5 secrete ale „miracolului de la Ostrava” produs de echipa de Fed Cup a României

Ultima actualizare:

    Echipa de Fed Cup a României in victoria de la Ostrava, cu CehiaFoto: Facebook
Echipa de Fed Cup a României in victoria de la Ostrava, cu CehiaFoto: Facebook

România a reușit să scrie istorie în Fed Cup. După 46 de ani, jucătoarele noastre s-au calificat în semifinalele Grupei Mondiale, iar ceea ce acum o săptămână părea o glumă - visul de a ridica deasupra capului trofeul în luna noiembrie - capătă din ce în ce mai mult consistență. Acest lucru nu era posibil fără victoriile Simonei Halep, dar nu trebuie ignorați factorii care au dus la crearea unui rezultat extraordinar pentru tenisul românesc. Click! vă prezintă cele 5 secrete ale victoriei cu 3-2 de la Ostrava.

Atmosfera din echipă. Pentru prima dată după mulți ani, echipa noastră are nu doar valoare, ci și unitate. Fetele au format o adevărată familie, rareori întâmplându-se în istoria recentă a echipei noastre ca jucătoarele să fie prietene și în afara terenului. Simona Halep, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu, Monica Niculescu și Ana Bogdan au petrecut în vacanța de iarnă multe zile împreună, s-au antrenat împreună, dar se și susțin unele pe altele la diverse turnee la care participă, iar acest lucru este esențial în buna funcționare a unei echipe. Și s-a văzut asta la Ostrava.

Ambiția Simonei Halep de a cuceri trofeul. Pentru prima dată de când joacă tenis, Simona Halep, liderul echipei noastre, își dorește cu adevărat să cucerească trofeul în Fed Cup. Dacă în anii trecuți venea la echipă, dar gândul parcă îi stătea tot la îndeplinirea visului de-o viață, cucerirea unui titlu de Grand Slam, ea a fost acum eliberată de acest stres. După cum a și recunoscut, anul acesta e în stare să facă orice sacrificiu pentru a cuceri titlul, iar ambiția ei a fost molipsitoare și pentru coechipierele ei, care au în ea un adevărat model.

Numirea lui Florin Segărceanu în funcția de căpitan. Paradoxal, suspendarea lui Ilie Năstase din funcția de căpitan al echipei noastre, după acel meci de pomină cu Marea Britanie, a fost cel mai bun lucru rău care se putea întâmpla echipei noastre. Pentru că în locul lui a fost numit Florin Segărceanu, o mutare imposibilă dacă ITF nu lua acea decizie drastică, pentru că nimeni nu ar fi înlocuit o legendă precum ”Nasty” din acea funcție. Fost tenismen de Top 100 ATP și fost căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis, Segărceanu este o personalitate a tenisului actual, fiind stimat atât de jucătoare, cât și de jucători. Experiența lui în gestionarea relațiilor dintr-o echipă de tenis, felul calm în care vorbește cu jucătoarele, diplomația cu care rezolvă eventualele conflicte, a fost exect liantul de care avea nevoie această echipă. Să nu uităm că tot cu el la timonă formația de Cupa Davis a ajuns în sferturile de finală ale Grupei Mondiale în 2005, cea mai bună performanță a tenisului masculin din ultimii 40 de ani.

Tactica aleasă. Tot în directă legătură cu numirea lui Florin Segărceanu în funcția de căpitan este și tactica aleasă de echipa noastră în confruntarea cu Cehia. Mulți fani ai tenisului, ba chiar și, voalat, Ilie Năstase, au criticat trimiterea în teren a Mihaelei Buzărnescu în meciul patru al disputei, contra Katerinei Siniakova. Numai că tactica era clară: la scorul de 2-1 pentru noi, ne permiteam să riscăm să trimitem în focuri o jucătoare valoroasă, dar aflată în criză de moral, din cauza lipsei victoriilor din acest an, astfel încât să le menajăm pe Irina Begu și Monica Niculescu, cele două care ar fi trebuit să joace apoi meciul decisiv, de dublu. În schimb, cehii nu și-au permis acest lux, astfel că Siniakova a fost nevoită să joace și la simplu și la dublu, iar în meciul decisiv, care a durat aproape 3 ore, a fost vizibilă oboseala ei.

Galeria fanilor români de la Ostrava. Pentru prima dată în istoria echipei de Fed Cup, România a avut o galerie masivă la un meci disputat în deplasare. Cu primarul Clujului, Emil Boc, lider de galerie, cei aproape 300 de fani veniți special din țară pentru meciul disputat la Ostrava au fost îmbrăcați toți în tricouri galbene și au făcut o atmosferă incredibilă. Așa cum aveau să recunoscă după meciuri jucătoarele noastre, ei le-au făcut să simtă că nu au cum să piardă această confruntare, iar în momentele în care credeau că totul e pierdut, ei au fost izvorul de la care și-au luat energia necesară obținerii unui rezultat istoric.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net