Barcelona, Bayern, Lyon și Chelsea luptă pentru finala Ligii Campionilor la feminin

barcelona-lyon-gettyimages-939313234.jpg

Fotbalistele de la Lyon și Barcelona sunt implicate în lupta pentru câștigarea ediției 2019 a Ligii Campionilor
Foto: Guliver / GettyImages

Majoritatea cluburilor de fotbal care au atins ”optimile” Ligii Campionilor la masculin au și echipe feminine. Duminică, 28 aprilie, se dispută returul semifinalelor în C1

UEFA a anunțat nu cu mult timp în urmă că va acorda o importanță tot mai mare dezvoltării sportului cu balonul rotund în rândul reprezentantelor sexului socotit a fi slab. 
Deloc întâmplător, marile cluburi de pe continent dispun astăzi de astfel de echipe. Iar statistica o dovedește: 75% dintre grupările care au fost reprezentate în ”optimile” ediției în curs a Ligii Campionilor, la masculin, au și reprezentare feminină. Au făcut excepție Borussia Dortmund, FC Porto, Schalke 04 și Real Madrid. Surprinde absența clubului din capitala Spaniei. Mai cu seamă că acesta este cunoscut drept un promotor și al altor sporturi. Și cu atât mai mult cu cât la o adunare generală a acționarilor președintele Florentino Perez anunța apariția echipei feminine de fotbal în 2017. Ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, Jennifer Hermoso, fotbalistă la Atletico Madrid, a găsit și o explicație, potrivit cotidianului ”L’Equipe”: ”Real Madrid este un club imens și campionatul nostrum ar câștiga enorm dacă și-ar face și echipă feminină de fotbal. Totuși, au trecut anii și întrebarea e recurentă. E evident că Perez nu vrea să mizeze pe fotbalul feminin”.  

Olympique Lyon are 5 trofee continentale

Spre deosebire de Real Madrid, FC Barcelona nu numai că și-a făcut echipă de fete, dar e pe cale să scrie istorie în Liga Campionilor. Fondată în 1988, câștigătoare a titlului de campioană a Spaniei în patru rânduri, gruparea catalană va disputa mâine, pe teren propriu, returul semifinalei cu Bayern Munchen. Și e favorită în condițiile în care s-a impus cu 1-0 în Germania. 
În cazul unui nou rezultat pozitiv, Barca ar putea înfrunta în finala din 18 mai, la Budapesta, o altă grupare cu nume cunoscut în Europa. Adică fie pe Olympique Lyon (Franța), fie pe Chelsea Londra (Anglia). Deținătoare a trofeului, gruparea din Hexagon va avea o misiune dificilă la Londra, având de apărat un avantaj minim (a câștigat cu 2-1 în tur). 

Bayern Munchen a mizat pe fete din 1970

Primul club important de fotbal din Europa care și-a făcut și echipă feminină a fost Bayern Munchen. S-a întâmplat în 1970, adică în deceniul în care bavarezii înregistrau rezultate importante în Cupa Campionilor Europeni la masculin. De altfel, echipa feminină a lui Bayern a cucerit doar de trei ori titlul de campioană a Germaniei (1976, 2015 și 2016). În Spania, grupările feminine Atletico Madrid și Barcelona au luat ființă în anii 80, iar în Franța Reims și-a făcut echipă de fotbal fete în 1969.  

Loading...