De ce miros căţeii zonele intime ale celor din jur

shutterstock_1392322.jpg

Mirosul îi ajută pe câini să cunoască mai bine lumea
Mirosul îi ajută pe câini să cunoască mai bine lumea

Un obicei ciudat şi urât al câinilor ne pune câteodată pe noi, oamenii, în situaţii stânjenitoare – se duc cu nasul exact în zonele intime ca să miroasă. De ce fac acest lucru şi cum îi putem dezobişnui ne spune medicul veterinar Daniel Lescai.

Răspunsul la întrebarea de ce miros câinii zonele intime ale oamenilor, dar şi ale altor câini se poate da printr-un singur cuvânt: instinct! Pentru ei, este un mod de a cunoaşte lumea. „Ţine loc de act de identitate cu poză, certificat medical şi evaluare psihologică. Câinii îşi miros între ei zona anală şi perineală pentru a putea obţine informaţii despre: sex, stare fiziologică, status hormonal, dominanţă, stres şi altele. În loc de strângere de mână, pronunţarea numelor, conversaţie scurtă, evaluare non-verbală şi paraverbală, privire faţă în faţă, câinii folosesc mirosul. Din miros obţin informaţii mai multe decât alte specii, în consecinţă mai mult decât un om, pentru că posedă un simţ olfactiv extrem de dezvoltat. Faţă de om, un câine are zona cerebrală alocată mirosului de 4-5 ori mai mare. Fără informaţiile obţinute prin miros, lumea câinilor este incompletă şi poate duce la confuzie”, a explicat medicul pe blogul său, www.doctor-vet.ro.

Din acest motiv, este aproape imposibil de oprit în dorinţa lor de a mirosi, ar fi împotriva naturii. Tot ce poţi să faci, dacă spre exemplu ai musafiri sau te întâlneşti cu cineva pe stradă, este să izolezi câinele în altă cameră, respectiv să-l ţii în lesă. Poţi cere ajutorul unui specialist în dresaj canin, care să-l înveţe nişte reguli de bune maniere. Şi, nu în ultimul rând, dă dovadă de înţelegere şi de răbdare. Câinele e câine. Dar asta ştii deja.

Loading...