“Odată fraţi”, povestea emoţionantă a unei prietenii distruse de război

Ultima actualizare:

Divac, de origine sârbă şi Petrovic, de origine croată, au crescut împreună la tânăra naţională a Iugoslaviei de la sfârşitul anilor 80. Au fost colegi de cameră, au devenit cei mai buni prieteni şi aveau să ducă naţionala, alături de alţi legendari coechipieri precum Tony Kukoc, Dino Radja sau Zarko Paspalj, către o medalie de argint la JO de la Seul 1988 şi către titlu la Campionatele Europene (Grecia, 1988) şi cele Mondiale (Argentina, 1990).

Un gest aparent banal al lui Vlade Divac avea însă să schimbe totul. După finala mondială din 1990, un fan al echipei a coborât pe teren cu un steag al Croaţiei, la acea vreme încă parte din fosta Iugoslavie.

„I-am spus că nu are ce căuta cu acel steag acolo. El mi-a răspuns că toată chestia cu Iugoslavia este de rahat. Atunci m-am enervat şi i-am smuls steagul din mână şi l-am aruncat pe jos. I-am spus că aceea era echipa Iugoslaviei. Nu am dorit să arăt atunci că sunt împotriva cuiva", povesteşte Vlade Divac. „Cu siguranţă pe moment nu şi-a dat seama care puteau fi implicaţiile gestului său", îl apără pe Divac fostul său coechipier croat, Tony Kukoc.

Pe fondul tensiunilor etnice efervescente dintre naţiunile care alcătuiau republica iugoslavă, presa din cele două regiuni a amplificat subiectul. Războiul care avea să izbucnească un an mai tâziu a rupt pentru totdeauna relaţiile din foştii colegi de cameră, Divac şi Petrovic, amândoi ajunşi la acea vreme în NBA.

„Obişnuiam să vorbim cel puţin o dată la două zile. Dar acum acest lucru nu mai este posibil", declara Petrovic în 1992. Divac a căutat împăcarea, însă din păcate nu a mai apucat ziua în care să vorbească cu Drazen. Acesta a decedat într-un accident de circulaţie, în 1993, lăsând lumea baschetului fără unul dintre cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor.

Documentarul face parte din seria „30 pentru 30", care aniversează trei decenii de emisie pentru canalul de sport american ESPN. El va putea fi urmărit şi de către telespectatorii din România, marţi 19 octombrie, de la ora 21.30, pe canalul ESPN America (disponibil în reţeaua UPC).

Vezi fragmente din documentarul Once Brothers:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net