Andreea Răducan: "Medalia este a mea"

18-sport-ap_00092102674.jpg

Andreea a fost cea mai bună din lume în 2000

Luni (21 septembrie) s-au împlinit 15 ani de când, la Jocurile Olimpice de la Sydney, podiumul de la individual compus a fost ocupat, în ordine, de trei românce: Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru. După retragerea medaliei Andreei, campioană olimpică a devenit Amânar.

Triumful legendar al României la gimnastică a fost şters din cărţile de istorie de o decizie oficială. Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a hotărât, la propunerea comisiei medicale a forului, retragerea medaliei câştigate de Andreea în concursul individual compus, deoarece sportiva a fost depistată pozitiv la un control antidoping. Andreea avea în organism pseudoefedrină, substanţă interzisă la vremea respectivă. 

O pastilă de Nurofen i-a «furat» aurul

În seara de dinaintea concursului, la recomandarea medicului echipei, Ioachim Oană, Andreea Răducan luase un medicament comun împotriva febrei şi tusei, o banală pastilă de Nurofen, care avea însă în compoziţie substanţa respectivă. ”A fost într-adevăr un moment unic. Să ocupi tot podiumul olimpic... Şi asta, după ce câştigasem înainte finala pe echipe. Realmente, mă gândesc ce-a fost şi în sufletul antrenorilor. Să ai trei şanse în concurs şi să le fructifici pe toate. Dumnezeu a fost atât de bun cu noi atunci!”, a spus Răducan, la 15 ani de la acel eveniment. 

“A urmat apoi nefericitul eveniment, dar eu consider şi la ora actuală că medalia de aur îmi aparţine. Momentul va rămâne unic în istorie, pentru că după performanţa românească de la Sydney s-a schimbat şi regulamentul. Atunci s-a schimbat regulamentul. Acum se pot califica maximum două sportive dintr-o ţară în finală”, a mai spus Andreea.

Nu a încercat să recupereze trofeul

Andreea știe că este câștigătoarea pe merit a aurului olimpic, chiar dacă a rămas fără medalie, însă spune că nu a încercat niciodată să-și recâștige pe alte căi medalia: “S-a spus că am încercat să-mi recuperez medalia, dar eu n-am făcut nici un demers oficial. Nu m-am dus la CIO cu o hârtie în mână prin care să cer acest lucru”.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1