Ce poreclă dură avea Ion Țiriac! 5 lucruri inedite despre cel mai bogat român

Ultima actualizare:

    Ion Țiriac este unul dintre oamenii de sport din România cunoscuți în lumea întreagăFoto: Guliver / GettyImages
Ion Țiriac este unul dintre oamenii de sport din România cunoscuți în lumea întreagăFoto: Guliver / GettyImages

Om de afaceri și promotor al tenisului la scară planetară, Ion Țiriac a împlinit astăzi 80 de ani. Născut la Brașov, triplul finalist al Cupei Davis a marcat istoria sportului alb prin felul său de a fi atât ca jucător, cât și ca antrenor și manager.

Iată 5 lucruri mai puțin știute despre Ion Țiriac

1. A fost poreclit Ginghis Han 

Cu o statură impozantă, Ion Țiriac a impus respect în circuitul mondial. În cartea ”Ar fi fost prea frumos” redactată de Ioan Chirilă se amintește de o întâmplare din vremea în care acesta era antrenor al lui Ilie Năstase. Fostul lider mondial îl înfrunta pe un jucător din Iugoslavia. Meciul a fost aspru, tensionat. Și sârbul a avut câteva reacții nepotrivite la adresa lui Năstase. Meciul prelungindu-se s-a făcut pauză între seturi. Ajuns în vestiare, fără să spună nimic, Ion Țiriac l-a luat de tricou pe sârb și l-a azvârlit câțiva metri prin aer, peste câteva cutii din carton... Astfel l-a pedepsit pe acesta fiindcă îl înjurase pe Năstase. Sârbul și antrenorul acestuia n-au reacționat în niciun fel, ambii recunoscând practic vina. Deloc întâmplător, Ion Țiriac a fost poreclit și Ginghis Han (unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie, întemeietor al Imperiului Mongol). Și pentru că purta acea mustață, dar mai ales fiindcă era un tip cu care nu puteai să te tragi de șireturi. 

2. A fost și un bun jucător de tenis de masă

Ion Țiriac s-a evidențiat ca un polisportiv. A fost un valoros jucător de tenis, câștigând alături de Ilie Năstase titlu la Roland Garros în proba de dublu, în 1970. De asemenea, a practicat cu succes și hocheiul pe gheață, fiind component al echipei României cu care a participat la Jocurile Olimpice din 1964. Înainte de a se consacra în aceste sporturi, pe vremea când era copil, Țiriac a jucat tenis de masă. Și potrivit celor care l-au văzut avea talent și în acest sport, unul în care a fost de altfel campion. 

3. A făcut primii bani din bișniță

Socotit a fi primul român inclus în Top-ul miliardarilor din întreaga lume de către revista Forbes, în 2007, din care face parte și astăzi, Ion Țiriac a povestit de ce a trect de la hochei pe gheață la tenis. ” Din motive comerciale. În primul rând puteam circula şi câştiga 15 dolari pe săptămână. Vindeam coniac în Rusia şi mă întorceam cu ceasuri pe care le vindeam de cinci ori mai scump în România”, a declarat Țiriac pentru adevărul.ro în mai 2017. 

4. A fost inclus în International Tennis Hall of Fame

Ion Țiriac face parte dintre personalitățile recunoscute ale tenisului și sportului mondial. În 2013, acesta a fost inclus în International Tennis Hall of Fame, la categoria ”Contributor”, alături de Nick Bollettieri și Philippe Chatrier. Ilie Năstase, în schimb, face parte din ”Hall of Fame”, dar din categoria jucătorilor. 

5. Are o colecție impresionantă de automobile de epocă

Pasionat de automobile, Ion Țiriac este proprietarul unei colecții care cuprinde circa 250 de maşini şi motociclete, produse începând cu anul 1899. 150 dintre acestea sunt expuse în Galeria auto a acestuia care se află la Otopeni. Aceasta este singura colecţie privată din lume care cuprinde şase modele ale seriei Rolls Royce Phantom, produse până în anul 1972.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net