Valtteri Botas, primul campion al sezonului 2020 în Formula 1

Ultima actualizare:

    Valtteri Botas e primul campion de Formula 1 al sezonului 2020Foto: Guliver/ GettyImages
Valtteri Botas e primul campion de Formula 1 al sezonului 2020Foto: Guliver/ GettyImages

A început sezonul în Formula 1. Finlandezul Valtteri Botas este primul campion al sezonului 2020.

Pilotul finlandez al echipei Mercedes, Valtteri Bottas, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Austriei, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, desfăşurată pe circuitul de la Spielberg, fără spectatori, el fiind urmat de Charles Leclerc din Monaco (Ferrari) şi de britanicul Lando Norris de la McLaren-Renault, ultimul aflat la primul podium din carieră.

Plecat din pole-position, Bottas a condus cursa din primul până-n ultimul tur, iar coechipierul lui, britanicul Lewis Hamilton, a trecut linia de sosire al doilea, dar sextuplul campiona mondial a fost retrogradat pe locul 4, după o penalizare de cinci secunde, primită pentru că a cauzat un acroşaj cu thailandezul Alexander Albon de la Red Bull. Spaniolul Carlos Sainz jr. (McLaren-Renault) a fost al cincilea, iar Sergio Perez (Racing Point), al şaselea.

Pe locurile 7-10 s-au clasat în ordine francezul Pierre Gasly (Alpha Tauri), francezul Esteban Ocon (Renault), italianul Antonio Giovinazzi (Alpha Romeo) şi germanul Sebastian Vettel (Ferrari).

Cursa de duminică a avut numeraose incidente, fiind necesară intervenţia safety car-ului de trei ori. Doar 11 piloţi au trecut linia de dosire, printre cei nouă care au abandonat numărându-se sportivii Red Bull, olandezul Max Verstappen, locul 2 la start, şi Alexander Albon.

Festivitatea de premiere a avut loc ţinându-se cont de măsurile de distanţare. Locurile podiumului au fost depărtate, piloţii au purtat măşti, dar nu s-a renunţat la tradiţionala baie cu şampanie.

Înaintea cursei, piloţii de Formula 1 s-au adunat pe linia de start, pentru a-şi arăta angajamentul în favoarea luptei împotriva rasismului.

Purtând tricouri negre cu mesajul "End Racism (n.r. - Sfârşit rasismului)", şase piloţi, Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Danil Kvyat, Antonio Giovinazzi şi Kimi Raikkonen, au rămas în picioare şi 14 au îngenuncheat, în semn de sprijin pentru mişcarea Black Lives Matters. Hamilton a purtat un tricou negru, inscripţionat cu Black Lives Metters.

CM de Formula 1 trebuia să înceapă la 15 martie, dar startul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Următoarea etapă va avea loc tot la Spielberg, duminica viitoare.

image
image
image
image
image
image
Trabzonspor Fenerbahce (EPA) jpg
Aryna Sabalenka (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net