Pentru sărbătoarea Floriilor, Click! vă recomandă o saramură de crap românesc

Sărbătoarea de Florii-saramură de crap-rețetă saramură de crap

Saramura de crap este una dintre mâncărurile preferate ale românului iubitor de pește
Saramura de crap gătită de bucătarul Silvian Scornea a fost gata în 30 de minute
FOTO. Florin Șuler

În acest sfârșit de săptămână este Sărbătoarea Floriilor, în care este dezlegare la pește și tot românul vrea să aibă pe masă acest aliment. În multe familii este prilej de petrecere cu finii, rudele sau prietenii, iar pentru cititorii Click!, bucătarul Silvian Scornea propune o saramură de crap românesc

”Rețeta noastră este pentru șase persoane și poate fi făcută în trei moduri: pe plită, la tigaia grill sau la cuptor. Vom pregăti un crap românesc la vre-o două kilograme”, începe chef Silvian aventura în bucătărie. Pregătirea începe cu strângerea la un loc a tuturor componentelor rețetei, pentru a alerga apoi prin bucătărie. Apar astfel, lângă”șevaletul”de bucătar, de fapt un fund de plastic de 30 pe 30 de cm ingredientele”picturii”culinare: sarea de bucătărie, roșiile, ardeiul gras, ceapa, usturoi, leșteanul. În timp ce își face treaba, zăbovind din timp în timp pentru a-și privi opera, Silvian Scornea ne descrie operațiunile care se vor finaliza într-o saramură delicioasă.”Tranșăm crapul în șase bucăți de aproximativ 300 de grame. Pe plita sau tigaia grill puse pe foc, se presară sare pe întreaga suprafață. Apoi se pun bucățile de pește tranșat. Sunt lăsate în jur de 4-5 minute pe fiecare parte și avem grijă să le întoarcem la timp.

Luăm apoi o tavă în care facem saramura: punem apă cât să acopere peștele, apoi ardei, roșii, ceapă , toate coapte pe grătar”, spune bucătarul Scornea. Ordinea punerii pe tavă sau în tigaia grill este: ardei, roșii, ceapă, usturoi, leuștean și ardei iute. Totul se lasă la fiert 10-12 minute și saramura de crap este gata. Dacă se alege varianta la cuptor, peștele se pune pe o tavă pe un pat de sare. Se ține la cuptor mai mult decât în varianta pe plită sau la tigaia grill, adică cel puțin 15 minute.”Piscina”adică saramura în care este pus peștele nu se schimbă însă. Poftă bună!

Compoziție pentru 6 porții

-crap 2 kg

-sare de bucătărie 150 de grame

-roșii-6 bucăți

-ardei gras-2 bucăți

-ceapă-2 bucăți

-usturoi-6 căței

-leuștean-2 legături

-ardei iute-2 bucăți

Loading...

Citește și

  • Ortodocşii prăznuiesc, duminică, Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

  • Românii se întorc la religie! Mii de enoriaşi au profitat ieri de vremea frumoasă şi au luat cu asalt bisericile pentru Slujba de Florii. Cea mai impresionantă avut loc însă sâmbătă, la Bucureşti, pe şantierul unde se construieşte „Catedrala Mântuirii Neamului". Alţii, în special tinerii, au uitat că e Postul Paştelui şi au dat drumul la grătare.