Rețete de la cititori: Charlotte russe – Viorica Trică

CLIIMA20140606_0042_1.jpg

Charlotte russe
Citeste tot despre: 

Ingrediente aluat fraged: 1 gălbenuă, 1 praf de sare, 50 g unt rece, 100 g făină.

Pentru aluatul de pandişpan: 3 ouă, 75 g zahăr, 75 g făină, 1 lingură amidon alimentar, 1 vârf de cuţit praf de copt, 2 linguri rom.
Pentru cremă: 8 foi de gelatina albă, 1 lămâie, 4 gălbenuşuri, 160 g zahăr, 1/2 linguriţă vanilie măcinată, 1 lingură suc de portocale, 375 ml vin alb, 250 g frişcă lichidă, 125 g fructe coktail, 2 linguri dulceaţă de caise.
Pentru decor: 1 cutie creioane pentru decor Dr.Oetker

Preparare
Se taie untul în bucăţele şi se pune într-un castron. Se adaugă făina, gălbenuşul şi sarea. Se frământă cu mâinile până când se obţine un aluat omogen. La nevoie se mai adaugă nişte apă sau nişte făină. Se înveleşte aluatul în folie de plastic şi se ţine 30 de minute în frigider.
Între timp se bat ouăle pentru pandişpan cu 1 1/2 lingură de apă, timp de 3 minute, cu mixerul. Se adaugă zahărul şi se mai amestecă aproape 5 minute, până când se obţine o compoziţie ca o spumă deschisă la culoare. Se amestecă făina cu amidonul şi praful de copt şi se adaugă la compoziţia de ou. Se decupează din hârtie cerată 4 cercuri, cu diametrul de 20 cm. Se întinde câte un sfert din aluat pe fiecare dintre cercuri şi se aşează cercurile unul lângă altul, în două tavi. Se coc blaturile de pandişpan aproape 5 minute, se scot din cuptor şi se taie marginile cu ajutorul inelului unei forme de tort cu fund detaşabil, de 20 cm diametru. Se îndepărtează hârtia de copt şi se lasă blaturile să se răcească pe un grătar de prajituri, apoi se stropesc cu rom. Aluatul fraged se întinde pe suprafaţa de lucru presărată cu puţină făină sub formă de cerc cu 20 cm diametru. Se unge tava, se aşează cercul în tavă, se înţeapă de mai multe ori cu furculiţa şi se coace 10-12 minute.
Pentru cremă se înmoaie gelatina în apă rece. Se spală bine lămâia şi se şterge, apoi se dă pe răzătoarea fină şi se scurge zeama. Se pun într-o crăticioară gălbenuşurile, zahărul, vanilia, zeama de lămâie şi cea de portocale, vinul şi coaja de lămâie. Se încălzeşte compoziţia, amestecând în continuu, până când începe să se îngroaşe. Nu se dă în clocot. Se stoarce gelatina şi se dizolvă în siropul fierbinte. Se ia vasul de pe foc şi se aşează într-un altul mai mare, umplut cu apă rece şi se amestecă crema până când s-a răcit. Se bate frişca şi se adaugă la cremă când aceasta începe să se întărească. Se scurg fructele şi se taie mărunt. Se aşează aluatul fraged pe un platou pentru torturi şi se fixează în jurul lui un inel de la forma de tort cu fundul detaşabil. Se unge blatul cu dulceaţă de caise, deasupra se aşează un blat din pandişpan care se unge cu o treime din cremă. Urmează al doilea pandişpan care se unge cu un sfert din crema rămasă. Se presară bucăţele de fructe deasupra, se întinde apoi ceva mai mult de un sfert din crema rămasă şi se acoperă cu al treilea pandişpan. Se întinde restul de cremă şi se acoperă cu cel de-al patrulea pandişpan. Se pune pentru o oră la rece şi se decorează cu  creioanele colorate,conform instrucţiunilor de pe pachet, după preferinţă.
Loading...