Spania, de la extaz la agonie!

Ultima actualizare:

    2014, Rio de Janeiro: După ce a ridicat deasupra  capului trofeele celor  trei succese istorice ale  Spaniei, Iker Casillas  exprimă cel mai bine  neputinţa care a cuprins  întreaga echipă la  actualul Mondial
2014, Rio de Janeiro: După ce a ridicat deasupra capului trofeele celor trei succese istorice ale Spaniei, Iker Casillas exprimă cel mai bine neputinţa care a cuprins întreaga echipă la actualul Mondial

Campioană mondială în 2010 şi dublă campioană europeană (2008 şi 2012), „Furia roşie” a părăsit fulgerător Cupa Mondială din Brazilia, după numai 180 de minute de joc. Înfrângerile cu Olanda (1-5) şi Chile (0-2) deschid o nouă eră la naţionala Spaniei.

N-a fost prima dată când o echipă care îşi apără titlul mondial e eliminată din faza grupelor la următorul turneu final. Ce au păţit brazilienii în 1966, francezii în 2002 şi italienii în două rânduri (1950 şi 2010) se repetă în 2014 cu Spania. Ibericii îşi trec însă în cont un record negativ greu de egalat, fiind singurii campioni mondiali care capitulează după doar două partide disputate în faza grupelor, ruşinosul 1-5 cu Olanda şi incredibilul 0-2 cu Chile. Cât de repede se pot schimba lucrurile cu o formaţie care a câştigat trei competiţii majore la rând, Euro 2008, CM 2010 şi Euro 2012! Parcursul Spaniei de la extaz la agonie a fost subliniat de o declaraţie sinceră a lui Andres Iniesta, singurul jucător al lui Del Bosque care s-a ridicat parţial la adevărata sa valoare. „Am fost la cel mai înalt nivel şi am ajuns la cel mai scăzut. E o decepţie uriaşă. Prea multe nu se pot spune”, a afirmat mijlocaşul de 30 de ani al Barcelonei. Oarecum previzibil, finalul erei „tiki-taka” a picat brusc, naţionala Spaniei fiind nevoită acum să se reinventeze. Iată cele cinci cauze care au dus la dezastrul Spaniei.

2008, Viena: Spania devine  pentru prima  dată campioană  europeană
2008, Viena: Spania devine pentru prima dată campioană europeană

Echipă îmbătrânită. Mondialul din Brazilia a fost „cântecul de lebădă” pentru mulţi dintre artizanii succesului Spaniei din ultimii ani. Din cauza vârstei, jucători precum Xavi (34 de ani), Casillas (33), Xabi Alonso (32), David Villa (32) şi Fernando Torres (30) se vor retrage de la naţională pentru a lăsa loc unei alte generaţii.

2010, Johannesburg: Spania devine  pentru prima dată  campioană mondială
2010, Johannesburg: Spania devine pentru prima dată campioană mondială

Apărare de „carton”. Spania ne-a obişnuit cu o defensivă de fier, cu extrem de puţine goluri primite la turneele finale. Retragerea lui Puyol, forma slabă a lui Pique şi declinul lui Casillas au făcut ca ibericii să încaseze în două partide nu mai puţin de şapte goluri, cu unul mai mult decât primiseră la Euro 2008, Mondialul 2010 şi Euro 2012, luate la un loc.Selecţionarea lui Diego Costa. Marele „pariu” al lui Del Bosque, Diego Costa, a fost o mare dezamăgire. Vârful lui Atletico Madrid a demonstrat că se adaptează greu stilului laborios al naţionalei Spaniei, el fiind un jucător de forţă, speculativ. Statistica e crudă cu Diego Costa, care în cele două partide din Brazilia n-a avut nici măcar un şut pe spaţiul porţii.Frica de a schimba a lui Del Bosque. Atât contra Olandei, cât şi împotriva celor din Chile, Spania s-a lovit de o defensivă cu trei fundaşi centrali. În aceste condiţii, Vicente del Bosque n-a schimbat nimic din planul tactic iniţial, folosind cu insistenţă doar un singur atacant de careu şi doi închizători, un 4-2-3-1 fără forţă de pătrundere.

2012, Kiev: Spaniolii îşi apără  cu succes titlul  continental cucerit  cu patru ani înainte
2012, Kiev: Spaniolii îşi apără cu succes titlul continental cucerit cu patru ani înainte

America, tărâm interzis. În istoria Cupei Mondiale, echipele europene n-au câştigat niciodată un titlu mondial atunci când turneul final s-a jucat în America de Sud sau în America de Nord. Mai mult, Spania a avut de înfruntat în partida cu Chile atmosfera teribilă, tipic sud-americană, creată în tribune de cei peste 40.000 de fani chilieni.

Eliminarea, în presa spaniolă

Eliminarea Spaniei a ţinut capul de afiş al ziarelor iberice. „Eşec mondial” a titrat cotidianul „El Mundo Deportivo”, în vreme ce „Marca” a caracterizat tot ceea ce s-a întâmplat într-un singur cuvânt: „Dezastru!”. „Spania a oferit o imagine tristă, după ce a fost dominată de o echipă chiliană care nu a forţat deloc. Vargas şi Aranguiz au arătat carenţele unei selecţionate care are nevoie de o altă generaţie”, a notat Marca. „Lovitură pe Maracana şi adio Mondial"a scris As, subliniind că Spania a rămas fără reacţie şi este prima echipă eliminată.

Fanii: «Este rău, e foarte rău»

Suporterii spanioli s-au arătat extrem de dezamăgiţi şi au criticat naţionala ţării lor, după ce aceasta a pierdut orice şansă de calificare în optimi după doar două meciuri disputate în grupe. „Este rău, foarte rău, sunt prea trist ca să vorbesc”, a putut declara, cu lacrimi în ochi, un suporter al spaniolilor.  Un altul a acuzat selecţia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net