Tot ce trebuie să ştii despre mucegai, igrasie şi umezeală

shutterstock_6694801_fata_baiat_cuplu_vopsea_pereti_trafalet.jpg

cuplu vopsea
Pe piaţă există câteva vopseluri speciale care reduc umezeala şi elimină mucegaiul şi igrasia

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Nu este obligatoriu ca mucegaiul şi igrasia să afecteze pereţii locuinţei tale doar în sezonul rece sau ploios. Este foarte posibil ca infiltraţiile de apă să apară chiar şi în toiul verii dacă, de exemplu, acoperişul blocului sau izolaţia exterioară sunt deteriorate. Iată mai jos tot ce trebuie să ştii despre mucegai şi igrasie şi cum să rezolvi această problemă!

Când apare mucegaiul?

Mucegaiul apare în prezenţa unor anumiţi factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis. De obicei, mucegaiul apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă esetcald, afară este frig. Mucegaiul distruge vopseaua peretelui, tencuiala dar şi alte materiale poroase pe care le găseşte în cale, precum plăcile de rigips-carton. Pe lângă aspectul inestetic, celmai important efect negativ îl reprezintă faptul că mucegaiul are efecte asupra sănătăţii provocând alergii sau chiar boli de plămâni.

Unde apare mucegaiul?

În cazul unui mediu propice, mucegaiul se formează în colţurile de sus şi de jos ale pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele şi pe tavan. Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara  şi camerele care au un perete pe colţul blocului şi orientat înspre nord.

Cum previi mucegaiul?

Repară robineţii şi ţevile – fă o verificare atentă a instalaţiilor sanitare, înlocuieşte sau repară robineţii care curg sau ţevile care au scurgeri de apă.

Pune în funcţiune hota de aragaz – aceasta îndepărtează aburii formaţi de fiecare dată când găteşti şi reduce din umiditate.

Aeriseşte des – în bucătărie şi bate se adună aburi şi nivelul de umiditate este mai crescut decât în altec amere. Aeriseşte baia după fiecare duş şi bucătăria după sau chiar în timp ce găteşti.

Izolează ferestrele – amenajează locuinţa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!

Cum scapi de problme?

Piatră vânătă – Dizolvă piatră vânătă (sulfat de cupru amestecat cu var) în apă. Înmoaie trafaletul sau bidineaua în soluţie şi aplică în zonele afectate şi în imediata învecinare a acestora. Lasă să se usuce, iar apoi văruieşte. Piatra vânătă se găseşte în magazinele care comercializează produse pentru agricultură.

Clorură de calciu – înlătură tencuiala iar apoi aplică cu o bidinea clorură de calciu. Această operaţiune trebuie făcută de cel puţin 4 ori. Freacă puternic pentru ca soluţia să fie absorbită cât mai bine de perete. După o săptămână tencuieşte peretele. Mortarul se prepară tot cu soluţie de clorură de calciu. Cklorura de calciu se gaseşte în magazinele care comercializează produse pentru construcţii.

Hipoclorit – într-o sticlă de plastic cu pulverizator se toarnă hipoclorit. Cu această soluţie pulverizează zona afectată de mucegai. Deschide apoi fereastra larg şi lasă să acţioneze 4 ore. Mucegaiul va dispărea.

Spray antimucegai Bison – în magazinele care vând matyeriale pentru construcţii se comercializează un spray special anitimucegai de la Bison. Spală locul afectat cu clor  iar după ce peretele s-a uscat  pulverizează pe suprafaţa atacată de mucegai sprayul.

Bref antimucegai – foloseşte Bref antimicegai. După ce pulverizezi în zona afectată, va cădea gletul din locurile unde a pătruns ciuperca. Va trebui să gletuieşti şi să văruieşti din nou.

Cum se înlătură igrasia

Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan şi în colţuri. Petele sunt de culoare gălbuie sau maronie din cauza faptului că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie şi le scoate la suprafaţă unde se cristalizează. Ulterior, ele distrug stratul de vopsea aplicat pe perete, tencuială sau placile din rigips. Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei este folosirea unor vopseluri speciale care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, îşi păstrează culoarea şi nu se îngălbenesc în timp. Acest tip de vopsea blochează umezeala, împiedică producerea bacteriilor şi a mucegaiului, se usucă repede, nu se cojeşte şi nu prezintă miros.

Cum elimini umezeala din casă?

dacă locuieşti la ultimul etaj şi observi pete de umezeală pe tavan, vorbeşte cu administratorul blocului despre această problemă şi cu vecinii. Strângeţi bani şi angajaţi o firmă care să izoleze acoperişul blocului;
cumpără o hotă de bucătărie pentru eliminarea aburilor;
instalează în baie un ventilator, în cazul în care baia nu este dotată cu geam;
nu usca rufele în cameră ci doar la balcon;
dacă ai foarte multe ghivece cu flori într-o cameră, nu uda plantele din abundenţă;

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Deşi ar trebui să fie un loc care să strălucească de curăţenie, în bucătărie se pot dezvolta foarte uşor mucegaiul şi igrasia, din cauza aburului.

  • Multă umezeală, aburi, căldură şi picături de apă ce se scurg pe pereţi. Este cazul să te îngrijorezi. Acestea sunt primele semne care anunţă apariţia igrasiei. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să înlături umezeala din baie şi să previi apariţia mucegaiului.

  • Multă umezeală, aburi, căldură şi picături de apă ce se scurg pe pereţi. Este cazul să te îngrijorezi. Acestea sunt primele semne care anunţă apariţia igrasiei. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să înlături umezeala din casă şi să previi apariţia mucegaiului.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5