Flotila și-a dublat numărul sportivilor calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a ajuns la 85

Ultima actualizare:

    România a reușit a 11-a calificare consecutivă la JO cu barca feminină de 8+1Foto: Guliver / GettyImages
România a reușit a 11-a calificare consecutivă la JO cu barca feminină de 8+1Foto: Guliver / GettyImages

Clasate pe locul 2 la Regata Lucerna, ambarcațiunile feminină și masculină de 8+1 ale României au obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tot acolo va concura și atletul Marius Cocioran, clasat pe locul 12 la Campionatul European de marş. Delegația țării noastre numără acum 85 de sportivi.

Socotită „barca amiral” a canotajului nostru, ambarcațiunea feminină de 8+1 a izbutit în Elveția să bifeze cea de-a 11-a participare consecutivă la Jocurile Olimpice. În componența Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea (cârmaci), România a terminat în  6:15,27, ocupând locul 2 în finala de la Lucerna.  Barca noastră a fost depășită de China, dar a devansat clar Germania, Olanda și Rusia. E de subliniat că din cele 38 de medalii cucerite de canotori la Jocurile Olimpice, 9 au fost aduse de această ambarcațiune (câte 3 din fiecare metal prețios). Tot pe locul 2 s-a clasat și barca similară masculină, care a fost propulsată de Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin-Nicolae Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc și Adrian Munteanu. Cronometrat în 5:36,92, echipajul țării noastre a terminat cursa după Noua Zeelandă, dar înaintea Italiei și Chinei. Astfel România revine după 21 de ani în această probă olimpică la care s-a câștigat „argintul” în 1992, la Barcelona. În acest moment, țara noastră are nouă  bărci calificate, dublându-și numărul participanților. La Regata Lucerna au mai participat echipajele de patru vâsle, feminin (locul 3) și masculin (locul 4), precum și la schif simplu, masculin, unde Mihai Chiruță a terminat finala pe locul 6.  

Marius Cocioran a doborât recordul național la 50 km marș

Participant la Campionatul European de marş de la Podebrady (Cehia), Marius Iulian Cocioran a ocupat locul 12 în proba de 50 de km. Cronometrat în 3 ore, 55 de minute şi 29 de secunde, sportivul din Reșița a reușit un nou record naţional pe această distanţă. El și-a ameliorat cu o jumătate de minut timpul reușit în 2015. Cocioran și-a asigurat prezența la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice. În vârstă de  37 de ani, acesta a ocupat locul 39 la JO Londra 2012 și nu a reușit să termine cursa la JO Rio 2016. 

Lista sportivilor calificați se poate mări la 87 după ce atletele kenyene Joan Chelimo și Delvine Meringor (ambele legitimate la CSA Steaua) au primit cetățenia română. Acestea și-au făcut baremul pentru Tokyo în proba de maraton. De asemenea, Stella Ruto, cea de-a treia alergătoare din Kenya care a fost naturalizată, vizează calificarea olimpică la 5.000 m sau/și 3.000 m obstacole. În acest moment, România are 85 de sportivi (în 13 sporturi) calificați la JO Tokyo. Prin comparație, la Rio au fost 96 în 14 sporturi, iar la Londra ne-au reprezentat 103 performeri în 14 sporturi. În istoria JO, România a avut cea mai numeroasă delegație în 1980, la Moscova: 228 de sportivi (154 bărbați și 74 femei) care au concurat în 20 de sporturi.

Atletism (6): Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului), Marius Cocioran (50 km marș)

Baschet (4): echipa feminină de baschet 3x3Box (1): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg)Canotaj (36): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin, 8+1 feminin, 8+1 masculinCiclism (2): Vlad Dascălu mountain bike, 1 loc nenominal cotă parte la ciclism pe şosea, grație poziției ocupate la final de 2019 în clasamentul pe națiuniFotbal (18): echipa naţională olimpicăGimnastică artistică (3): Maria Holbură, Larisa Iordache (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)Înot (2): Robert Glinţă și Daniel Martin (100 m spate)Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin - 1.000 mLupte (4): Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat.  130 kg), Albert Saritov (lupte libere, cat.97 kg), Alina Vuc (cat. 50 kg),  Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg)Scrimă (2): Ana Maria Popescu Brânză (spadă individual), Iulian Teodosiu (sabie individual)Tenis de masă (4): echipa feminină formată din 3 jucătoare (Eliza Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro), Ovidiu IonescuTir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net