Euro 2016 / 100 de meciuri şi 3 generaţii

Ultima actualizare:
Românii au mers cu trenul de la Paris la Lyon
Românii au mers cu trenul de la Paris la Lyon

Începând cu „Generaţia de Aur”, continuând cu cea a lui Mutu şi Chivu şi încheind cu actualul lot de jucători aflat la Euro 2016, Anghel Iordănescu a strâns 100 de prezenţe la cârma primei reprezentative.

Indiferent de rezultatul partidei România – Albania de la Lyon, terminată după închiderea ediţiei, Iordănescu a intrat într-un cerc select al selecţionerilor din întreaga lume. „Marele maestru al fotbalului românesc”, aşa cum l-a numit site-ul UEFA, este începând de astăzi printre puţinii tehnicieni de pe planetă care se pot lăuda cu trei cifre la capitolul meciurilor inter-ţări. 100 este o bornă la care „Tata Puiu” nici nu visa să ajungă acum 23 de ani, în septembrie 1993, atunci când a început primul său mandat la naţională, într-un meci în deplasare cu Insulele Feroe (4-0, toate golurile marcate de Răducioiu). Era perioada „Generaţiei de Aur”, care sub comanda lui Iordănescu a fost la un pas de semifinala Mondialului din 1994, participând ulterior la alte două turnee finale (Euro 1996 şi CM 1998). 

Componenţii naţionalei României, la plimbarea de ieri, din parc
Componenţii naţionalei României, la plimbarea de ieri, din parc

După Mondialul din Franţa, Iordănescu a făcut un pas înapoi, lăsând locul altora, dar a fost convins să se întoarcă în 2002. „Generalul” a găsit însă o armată total schimbată, Hagi şi ai săi fiind înlocuiţi cu „lupii tineri” conduşi de Adi Mutu şi Cristi Chivu. Din păcate, a fost o generaţie capricioasă, care s-a chinuit mulţi ani pentru a prinde un nou turneu final (Euro 2008). La acea dată, Anghel Iordănescu era ieşit deja la „pensie”, al doilea său mandat de selecţioner încheindu-se odată cu ruşinosul 1-1 din Armenia, meci jucat în 2004. Se părea că pentru „Tata Puiu” nu mai e loc de întors, cariera de antrenor a lui Iordănescu intrând într-o lungă pauză, în care el şi-a asumat rolul de fin observator. Finalul anului 2014 l-a reactivat însă pe „General”, Iordănescu acceptând propunerea lui Răzvan Burleanu, noul preşedinte al FRF căutând atunci un antrenor ieftin, dar cu experienţă. Aşa s-a ajuns ca Anghel Iordănescu să pună mâna pe a treia generaţie de tricolori.

Comparativ cu celelalte două, cea de acum n-are un lider aşa cum au fost Hagi, Mutu sau Chivu. Ar putea fi „Generaţia lui Stanciu” sau „Generaţia lui Andone”, dar acest lucru îl vom afla peste câţiva ani. „Nu vreau să mă gândesc la numărul de meciuri pe care îl am la naţională”, a spus Anghel Iordănescu înaintea confruntării cu Albania. În funcţie de rezultatul de duminică, povestea lui „Tata Puiu” avea două variante: să se oprească la 100 sau să meargă mai departe.

Tricolorii au ieşit la plimbare în parc


    Componenţii naţionalei României, la plimbarea de ieri, din parcFoto: Facebook
Componenţii naţionalei României, la plimbarea de ieri, din parcFoto: Facebook

Echipa României a fost cazată duminică la Lyon, locul în care aseară, după închiderea ediţiei, a disputat meciul cu Albania, ultimul din grupa A de la Euro 2016. Jucătorii au fost scoşi de selecţionerul Anghel Iordănescu la plimbare în parcul aflat în imediata apropiere a hotelului, ei făcându-şi fotografii sau ascultând muzică. 

Tot duminică, dar dimineaţă, Iordănescu a ieşit la o şedinţă de antrenament cu cei trei accidentaţi ai lotului, Raţ, Pintilii şi Filip, şi din câte se pare doar al doilea a primit avizul pentru a putea juca. „Jucătorii trebuie să fie convinşi că meciul cu Albania este unul al unei întregi generaţii”, a spus Generalul Iordănescu, semn că toată lumea era conectată la această partidă cât o finală pentru selecţionata noastră. 

Naţionala a mers cu trenul


    Românii au mers cu trenul de la Paris la LyonFoto: Facebook
Românii au mers cu trenul de la Paris la LyonFoto: Facebook

Deplasarea de la Paris la Lyon a fost făcută de naţionala noastră sâmbătă după-amiază, cu trenul rapid - TGV. A fost pentru prima dată în ultimii 15 ani când naţionala noastră a călătorit cu trenul, acest mijloc de transport fiind preferat autocarului pentru a se evita aglomeraţia de pe şosele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net