Bakambu, cel mai scump african din istorie

5967742fc454f4b63d00000a-715x400.jpg

Villareal l-a vândut pe atacantul congolez la Beijing Gouan pentru 74 de milioane de euro, record absolut pentru un jucător de pe continentul negru
Bakambu.com

Cedric Bakambu a avut un sezon bun pentru “Submarinul galben”, dar cele 9 goluri ale sale nu anunţau bomba care avea să explodeze. Jucătorul pentru care următorul pas logic părea o echipă mai mare din Europa a ales China. Măcar va rămâne o perioadă în istorie pentru suma de transfer!

Mulţi spun că atacantul în vârstă de 26 de ani e bun, dar nu face 74 de milioane de euro nici cu trei picioare, dacă ar fi să-l cităm pe Marius Şumudică. Patronii din China nu se uită însă la bani când sunt croiţi să dea o lovitură de imagine şi pentru a elimina orice fel de concurenţă au achitat pe loc clauza de reziliere a lui Bakambu în valoare de 40 de milioane de euro. La aceşti bani se adaugă taxele totale de 34 de milioane de euro către Fiscul spaniol şi Cedric a devenit cu sau fără voia lui cel mai scump fotbalist african din istorie. Puţin cam jenant dacă ne gândim la legende precum Didier Drogba, Samuel Eto'o sau Nwankwo Kanu, atacanţi transferaţi pe nici jumătate din aceşti bani. Până la plecarea lui Bakambu în Asia egipteanul Mohamed Salah era africanul pe care se plătise cea mai mare sumă de transfer din toate timpurile, 42 de milioane de euro achitaţi de Liverpool lui AS Roma.

gettyimages-814619158-e1501694300437.jpg

Până la vânzarea lui Bakambu egipteanul lui Liverpool, Mohamed Salah, era cel mai scump african din istorie
Foto: GettyImages

Pe trei în acest top e senegalezul Sadio Mane, pe care tot “Cormoranii” au plătit 41 de milioane de euro, dar lui Southampton. Villareal nu e la prima ispravă de acest gen, în 2016 vânzându-l pe ivorianul Eric Baily la Manchester United pentru 38 de milioane de euro, sumă record pentru un fundaş de pe acel continent. Bani grei pentru jucători africani a plătit în ultimii ani Manchester City. În 2015 i-a dat 35 de milioane de euro lui Swansea pentru Wilfred Bony, în 2009 a aruncat pe fereastra lui Arsenal 30 de milioane de euro pentru togolezul Emmanuel Adebayor şi un an mai târziu aceeaşi sumă Barcelonei pentru Yaya Toure. Everton  e prezentă şi ea în top 10 cu 30 de milioane de euro cheltuite pentru conaţionalul lui Bakambu, Yannick Bolasie, de la Crystal Palace. 

Loading...

Citește și