În tenisul feminin ne-am întors în timp cu cinci ani

shenzhen-irina-begu-2-1.jpg

Irina Begu
Irina Begu
Foto: Facebook

Tenisul românesc feminin pare că trece prin momente de grație, după calificarea echipei de Fed Cup în semifinalele Grupei Mondiale și după ce Simona Halep a jucat finala de la Doha. Lucrurile nu stau însă bine decât la suprafață, pentru că realitatea este că am rămas cu doar 3 jucătoare în Top 100 WTA.

Ultimul clasament mondial publicat ieri de WTA a scos la iveală faptul că între primele 100 de tenismene ale lumii mai sunt doar trei românce: Simona Halep, pe locul 2, Mihaela Buzărnescu, pe 29, și Irina Begu, care este pe 72. Ele au rămas singurele compatrioate din Top 100, după ce Sorana Cîrstea a coborât 16 poziții, până pe 108 în lume. O situație atât de rea din punctul de vedere al prezenței românești între cele mai bune jucătoare nu am mai avut de aproape cinci ani. Mai precis din 6 octombrie 2014, atunci când în Top 100 le aveam pe Simona Halep, care ocupa în acea săptămână locul 3, Monica Niculescu, care era pe 45 și Irina Begu, care ocupa locul 61. Atunci, însă, era doar ceva de conjunctură, pentru că Sorana avea să revină în Top 100 în săptămâna imediat următoare. Atunci, ea ocupa locul 101. Apoi, de atunci am avut cel puțin patru jucătoare în prima sută, ba chiar și șase nu mai departe de începutul acestui an.

Acum, însă, ierarhia publicată de forul mondial nu face decât să confirme o stare de fapt consemnată încă de anul trecut. În afara Simonei Halep și a Mihaelei Buzărnescu, celelalte jucătoare au avut rezultate bune doar accidental atât în 2018 cât și acum, în prima parte a lui 2019. Iar modul de alcătuire al ierarhiei mondiale nu lasă loc de întors. 

Loading...