Puștiul-record Fati a marcat din nou pentru Barcelona

fati-ansu-gettyimages-1203929768.jpg

Ansu Fati a impresionat deja prin evoluțiile sale la FC Barcelona
Ansu Fati a impresionat deja prin evoluțiile sale la FC Barcelona
Foto: Guliver / GettyImages
Citeste tot despre: 

Pe un stadion Camp Nou lipsit de spectatori, Barcelona s-a impus, marți seara, cu 2-0 în fața lui Leganes, detașându-se din nou la cinci puncte în fruntea clasamentului. Scorul a fost deschis de Ansu Fati (17 ani), care a ajuns la cinci goluri în această ediție din LaLiga. Recent, Barca a refuzat oferta de 100 de milioane de euro pe care i-a făcut-o Manchester United pentru tânărul originar din Guineea Bissau.

Găsit foarte bine de Junior Firpo, Ansu Fati l-a păcălit pe portarul advers, trimițând mingea în poartă de la marginea careului mare (min. 42). Două minute mai apoi, tânărul a așezat mingea pe capul lui Messi, care n-a găsit însă ținta. Argentinianul avea să o facă în minutul 69, din penalty. În ceea ce îl privește pe Fati, acesta a părăsit terenul în minutul 54, ușor accidentat, fiind înlocuit de Luis Suarez. „A resimțit o oarecare durere înainte de pauză. Așa că a preferat să nu riște”, a explicat schimbarea antrenorul Quique Setién, care a aprecizat evoluția tânărului: „A făcut o treabă bună atât în față, cât și în defensivă. Nu numai prin golul său. Îi lipsesc încă anumite lucruri, cum ar fi consistența, însă va veni și aceasta”.
În urmă cu aproape două săptămâni, cotidianul catalan „Sport”, citat de lequipe.fr, anunță că FC Barcelona a refuzat o ofertă de 100 de milioane de euro pentru tânărul atacant Ansu Fati (17 ani). Publicația a precizat că oferta a fost de la un mare club european. Iar apoi s-a aflat că a fost vorba despre Manchester United. Preşedinte la FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu s-a mărginit atunci să spună în cadrul unei reuniuni cu conducătorii sectorului sportiv de la clubul catalan: „Ansu Fati nu este de vânzare. Nici nu are rost să mai discutăm".
Originar din Bissau, oraș în care s-a născut în 31 octombrie 2002, Fati are și cetățenie spaniolă din 2019. De altfel, la 15 octombrie anul trecut, el a debutat în echipa de speranțe a Spaniei. Iar în 10 decembrie 2019, a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii Campionilor Europeni la numai 17 ani și 40 de zile. Atunci, a înscris golul victoriei (2-1) Barcelonei în meciul cu Inter Milano.   

Fati este și cel mai tânăr marcator din Liga Campionilor

Ansu Fati a ajuns în Spania pe când avea 6 ani. Cum tatăl său a jucat fotbal în divizia a doua portugheză, iar apoi la CDF Herrera din Sevilla, tânărul a început să practice sportul cu balonul rotund la această din urmă grupare. În 2010, după numai un an, a trecut la FC Sevilla, iar în 2012 a ajuns la FC Barcelona, care l-a integrat în centrul de formare a jucătorilor de la La Masia. Promovat la seniori, Fati a disputat 25 de meciuri pentru prima echipă a catalanilor, marcând șase goluri dintre care cinci în LaLiga. El a debutat în 31 august 2019, în meciul cu Osasuna. Intrat după pauză, a marcat un gol și a devenit astfel cel mai tânăr marcator din istoria lui FC Barcelona în campionatul de fotbal al Spaniei (16 ani, 10 luni și 4 zile). La 14 septembrie 2019, într-un meci câștigat (4-2) cu Valencia, a mai doborât alte recorduri: cel mai tânăr titular și marcator de pe Camp Nou (16 ani, 10 luni și 18 zile), respectiv cel mai tânăr marcator și autor al unei pase decisive într-un meci de la crearea LaLiga. La 2 februarie 2020, el a devenit cel mai tânăr fotbalist care a reușit două goluri într-un meci din LaLiga. S-a întâmplat cu Levante (2-1), iar Fati avea atunci 17 ani și 94 de zile. În 4 decembrie, Barcelona i-a prelungit contractul până în 2022, clauza de reziliere fiind mărită la 170 de milioane de euro, iar apoi la 400 de milioane.

Fati a fost nominalizat pentru titlul ”Golden Boy” decernat de ”Tuttosport”, atât în 2019, cât și anul acesta. Pe de altă parte, și frații săi joacă fotbal. Braima este împrumutat de Barca la CD Calahorra, iar Miguel se află încă la școala catalanilor.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1