Sidney Crosby, eroul Canadei, a doborât record după record

Ultima actualizare:

    Sidney Crosby a marcat "golul de aur" pentru Canada
Sidney Crosby a marcat "golul de aur" pentru Canada

Cu un salariu anual de 8,7 milioane de dolari, vedeta echipei de hochei a Canadei este "vânată" de admiratoare şi contestată de rivali, care îi reproşează că este un trişeur

Urmaş al marelui Wayne Gretzky, Sidney Crosby este socotit "îngerul şi demonul" echipei Canadei, de toanele sale depinzând în mare măsură rezultatele acesteia.

"Am avut noroc cu această echipă!"

Autor al golului care a adus Canadei al 8-lea titlu olimpic la hochei pe gheaţă, Crosby a încercat să rămână modest: "Am marcat, însă ar fi putut să o facă oricine din această echipă! Am văzut că am spaţiu, i-am strigat lui Jarome Iginla să-mi dea pas şi am şutat fără să mă mai gândesc. După ce am marcat am auzit acel vuiet din tribună şi nici nu ştiu prea bine ce am simţit acel moment. Mă bucuram că am reuşit. Şi doream să o împart cu ai mei colegi, cu întreaga ţară".

Paradoxal, Crosby nu jucase foarte bine până în prelungirile finalei cu SUA. Nu făcuse diferenţa, aşa cum aşteptau toţi de la o vedetă ca el. Mai mult decât atât, nici în meciurile anterioare el nu strălucise. A înscris "golul de aur", cel care a contat cel mai mult. "Marii jucători reuşesc lucruri mari în marile momente. Restul nu contează", a comentat Ron Wilson, antrenorul echipei SUA, recunoscând astfel valoarea lui Crosby. Joe Thornton a completat: "A fost Sidney. Se poate spune că noi am avut şansa ca el să se nască cu paşaport canadian. Eu joc împotriva lui, adesea, în NHL, şi vă pot spune că îţi face bine să faci asta".

A început să joace hochei la nici trei ani!

Poreclit Sid the Kid, după un personaj de western, jucătorul născut pe 7 august 1987, la Cole Harbour, a început să joace hochei la doi ani şi jumătate! Atunci, tatăl său, Troy, fost portar în ligile minore, i-a amenajat un spaţiu în subsolul casei sale. 

În momentul în care a ajuns în Liga Profesionistă Nord Americană (NHL), în 2005, Sidney Crosby era deja cunoscut. Pe când avea doar unsprezece ani el apăruse în emisiunea "Hockey Night". N-a aşteptat să treacă prea mult timp pentru a-şi spori faima. Şi a devenit primul recrut din NHL care a depăşit 100 de puncte, dar şi cel dintâi care a adunat penalizări de peste o sută de minute!

A fost poreclit "Cry baby Crosby"

Locul 7 obţinut de "arţari" la ediţia din 2006 a JO avea să aibă efectele unei catastrofe în Canada, ţara unde hocheiul este sport naţional. Iar mulţi aveau să acuze neincluderea lui Crosby în lot. De atunci, tânărul jucător a fost considerat "salvatorul Canadei", pe umerii săi apăsând o mare responsabilitate.

Faima sa nu este însă legată doar de performanţele sportive - a devenit cel mai tânăr căpitan al unei echipei care a câştigat Cupa Stanley. Rivalii şi suporterii echipelor adverse l-au acuzat deseori că este un trişor, un tip care vorbeşte mult cu arbitrii şi care plonjează deseori pe gheaţă ca în bazin... "My name is Cry baby Crosby" (Numele meu este Copilul plângăreţ Crosby) sau "Sidney, no diving" (Sidney, nu înota), iată mesajele care le agită fanii adverşi la meciuri, care mimează, totodată, gesturile unui bebeluş care plânge...

Plonjoanele sale regizate au fost, de altfel, adunate într-un filmuleţ postat pe Youtube, iar Jaromir Jagr i-a reproşat direct, la un meci, că este un prefăcut. Paradoxal, Crosby este şi un jucător agresiv, bătăile pe care le-a provocat fiind la fel de cunoscute. 

Kramer s-a convins de faima lui Sid the Kid

Celebru, frumos şi bogat, Sid Kid se   bucură şi de atenţia femeilor din ţara natală. Se spune că un patinator olandez a fost confundat cu el, fiind apoi asaltat de către admiratoare. "Atunci când le-am spus că sunt Sven Kramer, nu Crosby, pe faţa lor am citit o mare dezamăgire".

Nici sportivele din delegaţia canadiană nu rămân nepăsătoare atunci când vine vorba de tânărul hocheist. "Crosby este cel mai talentat jucător pe care îl cunosc. L-am întâlnit în Satul Olimpic, însă nu am îndrăznit să-i vorbesc", a mărturisit Julia Murray, participant la concursul de schi acrobatic.

Sidney Crosby în repere* în 2005 a fost recrutat de Penguins Pittsburg, care a avut dreptul de a alege prima. A semnat un contract pe trei ani, pentru 850.000 de dolari. Înţelegea a fost reînnoită, salariul său anual ajungând la 8,7 milioane de dolari* poartă pe tricou numărul 87, care reprezintă data sa de naştere scrisă în sistemul englez: 8/7/87 (7 august 1987)* în 2009 a devenit cel mai tânăr căpitan al unei echipe de hochei care câştigă Stanley Cup. El a fost, totodată, şi sportivul cu cea mai mică vârstă care a obţinut titlul într-una dintre ligile sporturilor majore din America de Nord (NHL, NBA, NFL, MLB). * este primul recrut din NHL care reuşeşte să depăşească 100 de puncte şi care a atins 200 (la 19 ani şi 207 zile)* este cel mai tânăr hocheist care a primit trofeele "Art Ross" (cel mai mare număr de goluri şi pase într-un sezon / 120, în 2007) şi "Lester B. Pearson" (cel mai bun jucător dintr-un an). * înainte de meciuri mănâncă întotdeauna acelaşi lucru: pui şi paste. Ajunge la patinoar cu două ore şi jumătate înainte de joc. * la 16 ani a afost cel mai tânăr jucător care a marcat pentru Canada la Campionatul Mondial de juniori. Tot atunci a cucerit şi medalia de aur.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net