Se strânge laţul în jurul "Dictatorului" Sepp Blatter

Ultima actualizare:

    Sepp Blatter încearcă  să obţină, mâine,  al cincilea mandat  consecutiv de  preşedinte al FIFA
Sepp Blatter încearcă să obţină, mâine, al cincilea mandat consecutiv de preşedinte al FIFA

Cei care se plâng de regimul „dictatorial” impus în fruntea forului mondial de Sepp Blatter (79 de ani) au motive să jubileze. Cu o zi înaintea alegerilor pentru şefia FIFA, nouă înalţi oficiali au fost puşi sub acuzare pentru spălare de bani, înşelăciune şi luare de mită.

Aproximativ 150 de milioane de dolari în ultimii 20 ani. Aceasta ar fi paguba produsă de persoanele arestate ieri la Zürich într-un dosar de corupţie instrumentat de FBI şi Departamentul de Justiţie din SUA. Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin şi Nicolas Leoz sunt oficialii FIFA săltaţi dintr-un hotel de cinci stele, toţi urmând să fie extrădaţi americanilor şi cercetaţi pentru luare de mită şi alte foloase. În plus, alţi 5 oficiali au fost reţinuţi direct în SUA.

Infracţiunile ar avea legătură cu unele turnee de fotbal organizate în America de Nord şi America Latină, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent. Cum doi dintre arestaţi, Webb şi Figueredo, sunt vicepreşedinţi FIFA, adică oameni de încredere ai preşedintelui Blatter, e clar că elveţianul de 79 de ani nu poate dormi liniştit. Mai mult, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o anchetă separată care vizează felul în care s-au stabilit gazdele Mondialelor din 2018 (Rusia) şi din 2022 (Qatar).

150 de milioane de dolari mită pentru Mondiale

Întreg scandalul a explodat cum nu se poate mai rău pentru Blatter, mâine fiind programate la Zürich alegerile pentru preşedinţia FIFA. „Dictatorul” Blatter (aşa cum e considerat elveţianul de o mare parte din lumea fotbalului) are şanse mari să obţină al cincilea mandat. Prinţul iordanian Ali Bin Al-Hussein (39 de ani) e singurul lui contracandidat.

Ei sunt cei 14 puşi sub acuzare 

Oficialii au fost  ascunşi cu un cearşaf  la ieşirea din hotel
Oficialii au fost ascunşi cu un cearşaf la ieşirea din hotel
  •  Jeffrey Webb - preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;
  •  Jack Warner - fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;
  •  Eugenio Figueredo - fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;
  •  Eduardo Li - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;
  •  Julio Rocha - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;
  •  Costas Takkas - fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman;
  •  Rafael Esquivel - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;
  •  José Maria Marin - fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;
  •  Nicolás Leoz - fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;
  •  Alejandro Burzaco - preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;
  •  Aaron Davidson - preşedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - şi şef al North American Soccer League;
  •  Hugo Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
  •  Mariano Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
  •  José Margulies - acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Turnătorul avea un apartament numai pentru pisici

Arestările nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul unui fost personaj influent de la FIFA. Este vorba despre americanul Chuck Blazer (70 de ani), care a condus ani buni destinele confederaţiei din America de Nord şi Centrală (CONCACAF).

În 2010 Blazer a intrat în atenţia fiscului american, cu datorii de milioane de dolari, datorate stilului său de viaţă ieşit din tipare. Blazer avea închiriate două apartamente de lux în New York, cu chirii de ordinul miilor de euro, una dintre locaţii, cea mai „ieftină”, de „doar” 6.000 de dolari pe lună, fiind rezervată exclusiv pentru pisicile sale.

Blazer a acceptat să colaboreze cu anchetatorii şi să-şi înregistreze colegii de la FIFA cu un microfon ascuns în brelocul de la chei. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă electronică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net