”Viteziștii goi” de la competițiile sportive

01-rugby-turneu5natiuni-1976-twikenham-gettyimages-658547.jpg

Un spectator a pătruns pe gazonul stadionului londonez Twickenham la meciul Anglia - Țara Galilor, din ediția 1976 a Turneului celor 5 Națiuni la rugby
Un spectator a pătruns pe gazonul stadionului londonez Twickenham la meciul Anglia - Țara Galilor, din ediția 1976 a Turneului celor 5 Națiuni la rugby
Foto: Guliver / GettyImages

Întâlnit în special la evenimentele sportive, fenomenul ”streaker” a apărut în 1804, fiind frecvent în spațiul anglo-saxon

Finala Ligii Campionilor la fotbal din acest an, de la Madrid, a fost întreruptă de intrarea pe teren a rusoaicei Kinsey Wolanski.
Apariția fotomodelului nu i-a surprins pe fotbaliștii de la Liverpool și Totenham, în Insulele Britanice exhibiționismul nefiind deloc străin de evenimentele sportive. De altfel, pe lista sporturilor la care se produc astfel de evenimente se află, pe lângă fotbal, rugby-ul, tenisul, cricket-ul, golf-ul, atletismul, dar și sporturile cu motor.
Prima apariție de acest fel datează din 1804. S-a întâmplat la Colegiul Washington (Washington and Lee University), când tânărul student George William Crump a fost arestat după ce a alergat gol prin campus... Președintele universității, Robert E. Lee, a condamnt acel gest, iar învinuitul a fost suspendat... Acea sancțiune nu l-a împiedicat să devină mai apoi membru al Congresului SUA.
Fenomenul ”streaker” (în zona Quebec se folosește varianta franceză ”nu-vite”, în traducere liberă ”gol-rapid”) s-a evidențiat, însă, începând cu mijlocul secolului trecut. Iar cei care au pătruns mai mult sau mai puțin goi în incintele sportive au încercat, de obicei, să transmită și anumite mesaje. S-a descoperit, de pildă, că doi ”viteziști goi” și-au desenat pe spate sigla unei firme fiind plătiți de aceasta să îi facă reclamă în acest mod... Tocmai de aceea, în ultimii ani televiziunile care transmit evenimente sportive schimbă imediat cadrul atunci când apar acești indivizi. În plus, respectivii sunt reținuți și amendați cu sume destul de mari.
În România, nu s-au înregistrat apariții ale ”alergătorilor goi”, însă au fost suporteri care au pătruns pe teren, la meciurile de fotbal. S-a întâmplat, de pildă, în minutul 19 al finalei Cupei UEFA din 2012, de la București, dintre Atletico Madrid și Athletic Bilbao, când doi fani au protestat astfel față de dezafilierea Universității Craiova.

02-golf-usopen-2003-gettyimages-2089982.jpg

Foto: Guliver / GettyImages

04-wimbledon-1996-gettyimages-1250667.jpg

Melissa Johnson e primul ”streaker” din istoria turneului de tenis de la Wimbledon
Foto: Guliver / GettyImages

Loading...