Vestitorii primăverii – povestea ghioceilor

Ghiocei.jpeg

Ghiocei
Foto: pexels.com
Citeste tot despre: 

Primăvara este anotimpul florilor și al vieții. Nimic nu poate demonstra asta mai bine decât micuța floare alba care răsare de sub covorul greu și rece de zăpadă. Ghiocelul este o plantă cu aspect firav, cu o constituție mica, dar extrem de puternică. Acesta înflorește și se menține sănătos când afară temperaturile din termometre nu sunt foarte blânde.

Deși este o floare mica, ghiocelul are în spate legende foarte frumoase, iar medicina naturistă i-a găsit repede un rost în diferite tratamente. Chiar și cei mai creativi oameni au ales să creeze cosuri cu flori în care să adauge și ghiocei, totul pentru a-i surprinde chiar și pe cei mai pretențioși.

Ghiocelul – informații generale

Denumire latină a acestei flori este Galanthus L. și provine din limba grecească unde gala înseamnă lapte, iar anthos înseamnă floare. În prezent există mai multe specii de ghiocei, iar cei pe care îi vedem adesea în piețe și florării sunt ghiocei Galanthus nivalis. Familia din care fac parte aceste minunate flori este Amaryllidaceae, florile sale înflorind odată cu venirea primăverii. Ghiocelul este o floare originară din Asia Mică și Europa de Est.

Poveștile ghiocelului

Ghiocelul este o floare a extremelor: are un aspect fragil, dar este foarte rezistentă. Una dintre legendele ghiocelului spune că această floare s-a născut din mila Domnului pentru copii sărmani alungați de acasă în plină iarnă. Acești copii mureau din cauza gerului, iar Dumnezeu îi transforma în flori tocmai pentru a putea rezista frigului iernii.
Ghioceii au apărut chiar la începutul lumii, atunci când Eva plângea pentru că a fost alungată din grădina Edenului. Fiind iarna pe pământ, lacrimile sale s-au transformat în flori și astfel, ghioceii sunt primele flori de pe pământ.
De asemenea, din cele mai vechi timpuri se mai spune că Dumnezeu are milă de oameni și aruncă cu flori printre fulgii de nea, tocmai pentru a încălzi inimile acestora.

Simbolistica ghiocelului

Ghioceii sunt imaginea pură a inocenței și transmit sănătate, prosperitate și putere pentru a trece peste obstacolele vieții. În creștinism, mesajul ghioceilor este asemănat cu cel al Învierii, iar în limbajul florilor, ghiocelul este un simbol al speranței și al prieteniei.

Ghioceii și tratamentele medicinale

Așa cum spuneam mai sus, medicina i-a găsit rapid o întrebuințare ghiocelului. Pe vremuri, când farmaciile nu erau la tot pasul, oamenii foloseau adesea plantele pentru a-și vindeca trupul și sufletul. Astăzi, ghioceii sunt folosiți în medicina naturistă pentru a trata anumite afecțiuni neurologice, precum epilepsia. Infuzia de ghiocei combate crampele musculare, dar este și un foarte bun remediu pentru înlăturarea durerilor provocate de varice. Mai mult decât atât, Galantamina, o substanta activa aflată în seva acestei plante, poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer.

După cum bine știi, luna Martie este luna cadourilor pentru femei. Dăruiește femeilor dragi un buchet de flori sau un aranjament floral cu tematică de primăvară în care să adaugi și ghiocei.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1