Ianis Hagi, 7 borne sub tricolor

Ultima actualizare:

    Ianis Hagi
Ianis Hagi

Parcursul fiului lui Gică Hagi la echipele naţionale ale României a început în urmă cu şase ani, în 2012.

Convocat în premieră de Cosmin Contra la naţionala mare a României, Ianis Hagi şi-a îndeplinit visul de a călca pe urmele celebrului său tată. În vârstă de 20 de ani, mijlocaşul Viitorului are deja în spate câteva momente-cheie în cariera internaţională.

Născut în 1998, an în care România a participat ultima dată la un Mondial, Hagi junior ar putea fi jucătorul care să ne ducă din nou în elita fotbalului planetar. Până să primească şansa de a debuta la prima reprezentativă, Ianis a trecut pe la absolut toate naţionalele mici, de juniori şi tineret.

Ianis Hagi, în 2014
Ianis Hagi, în 2014

*A văzut prima convocare la 14 ani. În calitate de patron la Viitorul, Gică Hagi a primit prima telegramă de convocare pentru fiul său în vara lui 2012, pentru o acţiune de pregătire a naţionalei sub 14 ani conduse de tehnicianul Marius Codescu.

*A dat primul gol sub cârma lui Răducioiu. Câteva luni mai târziu, Ianis face pasul spre naţionala Under 15 antrenată la acea vreme de fostul mare atacant Florin Răducioiu. Într-un amical cu Moldova, Hagi cel mic a spart gheaţa şi s-a bucurat în premieră pentru un gol sub tricolor. „Am marcat din penalty, dar mă bucur. Îl dedic familiei mele”, a declarat tânărul Ianis.

*A pierdut primul meci oficial. La nivel european, Ianis a simţit pentru prima dată frisoanele unui meci cu miză în septembrie 2014. Într-un turneu de calificare disputat în Andorra la Under 17, fiul lui Hagi a fost titular şi căpitan contra Cehiei, dar România a fost învinsă cu 2-1. Totuşi, generaţia lui Ianis reuşea să se califice în faza următoare, Turul de Elită.

*A fost jignit de un oficial al federaţiei. În Turul de Elită din Anglia (martie 2015), naţionala Under 17 a pierdut toate meciurile, iar Ianis Hagi a intrat într-un imens scandal. Mai exact, Gică Hagi a acuzat ulterior că fiul său, alături de alţi doi jucători, ar fi fost „jigniţi şi umiliţi” de Zoltan Kovacs, director pentru dezvoltare în FRF.

*Hagi senior a pus presiune pe selecţioneri. În 2016, nemulţumit în continuare de politica Federaţiei, Gică Hagi s-a plâns vehement că Ianis nu e promovat la o categorie de vârstă superioară, deşi debutase în Liga I şi fusese cumpărat de Fiorentina. „Voi credeţi că e normal? Hai, mă, lăsaţi glumele!”, spunea Hagi.

*A dus naţionala U21 la Euro 2019. Cu golul spectaculos marcat direct din corner în poarta Bosniei, Ianis Hagi a parafat calificarea naţionalei de tineret la un turneu final de Campionat European, prima performanţă de acest gen după două decenii.

*Primul contact cu naţionala mare, în Liga Naţiunilor. Oarecum surprinzător, selecţionerul Cosmin Contra îl include pe Ianis Hagi în lotul de 25 de jucători pentru ultimele două meciuri din Liga Naţiunilor, cu Lituania şi Muntenegru. După 18 ani, de la retragerea „Regelui” din 2000, naţionala României are un nou Hagi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net