Profesoara Isoscel, adorată de peste 18 milioane de români. Seria «Liceenii», reperul unei generații

mare.jpg

Tamara Buciuceanu-Botez a pozat, în 2011, pentru revista OK!România, la 25 de ani de la apariția filmului „Liceenii”, alături de tinerii actori care i-au fost parteneri: Mihai Constantin, Cesonia Postelnicu, Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu

Pentru publicul larg din România, regretata artistă Tamara Buciuceanu-Botez s-a identificat mai ales cu personajul Isoscel pe care marea actriţă l-a interpretat în cele cinci pelicule ale seriei „Liceenii”. În ciuda unei prestigioase cariere teatrale, actriţa va rămâne în amintirea multor generaţii de români drept exigenta, dar amuzanta profesoară de matematică Isoscel, dintr-un ciclu de filme ce au fost vizionate în cinematografe de peste 18 milioane de spectatori.

„Seria filmelor «Liceenii» m-a făcut cunoscută marelui public”, obişnuia să spună Tamara Buciuceanu-Botez, marea actriţă care s-a stins din viaţă, marţi, la vârsta de 90 de ani. Iar succesul obţinut de peliculele respective, în care a jucat rolul profesoarei Isoscel, îi dau dreptate. În 1985 apărea în cinematografe, în regia lui Nicolae Corjos, primul film, „Declaraţie de dragoste” din seria ce, ulterior, avea să fie denumită a „Liceenilor”.

isoscel.jpg

Rolul profesoarei de matematică Isoscel va rămâne de neuitat

Singura care a jucat în toate cele 5 filme

Protagonişti erau Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Tamara Buciuceanu-Botez şi Ion Caramitru. Filmul prezenta povestea de dragoste cu suişuri şi coborâşuri dintre doi elevi ce tocmai terminau liceul. În rolul unei profesoare de matematică acră şi înţepată, poreclită Isoscel, Tamara Buciuceanu-Botez. Marea artistă avea să fie singurul actor care a apărut în toate cele cinci filme ale seriei, chiar dacă unii nu consideră că „Liceenii în alertă”, ultimul al ciclului, apărut în 1993, ar aparţine cu adevărat seriei „Liceenii”, mai ales că a fost singurul neregizat de Nicolae Corjos, ci de Mircea Plângău.

pian.jpg

Marea artistă și-a arătat și calitățile vocale în „Liceenii Rock’n’Roll”

Oricum, „Declaraţie de dragoste” a fost un mare succes de public, nu mai puţin de 5,27 milioane de spectatori vizionând pelicula, conform datelor Centrului Naţional al Cinematografiei. Însă al doilea film, initulat chiar „Liceenii” avea să fie marele hit al seriei. Realizat în 1986, pelicula aduna pe generic câteva nume de tineri care erau la începutul carierei artistice: Ştefan Bănică junior, fiul lui Ştefan Bănică, Mihai Constantin, fiul actorului George Constantin şi al sopranei Ioana Buciuceanu, sora Tamarei Buciuceanu-Botez, Cesonia Postelnicu, fiica actorului Sorin Postelnicu şi a actriţei Rodica Mureşan, Tudor Petruţ, nepotul actorului Emanoil Petruţ, şi Oana Sârbu, fiica  lui Romulus Sârbu, care făcea parte din celebrul cuplu comic-fantezist Anton şi Romică de la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”. Cuplul Dana (Oana Sârbu) – Mihai (Ştefan Bănică junior) a captivat milioane de adolescenţi, dovadă şi cele 5,5 milioane de spectatori care au vizionat filmul. Succesul a fost garantat şi de melodia principală a filmului, „Ani de liceu”, compusă de Florin Bogardo şi intepretată de Stela Enache, devenită un adevărat imn al adolescenţilor români.

stea.jpg

În 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București

«Nu m-a supărat nimeni, niciodată»

În 2011, într-un interviu pentru revista OK!România, Tamara Buciuceanu-Botez îşi amintea cu plăcere de experienţa avută cu tinerii actori de atunci: „Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la copiii ăştia este că au fost foarte punctuali. Când li se spunea, se filma bine. Nu m-a supărat nimeni niciodată. Poate doar când stăteau într-un colţ şi ziceau: «Mai repede, mai repede!».” Ştefan Bănică Jr, la rândul lui, declara, în 2008, pentru Pro TV, că „Liceenii” i-au dat un adevărat act de identitate. „Am devenit Ştefan Bănică Jr., nu mai eram doar fiul tatălui meu. Însă a fost o imagine atât de puternică încât m-a urmărit ani de zile şi nu m-a ajutat în cinematografie ani buni pentru alte roluri. Este foarte greu să depăşeşti un asemenea succes”.

Bănică Jr îşi amintea că era în armată când a dat probe pentru rolul din film: „Nicolae Corjos a chemat la probe tot Institutul de teatru. După ce acestea s-au terminat a întrebat dacă a mai rămas cineva şi uite aşa a aflat că mai eram vreo 4-5 studenţi în armată la Craiova. Am aflat că trebuie să plec din armată ca să dau o probă la Buftea şi chiar nu m-am gândit deloc la lucrul acesta. Pentru mine important era să ajung acasă, la mama, să mănânc o farfurie de mâncare normală. Nici nu m-am gândit la posibilitatea de a lua rolul, însă aşa a fost să fie. M-au mutat din armata de la Craiova la Bucureşti şi aşa am putut să ajung la filmări zi de zi”. Au urmat, pe rând, „Extemporal la dirigenţie”(1987), ce reunea, de fapt, distribuţia şi poveştile din primele două filme, vizionat de 4,23 milioane de spectatori, „Liceenii Rock’n’Roll” (1991), care a adus în cinematografe 2,85 milioane de spectatori şi „Liceenii în alertă”(1993), filmul regizat de Mircea Plângău, cu un succes de casă mult mai mic. În total, însă, peste 18 milioane de spectatori au vizionat mai ales primele patru pelicule ale seriei. Dar, ceea ce le-a unit pe toate a fost prezenţa Tamarei Buciuceanu-Botez în rolul Isoscel, rol ce a făcut-o cunoscută şi iubită de milioane de români.

Ștefan Bănică: «Noi îi spuneam tanti Tama»

„A murit Tamara. Noi îi spuneam tanti Tama. A plecat spre mai bine și nu a luat nimic cu ea. În schimb, ne-a lăsat multe personaje nemuritoare în teatru, televiziune și în film. Ele nu mor. Ele rămân pentru generații întregi, să le descreţească frunţile, să le cultive. Asta înseamnă până la urmă un artist cu A mare! Asta a fost Doamna Tamara Buciuceanu! Îți mulțumesc pentru tot ce am învățat și m-ai învățat lucrând cu tine. Drum lin, tanti Tama!”, a scris Ştefan Bănică (51 de ani) pe conturile sociale. Și colegul său din ”Liceenii”, actorul Tudor Petruț, stabilit în SUA, a fost profund impresionat la aflarea veștii: ”S-a mai stins o stea.
Saru-mâna și drum bun și luminos, tanti Tama... Păcat că lacrimile nu se aud peste mări și țări”, a scris el.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1