Maradona, mesaj pentru Neşu: «Zâmbeşte Mihai, zâmbeşte!»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Să ajungi la Maradona e aproape imposibil, dacă eşti ziarist. Diego nu iubeşte presa, iar singurele sale apariţii sunt cele din conferinţele de presă sau interviurile programate din timp. Evident, pe bani. Cam de la 100.000 de euro în sus, pentru că "El Pibe D oro" se vinde scump.

Şi totuşi, am ajuns la marele Maradona, mascând faptul că sunt ziarist. În fapt nici nu mai conta. Ziarist, sudor, frizer, patron sau bancher, toţi suferim pentru Neşu.

simeon stalpnicul png

Şi îmi place să cred că toţi suntem prietenii lui, că gândurile noastre îi dau putere pentru a redeveni un om normal. La starul argentinian am intrat după 3 zile şi jumătate, ore întregi de aşteptări, telefoane utile şi inutile şi foarte multă răbdare aşternută peste starea de nervi pe care ţi-o perspectiva unui demers care pare că eşuează.

Aflând că e vorba de un gest umanitar, de o încurajare pe care o poate face unui fotbalist aflat în grea suferinţă, Maradona a lăsat la o parte mina de om antipatic şi nepăsător.

Când stai faţă în faţă cu el, pare şi mai mic şi mai gras, exact ca un butoiaş. Avea pe umăr o geantă uriaşă de sport. În cealaltă mână ţinea un trabuc. Cu siguranţă, unul cubanez, mai ales că pe gleznă are tatuat chipul lui Fidel Castro.

La cât m-am chinuit să mă văd cu el, mă aşteptam ca omul să facă o poză în grabă, fără să-mi zică nimic. Dialogul cu Maradona însă, purtat în engleză din partea mea, în italiană din partea lui şi tradus de preparatorul fizic, a meritat aşteptarea.

"Ce este cu băiatul ăsta din poză?"

"E Mihai Neşu, fotbalist la Utrecht. În luna mai, a avut un accident la antrenament. A băgat un tackling prin alunecare, s-a lovit de un coechipier, iar acum e în spital"  

"E paralizat complet?!"

"Nu. Îşi poate mişca bărbia şi mâna dreaptă, e la recuperare"

"Incredibil! N-am mai auzit până acum de o asemenea accidentare la un fotbalist. Tu ai mai auzit de aşa ceva? (se uită spre preparatorul fizic care, la rândul său, dă din cap în semn de dezaprobare). De unde ai spus că e acest fotbalist?"

"Din România. Dar joacă la un club din Olanda".

Am făcut 3 poze. Maradona mi-a dat foaia înapoi. Mă aşteptam să se întoarcă şi să plece imediat, dar bărbatul de 50 de ani a ţinut să-mi mai zică ceva: "Spune-i lui Mihai să nu uite să zâmbească! Eu am depăşit cele mai dificile momente din viaţă cu zâmbetul pe buze şi cu familia alături. Un om care nu ştie să zâmbească e un om pe jumătate mort".

Românul şi-a rupt coloana la un banal antrenament

Au trecut 139 de zile de la data de 10 mai 2011, ziua care i-a schimbat destinul lui Mihăiţă Neşu. Atunci, la un banal antrenament al echipei sale de club, FC Utrecht, olandezul Arje Schut a picat peste fundaşul român, provocându-i acestuia o fractură de coloană vertebrală în zona cervicală.

În acest moment, Neşu se află într-o clinică de recuperare, însă progresele pe care le face sunt foarte mici. Astfel, „Bişonul" se poate mişca într-un scaun cu rotile şi îşi simte puţin mâna dreaptă, lucru care nu se poate spune însă despre partea stângă a corpului.

A pocnit un fan prin gard

Cu numai o zi înaintea întâlnirii mele cu Maradona, argentinianul îşi arătase şi cealaltă faţă, cea cu care a obişnuit lumea, adică cea de tip impulsiv.

El a ţinut neapărat ca televiziunea arabă să filmeze un banner trimis de fiica sa şi de soţul acesteia, nimeni altul decât atacantul lui Manchester City, Kun Aguerro, dar un fan încerca să-i bruieze demersul.

Argentinianul s-a enervat atât de tare încât i-a tras acestuia un picior prin gard, puţin lipsind să nu-i rupă mâna.

A îmbrăţişat un copil cu probleme grave de sănătate

Am parcurs împreună drumul până la ieşirea din clădire. Cu preparatorul fizic în frunte, Maradona la mijloc şi eu ultimul, în urma lor.

Până să ajungă la maşina care îl aştepta, Diego a fost întâmpinat de un arab, venit la stadion cu copilul lui îmbrăcat în tricoul lui Al-Wasl, într-un scaun cu rotile.

Fostul campion mondial din 1986 l-a îmbrăţişat pe băieţel, a glumit cu el şi a făcut mai multe fotografii cu el. Apoi, a mai dat un autograf unui suporter îmbrăcat în tricoul naţionalei Argentinei, a făcut o poză cu altul, dar pe al treilea l-a refuzat, deşi omul aproape că a izbucnit în plâns.

Impasibil la manifestările acestuia, Maradona s-a urcat în maşină, iar şoferul a demarat în trombă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net