Tigăile de teflon afectează calitatea spermei

Ultima actualizare:

Reţeaua Mediu-Sănătate, care reuneşte ONG-uri, profesionişti din sănătate, oameni de ştiinţă şi diferiţi cetăţeni, a lansat miercuri, 30 septembrie, un semnal de alarmă asupra PFOA, care intră în alcătuirea compuşilor perfluoraţi (atomi de carbon şi de fluor), o familie care cuprinde sute de substanţe.

PFOA, hidrofug şi oleofug, ca şi alţi perfluoraţi, se utilizează la fabricarea tigăilor antiadezive. Se mai regăseşte în unele ambalaje de alimente, în textilele impermeabile, în covoarele tratate împotriva petelor. Este unul dintre perfluoraţii cei mai folosiţi, alături de PFOS (acid perfluorooctan sulfonic), interzis de anul trecut, dar a cărui durată de viaţă în mediul ambiant şi în organism (ca şi a PFOA) este în jur de 10 ani.

Conform Centrelor de control şi de prevenire a bolilor (CDC), PFOA a fost depistat în sângele a 98% dintre americani. Nu există date pentru Franţa, dar 'şi noi suntem americani, ca şi alţii', a spus Andre Cicolella, purtătorul de cuvânt al Reţelei şi cercetător în domeniul sănătăţii mediului. PFOA se regăseşte şi în apele râurilor (al treilea compus cel mai des detectat).

PFOA poate influenţa negativ sarcina

Potrivit lui Andre Cicolella, PFOA este considerat de Uniunea Europeană (UE) ca prezentând riscul de a produce în timpul sarcinii efecte nefaste asupra copilului, fiind nociv prin inhalare şi ingestie şi posibil creator de efecte ireversibile. El ar fi clasificat în categoria C3 în ceea ce priveşte riscul de cancer, în această categorie fiind incluse 'substanţele îngrijorătoare', dar fără probe suficiente.

Agenţia de Siguranţă Sanitară a Alimentelor (AFSSA) a oferit informaţii despre PFOA în martie, pe care le-a reluat pe site-ul său marţi. Se arată că, 'pe baza tuturor datelor disponibile', expunerea consumatorului 'la condiţiile reale de utilizare' ale tigăii antiadezive este de '600 de ori mai mică decât doza zilnică tolerabilă'. Reţeaua Mediu-Sănătate regretă că AFSSA nu a luat în consideraţie 'alte surse de expunere decât tigăile teflon', ca şi efectele expunerii combinate la alţi compuşi perfluoraţi. Mai multe studii citate de Reţea subliniază nocivitatea acestui element perturbator endocrin, mai ales adăugat la altele.

Este recomandat să folosiţi o tigaie clasică

Un studiu realizat de cercetători danezi şi publicat în revista 'Environmental Health Perspectives' arată că la bărbaţii care au cel mai mare procent de perfluoraţi (PFOA+PFOS), numărul mediu al spermatozoizilor este de 2,5 ori mai mic (6,2 milioane în medie) decât la bărbaţii care au conţinut scăzut de perfluoraţi (15,5 milioane). Nivelul depăşeşte cu puţin pragul de fertilitate (5 milioane).

Alte studii sugerează că expunerea combinată de PFOA şi PFOS ar putea diminua fecunditatea la femei sau ar determina o scădere a greutăţii şi înălţimii noilor născuţi. Reţeaua solicită AFSSA să-şi revizuiască expertiza şi ca aceste substanţe 'să fie retrase din tot ceea ce vine în contact cu alimentele'. Până atunci, Andre Cicolella recomandă cel puţin revenirea la tigăile din materiale clasice, cum ar fi fonta, oţelul sau inoxul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net