Trei pui de urs, salvați de la moarte în Harghita și Sibiu

ursuleggt4_copy.jpg

Eu sunt mic şi vreau lăptic
Fotografii: AMP Libearty – Bear Sanctaury / Salvamont România

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Un tânăr a descoperit luni doi pui de urs abandonaţi de mamă, lângă o cabană din apropierea satului Biertan (Sibiu). După ce a aşteptat o zi şi o noapte în speranţa că ursoaica se va întoarce, el a cerut ajutorul unei asociaţii, iar animăluţele se află acum în rezervaţia Libearty din Zărneşti (Braşov). Un alt pui a fost recuperat miercuri de salvamontiştii din Harghita.

Speriaţi şi deshidrataţi! Aşa au fost găsiţi, la începutul săptămânii, doi ursuleţi drăgălaşi, într-o pădure din judeţul Sibiu.

Suflet nobil, tânărul care a făcut descoperirea a procedat ca la carte şi a reuşit să salveze cele două ghemotoace.

El a avut grijă de cei doi pui timp de o zi şi o noapte, interval de timp în care a sperat că ursoaica se va întoarce lângă ei.

ursulddet1_copy.jpg

Animăluţele sunt tratate de veterinarii de la Sanctuarul Zărneşti

În cele din urmă, tânărul a cerut ajutorul Asociaţiei „Prietenii Berzelor”.

„­Situaţia ursuleţilor nu era bună deloc. Aveau probleme mari la burtică, erau flămânzi, într-o stare avansată de deshidratare şi refuzau să mănânce. Unul dintre pui dădea semne că nu mai poate sta în picioare”, povesteşte Miruna Gritu, de la Asociaţia „Prietenii Berzelor”, pentru publicaţia Turnu Sfatului.

Asociaţia a luat legătura cu Rezervaţia Libearty din Zărneşti, care a decis să-i găzduiască pe micuţi.

ursulgget2_copy.jpg

Ursuleţii au fost transportaţi în siguranţă

Cei doi pui nu par să aibă mai mult de două luni, potrivit specialiştilor în grija cărora au ajuns.

„Drăgălăşenie fără margini! Două fetiţe pufoase, orfane la numai două luni de viaţă, au ajuns aseară în grija echipei sanctuarului Libearty. Micuţele ursulice au fost găsite lângă o casă din Biertan, judeţul Sibiu. În zadar a aşteptat-o omul pe mama - urs…  aceasta nu a venit, deşi micuţele au strigat-o neîncetat. Pentru a le feri de pericole, ca să nu cadă pradă câinilor sau altor animale, omul le-a lăsat peste noapte în ­curtea lui, sperând că ursoaica va apărea. N-a apărut nici peste noapte, nici a doua zi. Văzând că ursulicele sunt slăbite, iar viaţa lor era în pericol şi pentru că nu aveau nici o şansă singure, omul a decis să ne solicite ajutorul”, au anunţat miercuri, cei de la Sanctuarul Libearty din Zărneşti.

ursllulet3_copy.jpg

Un pui de somn, după perioada grea

Datorită unei bune colaborări dintre rezervaţia braşoveană şi Asociaţia „Prietenii Berzelor” - Sibiu, animăluţele au ajuns la timp în grija echipei şi a medicului de la Zărneşti, iar acum le sunt administrate vitamine şi glucoză.

Paula Ciotloş, de la Rezervaţia Libearty, dezvăluie că puii aveau probleme cu burtica, probabil din cauza laptelui de vacă.

Sibianul care i-a găsit n-a ştiut că este un aliment contraindicat pentru ursuleţi, care au nevoie de un amestec din lapte de capră, gălbenuş de ou şi miere.

urbbbbulet5_copy.jpg

Puiul abandonat de mamă în Harghita, recuperat de salvamontişti

„Au intrat de urgenţă în tratament şi în alimentaţie corespunzătoare. Sunt încă în zona de carantină, dar vor fi bine şi feriţi de pericole”, completează Paula.
Rezervaţia de la Zărneşti este unică în România, fiind cea mai mare din Europa de Est, cu o suprafaţă de 69 de hectare, scrie adevarul.ro.

Sanctuarul Libearty a fost inclus de Trip Advisor în topul celor mai frumoase destinaţii din Europa. 

Animăluţ deshidratat într-o zonă abruptă din Cheile Vârghişului

Cazul de la Sibiu nu este singular. Marţi, un alt pui de urs, de aceeaşi vârstă cu „fetiţele” de la Sibiu, a fost găsit de salvamontiştii din Harghita într-o zonă abruptă din Cheile Vârghişului. 

Puiul de urs era, de asemenea, deshidratat. Salvamontiştii i-au chemat în ajutor pe paznicii de vânătoare şi pe cei de la Garda de Mediu. 

ursulet6hh_copy.jpg

Sărut-mâna pentru masă!

„Pentru că noi nu putem spune «nu putem» sau «nu vrem», pentru că noi facem totul din pasiune şi dragoste pentru tot ce înseamnă munte... După starea în care se afla puiul de urs există o mare probabilitate ca ursoaica să nu mai fie în viaţă”, au postat salvamontiştii pe contul lor de pe o reţea socială. Cel mai probabil, şi acest ursuleţ va ajunge tot în Sanctuarul Libearty de la Zărneşti.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5