ce îşi doresc datorită caracterului indecis. Căutarea intensă fără rezultat poate declanșa starea de depresie.

8. Lipsa de pește din alimentaţie

Aportul scăzut de acizi grași și omega-3 din organism, care se găsesc în uleiurile de pește și vegetale, poate fi asociat cu un risc ridicat de depresie. Un studiu finlandez din anul 2004 a arătat că dintre persoanele care nu consumă peşte, femeile sunt cele mai predispuse la depresie.  

9. Certurile

Relațiile nefericite pot provoca depresii. Indiferent de motiv, certurile care apar înainte de vârsta de 50 de ani sunt asociate cu un risc crescut de a manifesta stării depresive. Un studiu din anul 2007 realizat de „Jurnalul American de Psihiatrie” a demonstrat că bărbaţii care nu au trăit împreună cu frații lor înainte de vârsta de 20 de ani au fost predispuşi la depresie, din cauză că le-a fost greu să se integreze în societate. Cercetătorii spun că relațiile bune dintre frați i-ar putea ajuta pe oameni să socializeze cu cei din jur.

10. Medicamentele

Prea multe medicamente au ca efect secundar depresia. Un exemplu ar fi medicamentele pentru acnee severă. La fel sunt şi cele prescrise pentru tensiunea arterială sau pentru colesterol. Medicii recomandă să citeşti cu atenție, de fiecare dată, efectele secundare atunci când consumi un medicament nou.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
pod india wikipedia jpg
Motivul pentru care Ion Creanga era numit Popa Smantana de cei apropiati  Detalii pe care sigur nu le stiati despre scriitor 1024x609 webp
Vama Veche, în anii trecuți de 1 Mai jpeg
miez nuca nuci jpeg
avion pexels jpg
Femeie insarcinata FOTO Shutterstock jpg
sosoaca jpeg
bani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net