Patru greșeli în cazul morții lui Ekeng. Ce ar fi putut să-i salveze viața

Ultima actualizare:
Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare
Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng (26 de ani) a murit vineri, după ce a căzut pe teren în timpul partidei Dinamo-Viitorul. Fotbalistul a fost transportat la Spitalul Floreasca, unde o echipă de zece medici a încercat în zadar să-l resusciteze timp de 90 de minute. După moartea fotbalistului, au apărut și primele acuzații.

Cornel Dinu a fost primul care a arătat cu degetul spre medicii care au acordat primul ajutor. Administratorul delegat al clubului Dinamo a spus că Ekeng ”a murit cu zile”. Minutele care s-au scurs de la prăbușirea pe teren a jucătorului până la transferul lui Ekeng la Spitalul Floreasca par o suită de greșeli fatale pentru camerunez.

1. Primul ajutor acordat de medicul echipei, insuficient

Primul care a intervenit, imediat după ce Patrick Ekeng s-a prăbușit pe teren, fără să fi fost atins de vreun jucător, a fost medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu. Declarațiile specialistului sunt însă contradictorii. ”I-am făcut masaj cardiac și i-am eliberat căile respiratorii pe teren şi le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu ştiu cât timp a trecut până a venit ambulanţa, nu realizez trecerea timpului atunci”, a declarat medicul la scurt timp după tragedie.

Medicul Liviu Bătineanu, în centru, ajută la transferul jucătorului pe targă
Medicul Liviu Bătineanu, în centru, ajută la transferul jucătorului pe targă

Din imaginile transmise în direct nu reiese însă că Bătineanu i-ar fi făcut masaj. De altfel, a doua zi, medicul și-a schimbat discursul. ”Nu i-am făcut masaj cardiac pe gazon pentru că respira şi avea puls. Pe ce să fac masaj cardiac? Avea puls. Stopul cardiac cred că s-a instalat în ambulanţă. Aproape de spital. S-a început masajul cardiac şi imediat am ajuns. Întotdeauna există ceva să-ţi reproşezi. Poate trebuia să... Chiar dacă avea puls, trebuia să fac resuscitările pe care le ştiam eu. Nu ştiu, nu mă gândesc la ce se întâmpla după aia. Apoi, dacă se întâmpla ceva rău, eram acuzat că nu am respectat timpul. Că nu i-am lăsat pe cei de la ambulanţă să-şi vadă de munca lor”, a spus Bătineanu într-un interviu pentru Pro Sport.

Există un protocol. După ce se întâmplă ceva, apar speculaţii. Dacă făceam aia sau aia. Există un protocol care trebuie urmat. Cei de pe ambulanţă trebuiau să preia absolut totul. În protocol scrie că dacă vine o unitate spitalicească, ambulanţă, se continuă resuscitarea până la un spital. Nu cred că s-a trecut peste vreun pas din protocol", a explicat Liviu Bătineanu.

Specialiștii din medicina de urgență au amendat și ei intervenția medicului echipei Dinamo. „Manevrele de prim ajutor le poate face oricine. Serviciile de ambulanţă promovează cunoaşterea măsurilor de bază. Se pot aplica fără medicamente, cu mâinile goale, câştigă timp pentru profesionişti. E vorba de a şti foarte clar ce ai de făcut. Pacientul trebuie evaluat şi când e vorba de stop cardiorespirator, trebuie să începi măsurile de bază imeidat şi nu trebuie să pierzi timp. Nu poţi întrerupe compresiile toracice mai mult de 10 secunde, scad şansele de supraviețuire. Eu nu am văzut acolo compresii toracice”, a declarat dr. Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România (ASAR).

2. Ambulanța prezentă la stadion a intervenit inexplicabil de greu

Medicul Bătineanu a solicitat ajutorul ambulanței imediat după ce a intrat pe teren. Și totuși, mașina aparținând unei clinici private a intrat pe teren după 2 minute și 47 de secunde. Mai mult, pe teren a ajuns inițial doar șoferul, pentru că medicul a sosit pe jos. Suporterii dinamoviști au declarat că doctorița fuma și mânca semințe. "Doctoriţa mânca seminţe şi fuma în timpul ăla. A ajuns numai şoferul. Ea venea apoi mergând spre jucător", a spus Adrian Ghiță.Prin regulament, la stadion trebuie să fie două ambulanțe, una din partea echipei organizatoare, în acest caz Dinamo, și una de la Liga Profesionistă de Fotbal. Este obligatoriu ca în echipajul ambulanțelor să se regăsească și un medic. Tot echipajul este obligat de regulament să stea lângă ambulanță, pe marginea terenului, tocmai pentru a putea interveni prompt în cazul unui accident.

3. Trupul jucătorului aflat în stop cardiac a fost manevrat necorespunzător

După ce a intrat pe teren, medicul de pe ambulanță a decis să-l transporte pe Ekeng la Spitalul Floreasca, aflat la o aruncătură de băț de stadion. Imaginile care au surprins momentul transferului jucătorului de pe gazon pe targă sunt șocante. Practic, în loc să coboare targa, echipajul de pe ambulanță a preferat să-l ridice pe Ekeng de mâini și de picioare, ca să-l așeze, cu greu, pe targă.

Patrick Ekeng este urcat cu greu pe targă
Patrick Ekeng este urcat cu greu pe targă

4. Ambulanța a fost echipată necorespunzător

Declarația medicului Cristian Pandrea, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce fotbalistul a fost adus cu ambulanța, a căzut ca un trăsnet. Practic, în tot timpul scurs de la prăbușirea lui Ekeng pe teren și până la preluarea lui de către medicii din spital, nu se făcuse nimic pentru resuscitarea lui.„A fost adus cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare, din câte ştim. În stop cardio-respirator la Camera de Gardă. S-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat o oră şi 30 de minute. Au rămas fără rezultat”, a spus Cristian Pandrea, medic Spitalul de Urgenţă Floreasca.Din această declarație se poate deduce că ambulanța nu era echipată cu un defibrilator portabil, pentru că este greu de crezut că medicii nu l-au folosit dacă l-au avut. Defibrilatorul a fost ”detaliul” care a făcut diferența într-un caz tras parcă la indigo, petrecut în Anglia în 20012.Fabrice Muamba a fost "mort" timp de 78 de minute. Jucătorului i s-au făcut două şocuri defibrilatoare pe teren, unul pe tunelul de acces la vestiare şi 13 în ambulanţă în drum spre spital.


    Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare
Fabrice Muamba, scos de pe teren pe targă, cu masca de oxigen, după ce i s-au administrat două șocuri defibrilatoare

"Când am văzut că i se face CPR (n.r. - resuscitare cardiopulmonară), ceva a zvâcnit în mine. Întotdeauna speri că, dacă ai un defibrilator şi îl foloseşti repede, pacientul va răspunde măcar după 2-3 şocuri. Cu cât mai lungă este resuscitarea, cu atât sunt mai puţine şanse de supravieţuire. Dar vorbim de un tânăr puternic de 23 de ani, iar cei care au fost lângă el erau pregătiţi pentru CPR. Dacă e să fie folosit vreodată termenul miraculos, acum este momentul", a spus un medic cardiolog prezent pe stadion în momentul în care Muamba a căzut, asemenea lui Ekeng, fără să fi fost atins de cineva.

"Când am văzut că i se face CPR (n.r. - resuscitare cardiopulmonară), ceva a zvâcnit în mine. Întotdeauna speri că, dacă ai un defibrilator şi îl foloseşti repede, pacientul va răspunde măcar după 2-3 şocuri. Cu cât mai lungă este resuscitarea, cu atât sunt mai puţine şanse de supravieţuire. Dar vorbim de un tânăr puternic de 23 de ani, iar cei care au fost lângă el erau pregătiţi pentru CPR. Dacă e să fie folosit vreodată termenul miraculos, acum este momentul", a spus Deane.

Vasile Marcel, observatorul partidei Dinamo - Viitorul a spus că medicul delegat pentru acest meci l-a asigurat că ambulanțele erau echipate corespunzător. "Medicul delegat pentru această partidă ne-a spus că ambulanțele sunt dotate corespunzător. Protocoalele sunt foarte bine stabilite. Eu am discutat cu medicul și el mi-a confirmat că totul e în regulă. Nu pot avea eu competență pentru a verifica ambulanța. Nu vă pot spune numele medicului delegat", a declarat Vasile Marcel la Dolcesport.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net