Rusia, suspendată de la JO de la Tokyo şi de la Cupa Mondială din Qatar

rusia-suspendata-jocuri-olimpice.jpg

steagul rusiei pastile
Rusia a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping timp de 4ani de la toate competiţiile sportive majore
foto: Shutterstock

Rusia a fost suspendată, luni, de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) timp de patru ani de la toate competiţiile sportive majore, informează BBC. Acest lucru înseamnă că drapelul Rusiei şi imnul naţional nu vor fi permise la competiţii ca Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, JO de iarnă din 2022 de la Beijing şi Cupa Mondială de fotbal din Qatar, din 2022.

Decizia Cimitetului Executiv al WADA a fost luată în unanimitate, la o reuniune de la Lausanne, în Elveţia, după ce Rusada, agenţia naţională antidoping, a fost declarată neconformă pentru manipularea datelor de laborator ale probelor înmânate investigatorilor, în ianuarie 2019.

Sportivii care pot dovedi că nu sunt implicaţi în scandalul de dopaj care a afectat sportul din Rusia vor putea concura sub steag neutru.

"Lista completă a recomandărilor a fost aprobată în unanimitate. Asta înseamnă că sportivii ruşi, dacă vor să participe la Jocurile Olimpice sau Paralimpice sau la orice altă competiţie sportivă majoră care figurează în recomandări, trebuie să demonstreze că nu sunt implicați în programul de dopaj descris de rapoartele McLaren sau că eşantioanele lor nu au fost falsificate", a declarat purtătorul de cuvânt al WADA, James Fitzgerald, potrivit AFP.

Decizia WADA poate contestată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Decizia WADA poate fi contestată în 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de către agenţia antidoping rusă (Rusada) sau de Comitetul Olimpic Rus (ROC) sau de oricare federaţie internaţională în cauză. În principiu, apelul suspendă decizia WADA şi sancţiunile nu vor fi aplicate decât atunci când vor fi confirmate de TAS.

Rusada a fost nevoită să dea problele Agenţiei Mondiale Antidoping ca o condiţie a reintegrării din 2018, după trei ani de supendare pentru scandalul de dopaj sistematizat, cu acordul autorităţilor de stat. 

De unde a pornit scandalul de dopaj

Sancţiunea de luni este consecinţa falsificării datelor controalelor antidoping furnizate de Rusia agenţiei mondiale, la începutul anului. Experiţii în informatică la care a apelat WADA au descoperit că sute de rezultate suspecte au fost şterse dintre cele trimise agenţiei mondiale, între decembrie 2018 şi ianuarie 2019, chiar înainte de livrare.

La JO de iarnă de la Pyeongchang, 168 de sportivi ruşi au concurat sub steag neutru, Rusia fiind suspendată după scandalul de la JO de la Soci, din 2014. Rusia este suspendată de la competiţiile atletice din 2015.

Ce se întâmplă cu Europeanul de fotbal din 2020

În ciuda sancţiunii primite, Rusia va putea evolua la Campionatul European de fotbal din 2020, la care oraşul Sankt Petersburg este gazdă, deoarece competiţia organizată de UEFA nu este considerată ca fiind una "majoră".

Sancţiunea este consecinţa falsificării datelor controalelor antidoping furnizate de Rusia agenţiei mondiale, la începutul anului. Experiţii în informatică la care a apelat WADA au descoperit că sute de rezultate suspecte au fost şterse dintre cele trimise agenţiei mondiale, între decembrie 2018 şi ianuarie 2019, chiar înainte de livrare.

Loading...

Citește și

  • Tragerea la sorti a grupelor Euro 2020 a avut loc la Romexpo

    O pleiadă de vedete ale fotbalului mondial au fost prezente în weekend la București, la tragerea la sorți a grupelor Euro 2020. Postura de gazdă a evenimentului ne-a adus și ceva noroc, pentru că sorții au fost parcă mai blânzi cu echipa noastră, însă marea întrebare este dacă vom reuși să fim prezenți la turneul final.

  • Anul acesta, Daniela Stanciu a ocupat locul 11 la CE indoor de la Glasgow

    Atleta stelistă Daniela Stanciu (31 de ani) și-a îndeplinit baremul de participare la Jocurile Olimpice de anul viitor. Eleva Oanei Pantelimon a sărit 1,96 m din a doua încercare și a câștigat proba de înălțime din cadrul Naționalelor de atletism de la Pitești.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1