Nationala României debutează sâmbătă la Campionatul Mondial de handbal. Programul și lotul echipei noastre

romania_handbal_lot.jpg

Naționala feminină de handbal a României e gata de startul Campionatului Mondial
Naționala feminină de handbal a României e gata de startul Campionatului Mondial
FOTO: Marian Burlacu

Ca de fiecare dată, finalul anului aduce cu el emoțiile participării naționalei feminine de handbal a României la un turneu final de Campionat Mondial sau European. Sâmbătă, 30 noiembrie, fetele noastre încep lupta pentru medaliile Mondialului.

Naţionala de handbal feminin a României va debuta, sâmbătă, de la ora 11.00, cu Spania, în grupa C a Campionatului Mondial. O clasare în primele opt locuri i-ar aduce României participarea la turneele preolimpice, la care visează şi căpitanul Cristina Neagu, revenită în lot după aproape un an de la ruptura de ligamente încrucişate.

Jucătoarele de la Corona Braşov, aflate iniţial în lotul tricolor, adică Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Daria Bucur şi Eliza Buceschi, nu au făcut deplasarea în Japonia, în urma scandalului izbucnit la club, care ar fi permis utilizarea unei terapii de oxigenare a sângelui prin laser, interzisă de WADA. ”Nu ne permitem să se aştearnă niciun fel de umbră peste imaginea echipei naţionale şi peste imaginea României din punct de vedere sportiv. Sper, din tot sufletul, ca acest lucru să nu fie confirmat în demerul pe care ANAD-ul îl întreprinde, să fie doar o eroare. Federaţia Română de Handbal va face tot posibilul ca sportivele să sufere cât mai puţin”, a comentat pentru news.ro preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu.

Lotul naționalei feminine de handbal a României pentru Campionatul Mondial din 2019

În consecinţă, lotul României a suferit modificări în componenţă, iar jucătoarele care vor lupta la CM din Japonia sunt: Dedu, Dumanska, Ciucă – portari, Florica, Iuganu, Neagu, Perianu, Polocoşer, Pristăviţă, Zamfirescu, Dache, Vizitiu, Udriştoiu, Seraficeanu, Pintea, Băcăoanu, Ostase.

Căpitanul naţionalei este Cristina Neagu, revenită după aproape un an la reprezentativă, ca urmare a operaţiei de ligament încrucişate. ”Sper la o clasare în primele opt, care ne-ar duce la turneele preolimpice”, a spus ea, înaintea plecării spre Japonia.

Echipa României se află în Japonia încă de săptămâna trecută şi a disputat două meciuri de verificare, cu o formaţie de club niponă, Omron, (scor 25-23), şi cu Olanda (23-32).

Programul echipei României la Campionatul Mondial feminin de handbal 2019

Programul echipei tricolore, antrenată de Tomas Ryde şi Costică Buceschi, este următorul în grupa C: România – Spania (30 noiembrie, ora 11.00, ora României), România – Senegal (1 decembrie, 11.00), România – Kazahstan (3 decembrie, 12.00), România – Muntenegru (4 decembrie, 8.00) şi România – Ungaria (6 decembrie, 8.00).

Sâmbătă, în prima etapă din grupa C se mai joacă partidele Muntenegru – Senegal şi Ungaria -Kazahstan.

Primele trei clasate în fiecare din cele patru grupe vor obţine calificarea în faza grupelor principale, de unde echipele de pe primele două poziţii vor juca apoi în semifinale. Meciurile din grupele principale încep în 8 decembrie, urmate de semifinale, în 13 decembrie, şi finalele pentru medalii, în 15 decembrie.

Campionatul Mondial din 2019, a 24-a ediţie, reprezintă şi criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2020, care se vor desfăşura tot în Japonia. La ultima ediţie a CM, România s-a clasat pe locul 10, iar medalia de aur a revenit Franţei.

În 2019, reprezentativa tricoloră şi-a propus o clasare în primele opt locuri, care i-ar permite accederea la turneele preolimpice. FR Handbal a trasat clasare în primele şase locuri, dar preşedintele Alexandru Dedu a declarat să s-ar mulţumi şi cu ”clasarea în primele opt”.

România este singura naţiune care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial şi are în palmares trei titluri, unul la handbal în şapte (1962) şi două la handbal în 11 (1956 şi 1960), două medalii de argint (1973 şi 2005), precum şi una de bronz (2015).

Cine va televiza Campionatul Mondial feminin de handbal 2019

Campionatul Mondial feminin de handbal din Japonia va fi transmis în România pe trei posturi de televiziune. Astfel, meciurile noastre, dar și alte partide impotante din competiția găzduită de țara asiatică vor putea fi văzute pe Digi Sport, Telekom Sport și Loook Sport.

Loading...