Calendar ortodox 2018, 27 septembrie. Sfântul Antim Ivireanul: viața, Didahiile, rugăciunile

Ultima actualizare:

    Unul dintre sfinții zilei de 27 septembrie, în Calendarul ortodox 2018, este Sfântul Antim Ivireanul, mitropolit și apreciat om de culturăFoto: cuvantul-ortodox.ro
Unul dintre sfinții zilei de 27 septembrie, în Calendarul ortodox 2018, este Sfântul Antim Ivireanul, mitropolit și apreciat om de culturăFoto: cuvantul-ortodox.ro

Sfântul Antim Ivireanul este sărbătorit pe data de 27 septembrie, în Calendarul ortodox 2018. Sfântul Antim Ivireanul este unul dintre cei mai importanți sfinți ei zilei, cinstit de toți credincioșii, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 27 septembrie.

Antim Ivireanul, pomenit în fiecare an, pe data de 27 septembrie, s-a născut în anul 1650 în Iviria-regatul Kartli (Georgia) și avea să devină unul dintre cei mai mari mitropoliți români și unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură. Părinţii săi, Ioan şi Maria, l-au botezat Andrei.

Calendar ortodox 2018, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi​

Sfinții zilei de 27 septembrie, în Calendarul ortodox 2018: Viața Sfântului Antim Ivireanul

Primii ai de viață ai Sfântului Antim reprezintă un capitol mai puțin cunoscut. Este știut însă că  tânărul Andrei a fost luat rob de turci în jurul vârstei de 16 ani, că a ajuns la Constantinopol, iar aici a fost răscumpărat şi a petrecut mai mulţi ani. În această perioadă, cel care avea să devină Sfântul Antim Ivireanul a învăţat mai multe limbi străine, precum greaca, araba şi turca. Tot în acel interval, el s-a iniţiat în arta caligrafiei, desenului, tipografiei, picturii şi a broderiei.

În anul 1960, domnitorul Constantin Brâncoveanu l-a adus în Țara Românească, talentele sale fiind extremde appreciate. După doar un an, Andrei s-a călugărit și apoi a fost hirotonit preot.

Între anii 1691 şi 1694 Antim Ivireanul a condus tipografia domnească a Mitropoliei de la, apoi a pus în funcţiune o nouă tipografie la Mănăstirea Snagov. La scurt timp, el a fost numit egumen al acestei mănăstiri şi a ocupat această funcţie timp de trei ani. În acest interval el a tipărit 14 cărţi: patru în limba română, iar celelalte în limbile arabă, greacă şi slavonă. În 1705 a fost înscăunat epis¬cop al Râmnicului, iar peste trei ani i-a fost încredinţat scaunul de Mitropolit al Ţării Româneşti.

Calendar ortodox 2018, 26 septembrie. Sfinții zilei: Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Antim Ivireanul a fost ucis de turci

Viața lui Antim Ivireanu s-a sfârşit în mod tragic, în toamna anului 1716, după cu venirea în scaunul domnesc a primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat. Mitropolitul a fost acuzat că ar fi uneltit împotriva turcilor şi a domnului fanariot. A fost arestat şi condamnat la exil în Mănăstirea “Sfânta Ecaterina” din Muntele Sinai. Însă în timp ce era dus spre locul exilului, a fost omorât de turci, iar trupul său fără viață a fost aruncat în apele râului Tungia, lânga Adrianopol (Turcia de astazi). Sfântul Antim Ivireanul a fost trecut în rândul Sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în iunie 1992.

Didahiile lui Antim Ivireanul - învățături cu caracter social și religios 

Antim Ivireanul era foarte preocupat de educația crendicioșilor și credea în puterea cuvintelor. Celebre au rămas peste 30 de învățături, intitulate ”Didahii” sau cuvinte de învățătură, scrise de Antim Ivireanul. Este vorba despre 28 de predici rostite la diferite sărbători sau zile de duminică și 7 cuvântări ocazionale. În afară de ”Cazaniile” lui Varlaam, ”Didahiile” lui Antim Ivireanul sunt primele predici inspirate din actualitatea vremii, primele luări de poziție față de toate problemele de ordin social, moral, cultural și teologic, pe care le întâmpinau societatea și biserica românească din acele vremuri. 

Prin intermediul acestor predici, pe care le-a rostit cu prilejul diferitelor sărbători ortodoxe, Antim condamna moravurile societăţii contemporane lui, nedreptăţile la care boierii îi supuneau pe ţărani, necinstirea părinţilor de către copiii lor, necuvinţa credincioşilor faţă de  preoţi, frecventarea cârciumilor, nerespectarea zilelor de duminică, de sărbători şi lipsa respectului dintre semeni.Deși s-a spus că învățăturile sale ar fi fost influențate de către alți predicatori, literatura religioasă spune că Antim Ivireanul a scris opera originale, strand legate de realitățile acelor vremuri. 

Antim Ivireanul este ctitorul Mănăstirii Antim, din București

Sfântul Antim Ivireanul este ctitorul mănăstirii cu hramul Toți Sfinții din București (cunoscută în present drept mănăstirea Antim), ridicată între anii 1713-1715, chiar după planurile realizate chiar de mitropolit insusi. Pentru aceasta manastire a întocmit un ”Așezământ”, lăsat ca un testament al său, cu rânduieli pentru ajutorarea copiilor săraci dornici să învețe, a oamenilor săraci și a străinilor.

Mănăstirea Antim a fost lăcaşul de suflet al mitropolitului Antim şi a fost închinată de el Tuturor Sfinţilor spunând: "Întru slavă şi mulţumită Însuşi celui întru Troiţa Dumnezeu şi întru cinstea şi lauda Tuturor Sfinţilor dimpreună, încât să fie şi să se numească Mănăstirea Tuturor Sfinţilor, cărora am şi închinat-o şi pe numele lor am zidit-o, ca să se prăznuiască întru ea cu mărire şi să se cinstească necontenit cu laude şi cu cântari, ca nişte prieteni ai lui Dumnezeu şi ajutători şi sprijinitorii tuturor pravoslavnicilor creştini".

Calendar ortodox 2018, 25 septembrie. Sfinții zilei: Viața Sfintei Eufrosina, care a murit tânără

Rugăciunea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul 

Dumnezeule şi Părinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu şi m-ai îndrumat pînă în acest ceas al rugăciunii, dă-mi harul Tău, deschizîndu-mi gura.

Călăuzeşte-mă cu Duhul Tău cel Sfânt şi învaţă-mă îndreptările Tale. Cîte ţi-am greşit pînă în acest ceas, cu cuvîntul, cu fapta sau cu gîndul, cu voie ori fără de voie, slăbeşte, lasă, iartă, după mare mila Ta. Că, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea.Tu eşti Unul Sfânt, ajutător puternic şi apărător al vieţii noastre şi pe Tine Te laudă toată zidirea în veci. Amin”.

Alți sfinți pomeniți pe data de 27 septembrie, în Calendarul ortodox 2018:

  • Sfântul Sf. Nou Mc. DIMITRIE (Şişokin), preot
  • Sfantului Cuvios Ignatie
  • Sfântul Cuv. HILTRUDE, pustnic lângă Mănăstirea din Liessies
  • Sfânta Cuv. RACHELA, schimonahie din Mănăstirea Borodino
  • Sfântul Ier. GAIUS, episcop de Milano, ucenicul Sfântului Ap. Varnava
  • Sfântul Cuv. VARUH din Anglia 
  • Sfântul Cuv. SAVATIE, făcător de minuni din Solovăţ
  • Sfântul Cuv. MARCEL din Irlanda, monah la Mănăstirea Sf. Gali
  • Sfântul Mc. DEODAT, care a pătimit la Sora
  • Sfântul Mc. SIGEBERT, rege al Angliei de Răsărit
  • Sfinţii Mc. FIDENŢIU şi TERENŢIU din Todi
  • Sfintei Mucenite Gaiani si a 15 mucenici
  • Sfinţii Mc. ADOLF şi IOAN, fraţi, care au pătimit în Cordoba
  • Sfinţii Cuv. Mc. FLORENTIN şi ILARIE, pustnici din Franţa
  • Sfânta Nouă Muceniţă ACHILINA din Tesalonic
  • Sfintilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian
  • Sfântul Ier. ADENTUS, episcop de Ravenna
  • Sfântul Cuv. BAROG, pustnic din Clamorgan
  • Sfântul Sf. Nou Mc. TEODOR, preot
  • Soborul Patriarhilor de la Ierusalim
  • Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia
  • Sfântul Sf. Nou Mc PETRE (Polyansky), mitropolit de Krutitsa
  • Sfântul Ier. CERAN, episcop de Paris
  • Sfinţii Sf. Noi Mucenici GHERMAIM (Kosolapov), episcop de Volsk, şi MIHAIL preotul
  • Sfântul Mc. GHIMNASIE, din cei 49 tăiaţi la Roma cu Sfântul Mc.Calistrat
  • Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon

Citește și:

Patriarhia Română: Tot ce trebuie să știți despre Sărbătoarea Sfânților Dumitru

La 14 octombrie, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași

Cele mai îndrăgite tradiții pentru spor și sănătate la praznicul Cuvioasei Parascheva

Parteneri

image
image
image
image
image
image
1 pozitiile de amor pe care femeile le iubesc ucew jpg jpeg
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
peste pixabay jpg
pasca sorin bontea jpg
horoscop webp
omleta pexels jpg
familie la masa de sarbatori jpg
horoscop shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net