În ce condiţii sunt despăgubite rudele şoferului vinovat de accident

accident_rutier-petricani_mv_8608.jpg

accident rutier
Legea despăgubirilor RCA se aplica diferit şi eronat
Citeste tot despre: 

Potrivit legii, în caz de accident, rudele şoferului vinovat primesc despăgubiri din partea asiguratorului RCA doar dacă au fost ele însele victime ale accidentului. Prevederea a fost însă, de foarte multe ori, interpretată greşit în instanţă, astfel că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut, în sfârşit, lumină în acest caz. Specialiştii avocatnet.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii!

Să luăm următorul exemplu. Te afli în maşină, alături de soţia, soţul sau copiii tăi. Într-un moment de neatenţie, provoci un accident rutier. În urma acestuia, rudele tale sunt rănite, suferă vătămări corporale.Într-o astfel de situaţie, ele au dreptul să primească despăgubiri din partea firmei de asigurări de la care ai cumpărat poliţa RCA. Asta spune legea 136/1995. Însă, instanţele judecătoreşti o interpretau şi o aplicau diferit.

Legea se aplica diferit

În unele cazuri, legea era respectată întocmai, iar judecătorii considerau că dacă un şofer este rănit sau moarte într-un accident rutier provocat de el însuşi, rudele acestuia nu au dreptul la despăgubiri RCA. Doar dacă nu cumva s-au aflat şi ele în maşină şi au suferit vătămări corporale. În alte cazuri similare, judecătorii considerau că asiguratorul RCA poate acorda familiei şoferului vinovat despăgubiri. Şi, cum aveam o singură lege, dar mai multe interpretări, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o hotărâre care trebuie respectată de toate instanţele din România. Practic, s-au clarificat lucrurile. Decizia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. 

Poliţa RCA acoperă 4 riscuri

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs de o maşină către o terţă parte. Indiferent de asiguratorul RCA ales, riscurile acoperite sunt aceleaşi. Asiguratorul acordă despăgubiri, în bani, pentru:

Vătămări corporale sau deces în limita a 5.000.000 euro;

Pagube materiale (limita de despăgubire este de 1.000.000 euro);

Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată, în procesul civil;

Pagube care se produc în urma nefolosirii maşinii avariate.

Încheierea unei poliţe RCA este obligatorie în două situaţii: la înscrierea în circulaţie a maşinii şi la momentule expirării vechii asigurări RCA. Contractul se face pe o perioadă de 6 sau 12 luni.

Unde poţi încheia o poliţă RCA?

Poliţele de asigurare RCA se încheie numai cu asiguratorii care sunt autorizaţi în acest sens de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar pe listă se regăsesc următoarele societăţi:
Allianz-Țiriac Asigurări S.A.

Generali România Asigurare Reasigurare S.A.

Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.

Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.

Omniasig Vienna Insurance Group S.A.

Carpatica Asig S.A.

Groupama Asigurări S.A.

Uniqa Asigurări S.A.

Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A.

 

 

 

 

 

loading...
Loading...

Citește și