Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Istoria Sărbătorii

mucenici.jpg

Cei 40 de Mucenici din Sevastia, artirizați din ordinul givernatorului Agricolae
Sursa foto: Basilica.ro
Citeste tot despre: 

An de an, în ziua de 9 martie (22 martie după stilul vechi), creştinii ortodocşi din întreaga lume îi prăznuiesc pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia, martirizaţi în Capadochia, în timpul împăratului roman Lucinius. Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creștini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Soldaţii înrolaţi nu erau doar romani de origine, ci şi greci şi armeni.

Descoperirea Guvernatorului Agricolae

În acea vreme, în anul 320, Agricolae, guvernatorul Armeniei, renumit în epocă pentru ura lui îndreptată împotriva creştinilor, a descoperit în rândul soldaților din subordinea lui,  40 de soldaţi creştini care nu vor să renunţe la credinţa lor şi refuză să se închine idolilor.

De aceea, guvernatorul i-a întemniţat şi, timp de 8 zile, soldaţii au fost ademeniţi cu daruri, apoi au fost bătuţi cu pietre, după obiceiul acelor timpuri.  Pedeapsa respectivă nu i-a convins pe soldaţi să renunţe la creştinism, iar guvernatorul Agricolae le-a aplicat altă pedeapsă. Pentru că în acea perioadă a anului apa lacului Sevastia era foarte rece, cei 40 de soldaţi creștini au fost obligaţi să petreacă o noapte, în apa înghețată a acestui lac.   

La miezul nopţii s-au petrecut minuni!

Dar, la miezul nopții, unul dintre soldaţi n-a suportat gerul şi a ieşit din lac. Alături îl aștepta  o ispită, pusă la cale de  guvernatorul Agricolae- o baie caldă , dacă ar fi renunțat la creștinism. Soldatul a fost ademenit , a întrat în baia  condamnaților  și, la miezul nopții el a murit. Un temnicier a observat că lipseşte un soldat şi, a fost impresionat de suferinţa condamnaţilor. De aceea, el a sărit în lac, în locul celui care a murit şi s-a declarat creştin. Documentele religioase  precizează că Sfinţii părinţi au lăsat dovezi că,  în noaptea pătimirii lor, în locul martirajului s-au petrecut numeroase minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit, iar deasupra martirajului, în mod surprinzător, 40 de cununi strălucitoare au coborât din cer asupra soldaţilor-mucenici.

Totodată, a doua zi, condamnaţii la moarte erau vii.  Atunci,  guvernatorul Armeniei a hotărât să-şi ducă misiunea până la capăt: el a poruncit ca osândiţii să fie scoşi din lac, să li se zdrobească fluierele picioarelor şi să fie lăsaţi să-şi dea sufletul pe malul lacului.

De aceea, în ziua de 9 martie sunt prăznuiți 40 de mucenici: romani, armeni, greci

Şi fiecare spunând „Amin!", şi-a încredinţat duhul lui Dumnezeu, iar numele celor 40 de Mucenici prăznuiţi în ziua de 9 martie sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aeţius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domiţian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Potrivit unor documente descoperite după data martirajului, petrecut prin toamna anului 303, trupurile osândiţilor au fost arse, iar oasele care au rămas neatinse de foc, au fost găsite într-o râpă a lacului. Astfel că, după moarte, creştinii au adunat aceste sfinte odoare şi, în timp, moaştele Mucenicilor au fost răspândite în zeci de biserici ortodoxe din lume.  

Martirajul Mucenicilor din Sevastia reprezintă dăruirea lor totală pentru credinţa în Hristos

„ Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia, prin viaţa lor au demonstrat lumii întregi că dumnezeirea şi omenitatea s-au unit neschimbător şi neamestecat pe vecie, într-o singură persoană a Domnului Iisus Hristos pentru care Sfinţii 40 de Mucenici şi-au dat viaţa", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu)

 

Loading...