La 9 iunie este praznicul Înălțarea Domnului (Ziua eroilor)

Ultima actualizare:

    Iisus Hristos s-a înălțat la cer în prezența ucenicilor săiSursa foro: Creștin-ortodox
Iisus Hristos s-a înălțat la cer în prezența ucenicilor săiSursa foro: Creștin-ortodox

La șase săptămâni de la Învierea Domnului Iisus Hristos, în ziua de joi, creștinătatea sărbătorește cu mare fast Înălţarea Domnului, unul dintre cele 12 mari praznice împărăteşti ale Bisericii creștine.

Joi, 9 iunie, creştinii ortodocşi celebrează Înălţarea Mântuitorului Iisus la ceruri, un eveniment important din viaţa Sa pământeană. În acea zi, Iisus cel Înviat li s-a arătat din nou „ în trup”ucenicilor şi Maicii Sale.

În tradiţia populară, marele praznic pentru Înălţarea Domnului aminteşte de ziua când Iisus s-a urcat la ceruri şi sărbătoarea este împodobită cu numeroase obiceiuri strămoşeşti, respectate în popor de sute şi sute de ani. În popor, sărbătoarea poartă numele de Ispas.

Iisus le-a dat ucenicilor ultimele învățături

Așa cum menționează Evanghelia lui Luca (24,42), în cele 40 de zile de la Înviere, Iisus le-a dat ucenicilor, apostolii Săi, ultimele învăţături, a mâncat alături de ei „o bucată de peşte fript şi o bucăţică dintr-un fagure de miere”. În acest mod, Iisus a dorit să-i convingă pe ucenicii Săi că nu s-au întâlnit cu o nălucă și i-a asigurat că El va fi mereu alături de ei şi de toţi cei botezaţi în religia creştină, chiar dacă misiunea lui pe pământ se încheie.

În ziua praznicului, Iisus a mers cu ucenicii pe Muntele Măslinilor

În relatările religioase, care descriu ultimele clipe petrecute de Iisus în compania ucenicilor, Evanghelistul Luca spune :”Şi i-a dus în afara Ierusalimului, pe Muntele Măslinilor și  Le-a spus că vor fi ”îmbrăcați cu putere de Sus”. Cu acest prilej, Iisus a anticipat, cu zece înainte, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt asupra ucenicilor.  Și, ridicându-şi mâinile, i-a binecuvântat, s-a îndepărtat de ei şi s-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu mare bucurie”. Prin înălțarea la cer, Iisus S-a așezat la dreapta tatălui Său , continuându-și lucrarea prin Duhul Sfânt.

În  ziua praznicului, creştinii se salută  cu urarea „Hristos s-a înălţat” şi se răspunde cu „Adevărat s-a înălţat!”

Legendele biblice și semnificaţia cifrei 4

 Înălţarea Domnului este orânduită după 40 de zile de la Paşte  şi este prăznuită în ziua de joi, a patra zi din săptămână. În legendele biblice, referitoare la evenimentul Înălțării, semnificaţia cifrei 4 este des întâlnită. Există: patru Evanghelii (după Matei, Marcu, Luca şi Ioan), patru puncte cardinale, patru faze ale lunii, patru anotimpuri. În scrierile bisericeşti, făcându-se o analogie cu această cifră -simbol, se spune că, după 40 de zile de la Înviere, Iisus se înalţă la cer  şi începe să vegheze asupra întregului univers,  asupra celor 4 colţuri ale lumii, fiind stăpân şi protector al tuturor.   

Înălțarea Domnului era sărbătorită odată cu Rusaliile

Prima mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului o întâlnim  la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea sa "Despre sărbătoarea Paștilor", scrisă în anul 332. În această lucrare se precizează că, în acea vreme, Înălțarea  Domnului era sărbătorită odata cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Abia spre sfârșitul secolului al IV- lea și începutul secolului al V-lea, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de praznicul  Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile) și s-a prăznuit în a 40-a zi după Inviere, dată care s-a menținut pentru totdeauna în calendarul bisericesc.

În ziua praznicului se fac slujbe de pomenire a eroilor neamului

La sărbătoarea Înalţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate lăcaşurile de cult ortodoxe: catedrale, biserici, mănăstiri, în cimitire, la troiţele şi la monumentele eroilor din ţară şi străinătate.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Ulterior, această decizie a fost consfinţită de alte hotărâri sinodale în anii 1999 şi 2001, care au consacrat praznicul Înălţării Domnului la cer ca Zi a Eroilor și sărbătoare naţională bisericească.

La slujbele speciale de pomenire a eroilor neamului sunt pomeniţi ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate și pentru întregirea neamului.   

”Prin Înălțarea Sa, Hristos ne arată calea”

Despre slăvitul eveniment religios, părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Capitală ne spune: „Înălţarea Mântuitorului Hristos este începutul universalităţii creştine. Prin Înălţare, Iisus i-a trimis pe ucenicii Săi să propovăduiască Cuvântul Evanghelic (cel Bun), așa cum menționează citatul din Evanghelia după Matei (26-28): „Mergând, învăţaţi toate neamurile, până la marginile pământului, botezîndu-le în numele Tatălui şi al  Fiului şi al Sfântului Duh”. Amin. Prin Înălţarea Sa, Hristos ne arată calea. Să începem a dezlipi inimile noastre de la pământ, unde nu avem cetate statornică. Să urmăm această cale cât mai avem vreme şi să luptăm cu tărie pentru acele locuri sfinte şi binecuvântate, ce ne-au fost făgăduite de Domnul Iisus  în timpul şederii Sale pe pământ”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net