«Grobarii» au dat foc la Maracana

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Eternul derby al Serbiei, ajuns la episodul 137, a fost scena unei nebunii generale, cu mult peste puterile stewarzilor. Oamenii de ordine au fost nevoiți să folosească furtunurile cu apă pentru a-i răcori pe fanii încinși ai echipei Partizan, care au dat foc la scaunele de pe Maracana belgrădeană.

Lucrurile nu au fost diferite nici pe teren la Steaua Roșie - Partizan, în ceea ce este unul dintre meciurile de risc ale lumii. Jucătorii s-au călcat, s-au îmbrâncit și s-au faultat din plin, un cartonaș roșu fiind puțin pentru duritățile prezente.

image

Partizan s-a impus și pe teren, cu 2-1, dar și în tribune, acolo unde celebrii "Grobari" (numele ultrașilor celor de la Partizan) au făcut un spectacol de zile mari, cu torțe, confetti și o coregrafie de senzație.

image

Despre "Grobari" a auzit orice ultras din lumea asta. Celebritatea lor e mare. Poate și pentru sunt un grup foarte vechi în lumea peluzelor organizate. Prima adunare a fanilor în tribunele de pe arena JNA, casa celor de la Partizan, s-a petrecut la începutul anilor '50 ai secolului trecut.

Vezi aici un filmuleț cu spectacolul creat de Grobari la meciul cu Steaua Roșie

Susținătorii se strângeau din cartierele centrale și nordice ale Belgradului, venind la stadion pentru a cânta și a scanda împotriva vizitatorilor și a arbitrilor.

Vezi aici o galerie foto cu Grobarii în acțiune

Denumirea de Grobari a venit în 1970 atunci când ultrașii partizani au introdus pe arene torțe, fulare și steaguri uriașe, ceea ce a dat un nou aspect galeriei și formei de manifestare.

În comparație cu multe alte facțiuni de ultrași din Europa, "Grobarii" au îmbrățișat modelul de huliganism britanic, renunțând la organizarea gen ultras de Italia și bazându-se pe un cântat puternic și neîncetat.

image

În sezonul 2007/2008, gruparea Partizan a fost suspendată din Europa din pricina fanaticilor "Grobari" care s-au încăierat cu fanii și polițiștii croați, într-o deplasare peste hotare la Zrinjski Mostar.

Peluza Sud a arenei JNA este compusă din trei mari facțiuni: Južni Front, Grobari 1970 și Grobari Belgrad. Primii s-au mutat în 1999, dar doar pentru șase ani, la Peluza Nord din cauza unor neînțelegeri cu greii galeriei, care controlau robinetul de fonduri venite din partea clubului.

"Grobarii" au relații vechi de amiciție cu fanii de la PAOK Salonic (Grecia), ȚSKA Moscova (Rusia) și ȚSKA Sofia (Bulgaria).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net