Cu ele ne batem pentru Euro 2020. Analiza fiecărei adversare din grupa F

Ultima actualizare:

    Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe şi Malta sunt adversarele României în grupa F preliminară a turneului final de peste doi anifoto: EPA
Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe şi Malta sunt adversarele României în grupa F preliminară a turneului final de peste doi anifoto: EPA

După o zi naţională foarte încărcată emoţional, românii cu pasiune pentru sport şi-au extins cu câteva ore această stare de încordare.

La Dublin s-au tras duminică la sorţi grupele preliminare pentru Euro 2020 şi divinitatea a primit din nou dinspre România implorări peste media zilnică. Până la urmă n-am fost trimişi în rai, dar nici în iad, iar optimismul şi pesimismul sunt împărţite. Iată însă cu cine vom avea de-a face!

Spania, colosul cu care ne place să jucăm

Cu siguranţă că dacă am fi avut de ales pe cine să întâlnim din prima urnă aceea nu era trupa lui Luis Enrique, Elveţia, Polonia sau chiar Olanda părând variante mai accesibile. Totuşi, Spania este unul dintre coloşii cu care ne-am descurcat cel mai bine de-a lungul timpului şi asta e demonstrat de palmares: 5 victorii noi, 5 ei, şi 6 egaluri. Mai mult, ibericii nu ne-au mai bătut de la acel 1-2 de la Euro 1996, de atunci jucând împreună trei amicale, unul câştigat de noi şi două încheiate la egalitate. Astfel, deşi Spania a câştigat de atunci două Europene şi un Mondial, avem speranţe că nici la anul nu ne vom face de râs în faţa lui Morata, Pedro sau Diego Costa.

Pe Suedia o visăm de 24 de ani

Sorţii ne-au scos în cale trei echipe scandinave, dar trupa lui Janne Andersson e de departe cea mai puternică. Nordicii au lăsat-o pe Italia acasă la Mondialul din Rusia unde s-au dus până în sferturi, fază în care i-a oprit Anglia. Granqvist şi compania sunt însă o echipă abordabilă, care nu ne poate speria în ciuda forţei fizice, principalul său atu. În plus, trebuie să ne luăm şi noi în sfârşit o revanşă pe măsură pentru ce s-a întâmplat în SUA, în 1994. De atunci i-am mai întâlnit o singură dată pe suedezi, în primăvară, la Craiova, când i-am învins cu 1-0, dar dacă le-am interzice Euro 2020 ar însemna cu adevărat o răzbunare dulce.

Norvegia, tărâm interzis după Revoluţie

Trupa lui Lars Lagerbäck nu se bucură de nivelul vecinelor sale, Danemarca şi Suedia, iar asta e demonstrat de rezultate. Norvegienii nu s-au mai calificat la un Euro din 2000, iar la un Mondial la fel ca şi noi, din Franţa 1998. În ciuda acestui fapt, tricolorilor le-a fost foarte greu în ultima vreme cu aceşti nordici pe care nu i-am mai învins de la un amical jucat în 1986. Ultima dată când ne-am întâlnit a fost tot într-o grupă de calificare, la Euro 2004, şi Norvegia ne-a luat 4 puncte din 6. La Oslo România n-a mai câştigat de la chiar primul meci dintre cele două, disputat în 1955 şi încheiat 0-1.

Feroe şi Malta ar trebui să nu conteze

Ultimele două echipe trimise în grupa noastră ar trebui să fie nerelevante şi să nu se pună problema celor 12 puncte. În Feroe ne-am câştigat matematic calificarea la Euro 2016 şi ne place să jucăm cu „oierii” chiar dacă de două ori ne-au cam chinuit şi am reuşit doar victorii cu 1-0. Dacă nordici merită totuşi o minimă atenţie, despre „cavalerii” mediteraneeni din Malta chiar nu are rost să vorbim. Aceştia formează una dintre puţinele naţionale din Europa încă dispuse să piardă la scoruri fluviu şi vom vedea asta în premieră şi pe pielea noastră pentru că, interesant, n-am mai jucat până acum împotriva lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net