SUA renunţă la scutul antirachetă

Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat astăzi că administraţia sa renunţă la proiectul amplasării aşa-numitului "scut antirachetă" în două state din Europa Centrală, Polonia şi Republica Cehă, iniţiativă care probabil va atrage atât dezamăgirea celor două state aliate, cât şi o o reacţie pozitivă din partea Kremlinului, un oponent al planului american.

Proiectului scutului includea, în versiunea avansată de fostul preşedinte american George W. Bush, baterii de rachete interceptoare Patriot amplasate în Polonia şi un sistem radar aflat pe teritoriul Cehiei. Abandonarea planului este considerată de analişti drept o încercare de a detensiona relaţiile cu Rusia, al cărei sprijin pentru războaiele din Irak şi Afganistan, ca şi pentru iniţiativele de control al proliferării armelor nucleare, este important pentru SUA.

Obiectivul principal declarat al instalării unui astfel de sistem defensiv în Europa Centrală a fost iniţial combaterea ameninţării venite din partea Iranului, stat suspectat că ar încerca să dezvolte tehnologie nucleară militară. Rusia, pe de altă parte, a considerat întotdeauna că planul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale.

Cel puţin declarativ, iniţiativa americanilor este fondată pe reevaluarea capacităţii Iranului de a dezvolta o armă atomică cu rază lungă de acţiune. Oficiali ai Pentagonului, citaţi de agenţia Reuters, afirmă căă pe baza informaţiilor pe care le au regimul de la Teheran ar fi mai degrabă preocupat de construirea unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune şi nu de rachete balistice intercontinentale, cum se credea până acum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net