Puteți amâna, la cerere, plata ratelor la bancă. Cine poate face asta

Ultima actualizare:
Prevederile se aplică atât creditelor ipotecare, cât și de nevoi personale
Prevederile se aplică atât creditelor ipotecare, cât și de nevoi personale

Băncile vor amâna până la 9 luni plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de coronavirus, a anunțat Ministerul de Finanțe. Pentru aceasta, împrumutații trebuie doar să facă o cerere și o declarație pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, ce stabilesc condiţiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare şi perioada de prelungire a creditelor amânate, iar în cazul împrumuturilor ipotecare, modul de eşalonare şi garantare a dobânzilor.

Cine poate cere amânarea ratelor

Pot beneficia de amânarea ratelor persoanele cărora le-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile familiei, direct sau indirect, față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului. Potrivit news.ro, normele OUG nr. 37/2020 exemplifică și câteva cauze care urmează să fie luate în calcul la creditele ipotecare, menționând că băncile nu trebuie să se limiteze la acestea: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia în şomaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activităţii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului în carantină instituţionalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvirea cu Covid-19 etc. Prevederea se aplică tuturor împrumutaților, persoane fizice sau firme. În cazul firmelor sau a persoanelor care dețin profesii liberale, amânarea ratelor se aprobă dacă activitatea a fost întreruptă total sau parțial, cu restrângerea pieței de desfacere, restrângerea numărului de angajați, diminuarea numărului de furnizori etc.

Trebuie să faceți doar o declarație pe proprie răspundere

Cei care se încadrează în aceste condiții trebuie să facă o cerere către bancă în perioada următoare (cel mai târziu în 45 zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 37/2020). Solicitarea se transmite în format letric (n.r. pe hârtie) sau prin poșta electronică sau prin alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor. „Băncile vor amâna plata ratelor pentru toţi clienţii afectaţi de criza provocată de răspândirea Covid-19, în cazul populaţiei fiind suficientă pentru aprobarea facilităţii o declaraţie pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării situaţiei de urgenţă", se arată într-un comunicat al ministerului.

Puteți suspenda până la 9 rate

În solicitare trebuie să specificați numărul de rate pentru care cereți suspendarea plății. "Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se stabileşte conform opţiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, Perioada poate fi cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020. Scadenţa ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020", se mai arată în ordonanță.


    Prevederile se aplică atât creditelor ipotecare, cât și de nevoi personale
Prevederile se aplică atât creditelor ipotecare, cât și de nevoi personale

Ce se întâmplă cu dobânda

Nu este nevoie de acte adiționale și nici de costuri suplimentare pentru amânarea acestor rate. Noul grafic de rambursare a creditului și a dobânzilor va fi transmis de bancă debitorului (împrumutatului) în termen de 30 de zile de la primirea solicitării. În graficul de rambursare a creditului revizuit după acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată rata de dobândă se menţine la nivelul prevăzut în contractul de credit iniţial. „Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. Dobânda totală aferentă perioadei de suspendare la plată acordată creditelor ipotecare se va face eşalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar”, se mai arată în lege.

Criteriile de aprobare a solicitării de amânare pentru persoanele fizice se menţin şi în cazul celorlalte credite acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare. În aceste cazuri, însă, dobânda se va capitaliza la principal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net